Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Ευρώπη μέσω… Λιμπάνοβο

Στο σιδηροδρομικό Σταθμό Αιγινίου η τελετή σύνδεσης των Ελληνικών Σιδηροδρόμων με τους Ευρωπαϊκούς.01

Με την καθολική απουσία των θεσμικών, και όχι μόνον, εκπροσώπων της Ελληνικής Πολιτείας έγινε, η προγραμματισθείσα από το Δήμο Πύδνας Κολινδρού και τη Δημοτική Ενότητα Αιγινίου, η τελετή συμπλήρωσης 100 Χρόνων από τη σύνδεση των Ελληνικών Σιδηροδρόμων με τους Ευρωπαϊκούς.

Όπως είναι ιστορικά γνωστό η συγκεκριμένη σύνδεση πραγματοποιήθηκε στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιμπάνοβου (Αιγινίου από το έτος 1926), από τον τότε Βασιλιά Κωνσταντίνο Α΄ και το Διάδοχό του Γεώργιο Β΄. Ο αγιασμός τελέστηκε από τον τότε Επίσκοπο Κίτρους Μακαριστό Παρθένιο Βαρδάκα, από το βιβλίο του οποίου έχουμε όλες τις λεπτομέρειες της τελετής εκείνης.
Σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα του Δήμου, η τελετή της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τότε, πραγματοποιήθηκε στον Παλαιό Σ. Σταθμό Λιμπανοβου (Αιγίνιο) την προηγούμενη Κυριακή 19 Ιουνίου.
Ο Δήμαρχος κ. Λαγδάρης απηύθυνε χαιρετισμό στους συγκεντρωθέντες κατοίκους του Αιγινίου. Ευχαρίστησε τους παρισταμένους Υποδιοικητή της Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, Συνταγματάρχη κ. Χατζησαββίδη καθώς και τον εκπρόσωπο του κλιμακίου της Π.Υ. Κολινδρού.
Για το πολύ σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός, αναφέρθηκε με σημαντικές λεπτομέρειες ο ομιλητής, πρώην Δήμαρχος Αιγινίου Αναστάσιος Τερζής, Δημοσιογράφος και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Πασχάλη και Ιωάννα Τερζή», ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε τόσο τη σημασία της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Αθήνας, όσο και την ιστορικότητα των οικισμών και ολόκληρης της περιοχής της Βόρειας Πιερίας.
Η συγκοινωνιακή σύνδεση πραγματοποιήθηκε τρία χρόνια περίπου μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας από την Τουρκική Κατοχή και την οριστική ενσωμάτωση της στον Εθνικό κορμό.
Σε ανάμνηση του μέγιστου αυτού ιστορικού γεγονότος τοποθετήθηκε μαρμάρινη στήλη στο κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, η οποία φιλοτεχνήθηκε από τη γνωστή επιχείρηση επεξεργασίας Γρανιτών και Μαρμάρων του Βασίλη Σερδάρη και προσφέρθηκε από κοινού με το Ίδρυμα «Πασχάλη και Ιωάννα Τερζή».
Το πολύ καλά επιμελημένο πρόγραμμα της τελετής, με φωτογραφικό υλικό ανάλογο αλλά και με τη συνοπτική ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων εξαρχής μέχρι και σήμερα ήταν προσφορά του Σωματείου Εμπόρων, Επαγγελματιών του Αιγινίου και της περιοχής του, ενώ τα εδέσματα της δεξίωσης προσφέρθηκαν από τις κυρίες των τριών ΚΑΠΗ Αιγινίου.
Ο Δήμαρχος Ευάγγελος Λαγδάρης ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την τελετή αυτή ιδιαίτερα, καθώς και τον πρώην Δήμαρχο Αιγινίου Αναστάσιο Τερζή που είχε την ιδέα ανάδειξης του ιστορικού αυτού γεγονότος Πανελλήνιας και Τοπικής αξίας.