Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«Tο απύθμενο θράσος της ΝΔ»

Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας απαντά στη ΝΟΔΕ Πιερίας

original_url: 1919A580-2C4C-4BCB-9CA2-B02A8C43E8A2«Οι πρόσφατες προκηρύξεις αφορούσαν ήδη ανοιχτές ΜΕΘ», απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αυτό που ενδιαφέρει τους Πιεριείς, δηλαδή το αν και πότε, θα ανοίξει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κατερίνης

Απάντηση στην κριτική που άσκησε ο τομέας υγείας της ΝΟΔΕ Πιερίας για την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας και με αφορμή τη μη πρόσληψη κανενός γιατρού για τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κατερίνης, δίνει με ανακοίνωσή του το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας κάνει λόγο για «απύθμενο θράσος της Νέας Δημοκρατίας», καταλογίζοντας εξολοκλήρου την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην υγεία στις πολιτικές που ασκήθηκαν από το 2010 έως το 2015. Όσον αφορά τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κατερίνης, σημειώνει οτι «οι πρόσφατες προκηρύξεις αφορούσαν ήδη ανοιχτές ΜΕΘ» και θυμίζει οτι η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κατερίνης δεν άνοιξε ποτέ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν και πότε το Υπουργείο Υγείας θα λάβει την πολιτική απόφαση να λειτουργήσει τη συγκεκριμένη ΜΕΘ, σε μια εποχή που οι ανάγκες για επιπλέον κλίνες εντατικής θεραπείας είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, αναφέρει: «Φωνάζουν όλοι για την κατάσταση στη δημόσια υγεία, φωνάζει και το Τμήμα Υγείας της Ν.Δ Πιερίας! Την ώρα που αγκομαχούμε να σηκώσουμε στα πόδια της τη διαλυμένη, από τις πολιτικές του κόμματός τους και των συνοδοιπόρων τους, δημόσια υγεία, την ώρα που πληρώνουμε τα δικά τους σπασμένα, επιμένουν να προκαλούν, μιλώντας για «πλήρη κατάρρευση, για ελλιπή χρηματοδότηση και τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό». Λες και δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα που διέπραξαν! Να τους θυμίσουμε, λοιπόν, ότι, απ’ όταν άρχισε η μεγάλη κατρακύλα, το 2010, μέχρι το 2015, οι λειτουργικές δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων (από το υγειονομικό υλικό μέχρι τη σίτιση, την καθαριότητα και τη συντήρηση) μειώθηκαν κατά 41,28%, τα κονδύλια για την Πρωτοβάθμια Υγεία μειώθηκαν κατά 56%, η φαρμακευτική δαπάνη συρρικνώθηκε στο 56,63%; Να τους θυμίσουμε ότι επί μια 6ετία δε γινόταν καμία πρόσληψη, με αποτέλεσμα να μετράμε σήμερα κενά πάνω από 20.000 στις δημόσιες δομές υγείας; Να τους θυμίσουμε ότι πάνω στα ερείπια του συστήματος της δημόσιας υγείας που γκρέμιζαν καθημερινά, έκανε πάρτι η διαφθορά και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και η ιδιωτική επιχειρηματική κερδοσκοπία; Να τους θυμίσουμε μήπως τις αμαρτωλές υποθέσεις του Μαρτίνη και του ΚΕΕΛΠΝΟ; Δε χρειάζεται να τους τα υπενθυμίσουμε, γιατί τα γνωρίζουν πολύ καλά. Κάνουν πως δεν τα γνωρίζουν. Ελπίζοντας τα θύματά τους να ‘χουν κοντή μνήμη. Δυστυχώς για τους εγκαλούντες τη σημερινή κυβέρνηση νεοδημοκράτες, ακόμη κι αν είχαν κοντή μνήμη τα θύματά τους, δε γίνεται να μη βλέπουν τις αγωνιώδεις, καθημερινές προσπάθειες αναστήλωσης της πολύπαθης δημόσιας υγείας. Δε γίνεται να μη βλέπουν ότι για πρώτη φορά αυξήθηκαν, κατά 330 εκ., οι δαπάνες για τα νοσοκομεία της χώρας. Δε γίνεται να μη βλέπουν τα 2,5 εκ. των ανασφάλιστων που έχουν πλέον ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία και στις παροχές υγείας. Δε γίνεται να μη βλέπουν ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες πρόσληψης ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Κατερίνης – οι 7 δρομολογήθηκαν, έπονται και άλλες, με προτεραιότητα την κάλυψη επειγουσών αναγκών σε ειδικότητες. Δε γίνεται να μη βλέπουν ότι στο Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου, που σηκώνει το βάρος μιας τουριστικής περιοχής, το προσωπικό αυξήθηκε από 4 σε 18. Όσο για τις προσλήψεις γιατρών στις ΜΕΘ, από τις οποίες δήθεν εξαιρέθηκε το Νοσοκομείο Κατερίνης, καλό θα είναι το Τμήμα Υγείας της ΝΟΔΕ να μη μιλά για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Οι πρόσφατες προκηρύξεις αφορούσαν ήδη ανοιχτές ΜΕΘ. Η ΜΕΘ Κατερίνης δεν άνοιξε ποτέ. Εν κατακλείδι, και να θέλαμε να εξωραΐσουμε την εικόνα της δημόσιας υγείας, θα ήταν αδύνατον. Καλό θα είναι όμως, όσοι, με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές τους, την οδήγησαν σ’ αυτήν την κατάσταση, να περιορίσουν λίγο το απύθμενο θράσος τους.»