Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Πιερία: Τόπος Θεών, γη χρωμάτων

Καλοκαίρι!

Η εποχή που, εδώ στην Ελλάδα, υμνήθηκε περισσότερο από όλες τις εποχές τού χρόνου. Περισσότερο κι από την άνοιξη.

Καλοκαίρι!

Η πιο θερμή εποχή τού χρόνου αλλά και η πιο νοσταλγική. Οι Έλληνες ποιητές έγραψαν τους ωραιότερους στίχους τους για το καλοκαίρι. Και οι Έλληνες συνθέτες έγραψαν τις ωραιότερες μουσικές τους.EPT1 (1)  

Πιερικό καλοκαίρι

Καλοκαίρι στην Πιερία! Η πιο χαμογελαστή εποχή τού χρόνου, η εποχή τής αισιοδοξίας και της ελπίδας. Η εποχή που όλοι περιμένουν. Οι Πιεριείς, από τους Πόρους μέχρι τον Κολινδρό και από το Ελατοχώρι και τον Άγιο Δημήτριο μέχρι την Παραλία και την Ολυμπιακή Ακτή, όλοι περιμένουν αυτήν ακριβώς την εποχή. Ν’ ανοίξει ο καιρός, ν’ ανοίξουν οι δουλειές τους, ν’ αρχίσει η αγροτική παραγωγή, «να ‘ρθούνε τα ξενάκια μας, να κάνουν καλοκαίρι», που λέει και το δημοτικό τραγούδι.

Καλοκαίρι στην Πιερία! Σ’ έναν τόπο που τα έχει όλα, που τα συνδυάζει όλα, σ’ έναν τόπο με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές, σ’ έναν τόπο που βρίσκεται κοντά στη Θεσσαλονίκη και στο αεροδρόμιό της, σ’ έναν τόπο από όπου διέρχεται η νέα εθνική οδός, σ’ έναν τόπο από όπου διέρχεται ο μεγάλος ευρωπαϊκός άξονας Ε75 ο οποίος ξεκινάει από το Βάρντο τής Νορβηγίας, διασχίζει τη Φιλανδία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Σερβία και τη FYROM, διασχίζει την Κεντρική Μακεδονία και την Πιερία (γι αυτό έχουμε και μεγάλο οδικό τουρισμό) και καταλήγει στην Αθήνα.

Καλοκαίρι στην Πιερία! Σ’ έναν τόπο όπου συνδυάζει ιστορικά βουνά και περίφημες θάλασσες με απέραντες αμμουδιές, εξαιρετικές φυσικές ομορφιές αλλά και σπάνια χλωρίδα, τρεχούμενα νερά, υγροβιότοπους με πανέμορφα άγρια πουλιά, σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικές εκκλησιές και φιλόξενα μοναστήρια.

 

EPT1 (5)

 

Ένας τόπος που τα έχει όλα!

Όλυμπος! Πιέρια Όρη! Δίον, Λείβηθρα, Λουλουδιές Κίτρους, Πύδνα, Μεθώνη, Παλιάμπελα καθώς και άλλες περιοχές, εκεί όπου οι Έλληνες του αρχαίου κόσμου αλλά και οι Έλληνες του Βυζαντίου έζησαν, δημιούργησαν, μεγαλούργησαν και μας κληρονόμησαν ιστορία, παράδοση, πολιτισμό, φως. Γι αυτό και αρκετοί από τους ξένους που φιλοξενούνται τα καλοκαίρια στην πιερική γη, δεν απολαμβάνουν μόνο τις θάλασσες και τις ακτές μας αλλά επισκέπτονται τα βουνά των θεών και των μουσών, επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους και το μουσείο τού Δίου προκειμένου να συνδυάσουν «το τερπνόν μετά τού ωφελίμου».

Φυσικά, για τους περισσότερους ξένους επισκέπτες τής Πιερίας το δέλεαρ του καλοκαιριού είναι ο ήλιος, οι θάλασσες, οι αμμουδιές, ο γαλάζιος ουρανός, ο Όλυμπος που κυριολεκτικά «γλύφει» τη θάλασσα (στην περιοχή τού Νέου Παντελεήμονα). Διακοπές με ξενοιασιά. Αυτό θέλουν οι ξένοι. Να βλέπουν το απέραντο γαλάζιο τής θάλασσας του Θερμαϊκού και του Αιγαίου να ενώνεται με το γαλάζιο τού ουρανού, να βλέπουν τον ήλιο το πρωί να ξεπροβάλλει από τη θάλασσα ή να τον νιώθουν καυτό κολυμπώντας στις πιερικές ακτές, να βλέπουν το πράσινο της φύσης να συνδυάζεται με το γαλάζιο τού ουρανού και της θάλασσας, να βλέπουν, στο κλείσιμο της ημέρας, τον ήλιο να δύει και να χάνεται πίσω από τον Όλυμπο και τα Πιέρια Όρη.

Οι φυσικές ομορφιές, η εναλλαγή των χρωμάτων, το κλίμα, η δροσιά και η αρμύρα τής θάλασσας, είναι εκείνα τα στοιχεία που θέλγουν τους ξένους επισκέπτες, είναι εκείνα τα στοιχεία που τους κάνουν να αλλάζουν παραστάσεις, να αλλάζουν διάθεση, να χαίρονται. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο φυσικός πλούτος που ελκύει τούς ξένους επισκέπτες. Είναι και το καλό ελληνικό φαγητό, το ψάρι και τα άλλα θαλασσινά, το ντόπιο κρέας, οι σαλάτες και το τζατζίκι, το τσίπουρο ή το κρασί, στοιχεία που σχετίζονται με τη μεσογειακή διατροφή και την υγεία. Είναι και οι υποδομές, είναι και η πρόσβαση στη θάλασσα, πρωτίστως όμως είναι οι άνθρωποι, οι φιλόξενοι Πιεριείς, οι κάτοικοι της ολύμπιας γης που στην πλειοψηφία τους κρατούν την παράδοση της ελληνικής φιλοξενίας.

 

EPT1 (6)

 

Τουρισμός, με σταθερότητα και ασφάλεια.

Όλα αυτά τα στοιχεία, ωστόσο, δεν μπορούν να αποτελούν από μόνα τους πόλο έλξης για τους ξένους επισκέπτες, αν δεν υπάρχει και το στοιχείο τής πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στη χώρα αλλά και της ασφάλειας. Και είναι αλήθεια ότι, στα χρόνια τής επτάχρονης κρίσης, σημειώθηκαν προβλήματα ως προς την πολιτική και οικονομική σταθερότητα ενώ και το αίσθημα ασφάλειας, από τον περσινό Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, πέρασε από σαράντα κύματα λόγω τού προσφυγικού προβλήματος.