Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Απλή αναλογική και ψήφος στα 17

Έως το τέλος της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος

KoytsMAx

Στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας βρίσκεται η πρόταση της κυβέρνησης για την κατάργηση του μπόνους, την απλή αναλογική και την ψήφο στα 17, δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι η πρόταση που θα κατατεθεί στη Βουλή, στο τέλος αυτής της εβδομάδας, προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, λαμβάνει υπόψη τις συζητήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όπως υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, κριτήριο των κομμάτων στην επικείμενη συζήτηση στη Βουλή θα πρέπει να είναι η ιστορική αναγκαιότητα για την καθιέρωση της ισοτιμίας της ψήφου και η απήχηση της πρότασης στον λαό. «Η πρότασή μας για την κατάργηση του μπόνους, την απλή αναλογική και την ψήφο στα 17 βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας» δήλωσε ειδικότερα η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι «λαμβάνει υπόψη τις συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων, όπως για παράδειγμα την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο 2015». «Η πρόταση της κυβέρνησης θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος αυτής της εβδομάδας και θα ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, πιθανότατα με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κίνα» ανέφερε επίσης η κ. Γεροβασίλη και προσέθεσε ότι «η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή μπορεί να βοηθήσει, ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες συγκλίσεις από αυτές που έχουν ήδη διαπιστωθεί». «Η ιστορική αναγκαιότητα για την καθιέρωση της ισοτιμίας της ψήφου και η απήχηση της πρότασης στον λαό πρέπει να είναι το κριτήριο των κομμάτων. Από τη ΝΔ δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει νόμο για απλή και άδολη αναλογική, το ΚΚΕ θα τον στηρίξει ξεκάθαρα, δήλωσε στον Σκάι ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Πόλεμος» Μαξίμου-ΚΚΕ Απαντώντας σε ερώτηση γιατί ανοίγει τώρα ο κ. Τσίπρας τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ αποκάλυψε διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό στην πρόσφατη συνάντησή τους. Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «δεν μπορεί να κάνει αυτά που υποσχέθηκε ως Αριστερά, γι’αυτό όσο μπορεί θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα, για να αφήσει κάτι ως αριστερή διακυβέρνηση, καθώς στα άλλα μέτωπα δεν θα μπορέσει να αλλάξει τίποτα».

Διάψευση από Μαξίμου Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αυτά που ο κ. Κουτσούμπας ισχυρίστηκε σήμερα ότι ελέχθησαν από τον πρωθυπουργό στην μεταξύ τους συζήτηση, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με δηλώσεις του γγ του ΚΚΕ στο ραδιόφωνο του Σκάι. «Η κριτική του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση είναι γνωστή και σεβαστή. Το επί της ουσίας ερώτημα είναι αν στο θέμα της απλής αναλογικής το ΚΚΕ θα είναι συνεπές με τις πάγιες θέσεις του» υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Ανταπάντηση του ΚΚΕ Το ΚΚΕ έχει πάγιες θέσεις για τον εκλογικό νόμο, τις οποίες υπερασπίζεται με συνέπεια. Κι αυτές αποτυπώνονται στην πρόταση για απλή αναλογική, ανόθευτη, χωρίς μπόνους και χωρίς πλαφόν, σύμφωνα με πηγές του κόμματος «σχετικά με το σημείωμα της κυβέρνησης για τις δηλώσεις του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ». «Το ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάγιες θέσεις. Γιατί, ενώ τον Μάρτη του 2012 κατέθετε πρόταση νόμου με αυτό το περιεχόμενο, σήμερα το αλλοιώνει στο πλαίσιο των παζαριών του με τα άλλα κόμματα. Όσο για το περιεχόμενο της συνομιλίας, όσα είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, ισχύουν απόλυτα» σημειώνουν οι ίδιες πηγές του ΚΚΕ.

«Όχι» από Νέα Δημοκρατία Συμμαχίες στις τάξεις της μείζονος αντιπολίτευσης για να εμποδίσει τα κυβερνητικά σχέδια, που στόχο έχουν, όπως λένε στη Συγγρού, «να μας στερήσουν την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές», αναζητούν στη Νέα Δημοκρατία μετά την επίσημη αναγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Οι ανακοινώσεις του για τον εκλογικό νόμο αποδεικνύουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν άλλαξε», ήταν το επίσημο σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η απλή αναλογική είναι ένα εκλογικό σύστημα που οδηγεί τη χώρα στην ακυβερνησία, προσθέτοντας προβλήματα σε μια πολύ δύσκολη καμπή» προστίθετο στην ίδια ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ.
Στη Συγγρού δεν αιφνιδιάστηκαν ιδιαιτέρως από τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, καθώς ήδη από την Πέμπτη που μετέβη στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για να συζητήσουν, όπως και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, στο γαλάζιο επιτελείο υπήρχε η αίσθηση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην υιοθέτηση συστήματος απλής αναλογικής, ενώ θα μεταθέσει χρονικά την έναρξη των συζητήσεων για τις αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας.
Ο συνδυασμός των δύο αυτών αποφάσεων «επιβεβαιώνει τους φόβους του Μαξίμου ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν», υποστηρίζουν αξιωματούχοι της Συγγρού. Και μιλούν για «κυβερνητική σπουδή» προκειμένου να αποτραπεί ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβερνητικής πλειοψηφίας. Γι΄ αυτό και η αρνητική ψήφος των γαλάζιων βουλευτών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με ενδεχόμενη εξαίρεση, όπως έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, ρυθμίσεις για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων.