Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Το Brexit δοκιμάζει την Ευρώπη

Αυξάνεται η πίεση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για έναρξη της διαδικασίας του Brexitbr

Η Σκωτία «θα επιχειρήσει να μπλοκάρει» το Brexit, την ώρα που η Γερμανία καλεί το Λονδίνο να το ξανασκεφτεί!

Ο προσωπάρχης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ξανασκεφτούν τις συνέπειες της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν τις συνέπειες μιας εξόδου», δήλωσε ο προσωπάρχης της Μέρκελ Πέτερ Αλτμάιερ, όπως αναφέρει σήμερα το δίκτυο γερμανικών εφημερίδων RND. Αν η Βρετανία πραγματικά αποχωρήσει, αυτό θα είναι «ένα δύσκολο ορόσημο με πολλές συνέπειες», δήλωσε ο Αλτμάιερ, σύμφωνα με το RND. Φυσικά η Βρετανία θα μπορούσε να υποβάλει αργότερα αίτηση για να επανενταχθεί στην ΕΕ, πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με το RND, «αλλά αυτό θα έπαιρνε πολύ χρόνο». Την ώρα που το Βερολίνο θέλει να αφήσει περιθώριο στη Βρετανία να επανεξετάσει τις αποφάσεις της, οι τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τηρούν διαμετρικά αντίθετη στάση. Ειδικότερα, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, οι επικεφαλής τους συνέταξαν ήδη ένα κείμενο με το οποίο καλούν τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να αρχίσει τη διαδικασία εξόδου της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από την Τρίτη που θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Είναι επιτακτικό, γράφουν οι βουλευτές, «να αποφευχθεί μια αβεβαιότητα που θα βλάψει όλους και να διαφυλαχθεί η ενότητα της Ένωσης». «Καμιά νέα σχέση, οποιουδήποτε είδους, ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ δεν θα μπορέσει να επικυρωθεί όσο δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία εξόδου», προσθέτουν. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε κι αυτός σήμερα τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να αρχίσει ήδη από την Τρίτη τη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο Σουλτς εκτιμά πως μια περίοδος αοριστίας «θα οδηγούσε σε επιπλέον ανασφάλεια και θα κινδύνευε η απασχόληση». «Αυτή η διστακτική στάση, μόνο και μόνο για να γίνει το παιγνίδι τακτικής των Βρετανών συντηρητικών, μας βλάπτει όλους», συνεχίζει. «Γι” αυτό υπολογίζουμε στη βρετανική κυβέρνηση ότι θα τηρήσει από τώρα τις υποσχέσεις της και η σύνοδος κορυφής της Τρίτης θα είναι η σωστή στιγμή για να το πράξει».

Η Σκωτία «θα επιχειρήσει να μπλοκάρει» το Brexit Η Σκωτία θα προσπαθήσει να μπλοκάρει το Brexit, δήλωσε η πρωθυπουργός της. Νωρίτερα, η Νίκολα Στέρτζεον είχε δηλώσει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο στο οποίο η Σκωτία ψήφισε να παραμείνει το 2014, δεν υφίσταται πλέον» και επανέλαβε ότι ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι «πολύ πιθανό». Η επικεφαλής του SNP είπε ότι θα ζητήσει από τους βουλευτές του κόμματός της να αρνηθούν να δώσουν την «βουλευτική συγκατάθεσή τους» για ένα Brexit. Ερωτηθείσα τι θα κάνει το Κοινοβούλιο της Σκωτίας, η Στέρτζεον -το κόμμα της οποίας κατέχει 63 από τις 129 έδρες- είπε: «Το θέμα για το οποίο μιλάτε είναι εάν θα υπάρξει κίνηση να δοθεί συγκατάθεση από τους βουλευτές για τη νομοθεσία που θα βγάλει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση;» Και συνέχισε: «Κοιτάζοντάς το από λογική σκοπιά, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν θα υπάρξει αυτή η απαίτηση: υποπτεύομαι ότι η βρετανική κυβέρνηση θα έχει διαφορετική οπτική για αυτό και θα δούμε που θα καταλήξει αυτή η συζήτηση». Ερωτηθείσα εάν σκέφτεται να ζητήσει από τους βουλευτές της να μη στηρίξουν αυτή την κίνηση συγκατάθεσης, είπε: «Φυσικά». Ωστόσο, βουλευτής των Τόρις στη Σκωτία και ειδικός στο Συνταγματικό Δίκαιο της Βρετανίας έκανε λόγο για «ανοησίες», σημειώνοντας ότι το Χόλιρουντ δεν έχει την εξουσία να ασκήσει βέτο το Brexit. «Το Χόλιρουντ έχει την εξουσία να δώσει ή να μην δώσει τη συγκατάθεσή του. Αλλά να εμποδίσει τη συγκατάθεση δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να μπλοκάρει» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter. Παράλληλα, η Στέρτζεον επανέλαβε πως ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι «πολύ πιθανό» τώρα που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου τους από την ΕΕ. Οι δηλώσεις έρχονται την ώρα που δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στους Times θέλει το 52% των Σκωτσέζων να τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας. Η Στέρτζεον τόνισε ότι αποτελεί ευθύνη της να διαπραγματευθεί με την ΕΕ για να προσπαθήσει να προστατεύσει τα συμφέροντα της Σκωτίας, η οποία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. «Η πρόκληση που αντιμετωπίζω τώρα ως πρωθυπουργός είναι να βρω πώς θα προστατεύσω καλύτερα τα συμφέροντα της Σκωτίας, πώς θα προσπαθήσω να εμποδίσω την έξοδό μας από την ΕΕ παρά τη θέλησή μας, με όλες τις βαθιά βλαβερές και οδυνηρές συνέπειες που κάτι τέτοιο θα επέφερε» δήλωσε στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC. «Η πρόκληση που αντιμετωπίζω, αλλά και η ευθύνη μου ως πρωθυπουργού, είναι να επιδιώξω να διαπραγματευθώ για να προστατεύσω τα συμφέροντα της Σκωτίας» δήλωσε η Στέρτζον προσθέτοντας ότι θα μιλήσει με τους ανθρώπους στις Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες ημέρες. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας θα καλέσει όλους τους ευρωπαίους διπλωμάτες που βρίσκονται στη Σκωτία σε συνάντηση στην κατοικία της στο Εδιμβούργο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με ποσοστό 62%, έναντι 38% υπέρ του Brexit.