Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Από τα Αλώνια στα… σαλόνια της Ελβετίας!

Πρώτο βραβείο μαθητικής επιχείρησης για το SmileyBin του Γυμνασίου ΑλωνίωνΑλωνια

Δύο από τα δέκα σχολεία που έφτασαν στον τελικό, ήταν σχολεία της Πιερίας! Οι νικητές θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας, στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό της Λουκέρνης στην Ελβετία!

Το πρώτο πανελλαδικό βραβείο μαθητικής επιχείρησης απέσπασε το γυμνάσιο των Αλωνίων του δήμου Πύδνας-Κολινδρού.

Οι ευρηματικοί μαθητές της Γ’ Τάξης του Γυμνασίου Αλωνίων ξεχώρισαν με την καινοτόμα ιδέα τους, κατασκευάζοντας έναν κάδο ανακύκλωσης με σύστημα επιβράβευσης για τους χρήστες, το SmileyBin και τελικά απέσπασαν το πρώτο βραβείο σε έναν τελικό, όπου συναγωνίστηκαν τις κατασκευές μαθητών από εννέα σχολεία, μεταξύ των οποίων το Κολλέγιο Αθηνών, το Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού και τη Λεόντειο. Στα δέκα σχολεία του τελικού, τα εφτά ήταν των Αθηνών και τρία της περιφέρειας. Από τα τρία της Περιφέρειας, τα δύο σχολεία ήταν της Πιερίας, αφού εκτός από το Γυμνάσιο Αλωνίων, στο τελικό έφτασε και το Λύκειο Κονταριώτισσας που δημιούργησε την εικονική επιχείρηση «Άρωμα Ολύμπου – Μαθητική Μεταποιητική» με προϊόντα που παράγονται στον Όλυμπο. Το γυμνάσιο των Αλωνίων, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας, στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό στη Λουκέρνη της Ελβετίας, ο οποίος θα διεξαχθεί στο τέλος Ιουλίου.

Μια υπέροχη ιδέα έγινε πράξη! Αφορμή για τη δημιουργία της εταιρείας Smiley Bin, όπως αναφέρουν οι μαθητές του Γυμνασίου Αλωνίων, στάθηκε ο κοινός προβληματισμός τους για το μέλλον του πλανήτη που απειλείται, όσο ποτέ, εξαιτίας μεταξύ άλλων και της αδιαφορίας ή της άγνοιας των πολιτών,της ελλειμματικής οργάνωσης και προγραμματισμού υπεύθυνων φορέων στις μικρές κοινωνικές δομές.Έτσι αποφάσισαν να κάνουν μια δυναμική είσοδο στην αγορά με την κατασκευή κάδων ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας και αισθητικής. Πιο συγκεκριμένα, οι state of the art κάδοι τους διαθέτουν φωτοβολταικό πάνελ κάνοντας ελεγχόμενη κατανάλωση ηλεκτρισμού καθώς και μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας. Το άνοιγμα τους για τη διοχέτευση του ανακυκλώσιμου υλικού γίνεται με κάρτα κωδικού πελάτη που θα παρέχεται από την κτήτορα εταιρεία ή τους Δήμους στους χρήστες. Στο εσωτερικό τους, θα υπάρχει τοποθετημένη ζυγαριά ή βάση δυναμοκυψελών η οποία θα υπολογίζει το βάρος του ανακυκλώσιμου υλικού που εισάγει ο χρήστης, ενώ η τιμή αυτή θα πιστώνεται μέσω WF στην προσωπική κάρτα του κάθε χρήστη. Η πίστωση των πόντων θα οδηγεί σε ανταποδοτικότητα από την κτήτορα – εταιρία προς το χρήστη (π.χ έκπτωση στα δημοτικά τέλη, εκπτωτικά κουπόνια αγορών).

Ανακύκλωση, ένας νέος τρόπος ζωής στην καθημερινότητα Σύμφωνα με τους μαθητές, η σημασία της επιβράβευσης στην εκδήλωση της επιθυμητής συμπεριφοράς, δηλαδή της αύξησης της οικολογικής συνείδησης, θα λειτουργήσει με πολλαπλασιαστικό όφελος τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τις εταιρίες-πελάτες και ασφαλώς το χρήστη. Σύγχρονως αποτελεί το πλέον πρωτοποριακό πλεονέκτημα των κάδων μας. Στόχος των μαθητών, παραμένει η καθιέρωση του «έξυπνου» κάδου στην αγορά, ενός προϊόντος που ήρθε από το μέλλον να προσδώσει χρώμα στην αστική αισθητική, να χαρίσει κέρδος προς όλους και λύση στο αιώνιο πρόβλημα της ανακύκλωσης, που αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη. Η «εξοικονόμηση ενέργειας», η «υγεία» και το σύνθημα «πετώ και κερδίζω» είναι στην κορυφή της λίστας των πλεονεκτημάτων των προϊόντων τους. Πρόκειται για μια ιδέα που την εμπνεύστηκε αρχικά ένας συμμαθητής τους, αλλά στη συνέχεια εμπλουτίστηκε και αναπτύχθηκε κατά πολύ από όλους τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Για να τη μετατρέψουν σε πράξη και αποτέλεσμα συνάντησαν πολλές δυσκολίες. Σημαντικότερη, όπως αναφέρουν, ήταν η σύνδεση και συναρμολόγηση τόσων διαφορετικών εξαρτημάτων, ώστε ο κάδος να λειτουργήσει. Ερεύνησαν, έψαξαν και τελικά έπεισαν τους κατάλληλους ανθρώπους να συνδράμουν στην ιδέα τους, καθώς και στην επιθυμία τους να μάθουν, να εργαστούν και τελικά να τα καταφέρουν. Χάρη στην πολύτιμη αρωγή του ηλεκτρολόγου κ. Μότσια Δημήτρη και του κατασκευαστή συστημάτων αλουμινίου κ. Αβραμίδη Βασίλη, αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η κατασκευή του κάδου τους, που σε λίγες μέρες θα αποτελεί πραγματικότητα. Επίσης πολύ αξιόλογη ήταν η συμβολή του συμβούλου τους κ. Τζέλλου Παναγιώτη, που τους καθοδηγούσε, και τους συμβούλευε όλους αυτούς τους μήνες μέσω skype. Τα έξοδα του κόστους κατασκευής του προϊόντος τους διασφαλίστηκαν από χορηγούς που μόνοι οι μαθητές προσέγγισαν. «Ήταν μια επίσης χρήσιμη διαδικασία γιατί ανακαλύψαμε τρόπους πειθούς ανθρώπων διαφορετικών ηλικιακά, χρήσης ορθών επιχειρημάτων προκειμένου να μεταδώσουμε την πίστη σ’ αυτό που κάνουμε και τη θέληση της ομάδας να συμβάλλει καθοριστικά στη λύση χρόνιων περιβαλλοντικών προβλημάτων μέσω της ανταποδοτικής ανακύκλωσης», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Ένας άλλος τομέας που δραστηριοποιήθηκαν ήταν η σχεδίαση ενός Marketing Plan.