Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Θεμέλιος λίθος τα πλεονάσματα

Πρώτη παρέμβαση για το χρέος εντός του 2016, εκτιμά ο Κλάους Ρέγκλινγκ

257E3C390946DAEFE27986CBF5D7AE2F

Ο επικεφαλής του ESM σε τηλεοπτική του συνέντευξη, εκτίμησε οτι το κόστος για τη χώρα μας, της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη-Τσίπρα το 2015, ανέρχεται σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη παρέμβαση στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως σημειώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στην εφημερίδα Ναυτεμπορική ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η παρέμβαση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και με βάση την εντολή που έχει λάβει ο ESM από το Eurogroup και τα οποία στοχεύουν σε μείωση του επιτοκιακού ρίσκου, σε επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων και γενικότερα σε εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών για την Ελλάδα, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι η Αθήνα θα συνεχίσει σθεναρά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το βράδυ της Τετάρτης, αναφέρθηκε στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, σημειώνοντας ότι η συμφωνία που επετεύχθη σχετικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων των επόμενων ετών ήταν ο θεμέλιος λίθος για τη συμφωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των ευρωπαίων εταίρων τον περασμένο Ιούλιο. Επιπλέον, χαρακτήρισε το κεφάλαιο των εργασιακών που ανοίγει στην επόμενη αξιολόγηση «ευαίσθητη πολιτική περιοχή». Παραδέχθηκε ότι τέτοιου είδους θέματα προκαλούν αντιδράσεις, ωστόσο προέτρεψε την Αθήνα να δει το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Γερμανία, που χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έκανε έριξε την ανεργία. Επισήμανε, δε, ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πέραν των μεταρρυθμίσεων. Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις άφησε αιχμές για υπουργούς, λέγοντας ότι δεν τις υποστηρίζουν όλοι. Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις «είναι σημαντικό μέρος του συμφωνημένου προγράμματος, που έχει υπογραφεί από τον πρωθυπουργό». Ερωτηθείς εάν συμμερίζεται την άποψη για το κόστος που είχε για την ελληνική οικονομία η τακτική της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης Τσίπρα, «της περιόδου Βαρουφάκη», απάντησε: «Θα μπορούσε κανείς να σταθεί και στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, που πριν αλλάξει η κυβέρνηση, η εκτίμηση του ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2014, είναι δημοσιοποιημένη, μιλούσε για ανάπτυξη στην Ελλάδα 2,5% το 2015 και 3,5% το 2016. »Άρα αυτό αθροιστικά μας κάνει ανάπτυξη 6%. Αντιθέτως, αυτά τα δύο χρόνια είχαμε μικρή ύφεση, αυτό θα μπορούσε επίσης να μετρηθεί για να υπολογίσεις το κόστος. Έξι μονάδες του ΑΕΠ, άρα αυτό κάνει περισσότερο από 100 δισ. ευρώ. Όπως είπα δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος, αλλά το κόστος ήταν πολύ μεγάλο.»

Νίκος Παπάς: Η οικονομία σταθεροποιείται
Με αναφορά στο κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή της ή όχι στην Ευρωπαίκή Ένωση, ξεκίνησε την ομιλία του στο 20ό συνέδριο του Economist, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Στην ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι είμαστε σε μία περίοδο όπου η Ελλάδα ξεπροβάλλει ως λύση για την Ευρώπη και όχι ως πρόβλημα.
«Η συμφωνία με τους εταίρους μας έχει οριστικοποιηθεί, υλοποιείται, και η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα από ότι θα περίμεναν πολλοί» υπογράμμισε σημειώνοντας ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη καλύτερα «εάν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν είχαν καθυστερήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
«Εμείς δεν θα μιλήσουμε για success story» συνέχισε ο υπουργός, «ενώ είχαν υπογραφεί συμφωνίες ανέφικτων πλεονασμάτων. Λέμε όμως ότι μαζί με την αυταπόδεικτη πολιτική σταθερότητα σταθεροποιείται και η οικονομία».
Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι η οικονομία έχει όλες τις δυνατότητες να περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς ο στόχος για το πλεόνασμα έχει υπερκαλυφθεί κατά 1% του ΑΕΠ, η ανεργία κινείται διαρκώς πτωτικά ενώ μέσα στο 2016 δημιουργήθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας και ο τουρισμός πάει για νέο ρεκόρ αφίξεων.
Μίλησε επίσης για τα μεγάλα έργα που ξεκίνησαν εκ νέου μετά από 5 χρόνια και για την απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς η Ελλάδα είναι η πρώτη στη λίστα των χωρών της ΕΕ στην απορρόφηση και είναι η πρώτη στην προετοιμασία για το ΕΣΠΑ της επόμενης περιόδου.
«Ψηφίστηκαν μεταρρυθμίσεις που κάνουν το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα πιο δίκαιο και διαφανές με προστασία των χαμηλών εισοδημάτων» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας ενώ στιγμάτισε το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν στήριξε τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.
Ο Νίκος Παππάς δήλωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα της οικονομίας αλλά και την αποτελεσματικότητά της στη συλλογή φόρων με απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Τόνισε, ότι η συζήτηση για το χρέος η οποία άνοιξε, εάν γίνει γρήγορα και αξιόπιστα, θα πείσει τους εγχώριους καταναλωτές και τους διεθνείς επενδυτές ότι «η Ελλάδα είναι για τα καλά σε μία νέα φάση και οι υποχρεώσεις της δεν θα υπονομεύσουν την αναπτυξιακή της προσπάθεια».
«Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, «να γίνει τα επόμενα χρόνια ένας κόμβος εμπορίου και μεταφορών στην ανατολική Μεσόγειο, κρίσιμος για όλο τον κόσμο. Με αξιοπιστία και ισχυρά δίκτυα στις μεταφορές και στις επικοινωνίες, με αξιόπιστη και λειτουργική δημόσια διοίκηση, με διαφανές πολιτικό σύστημα και δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου».