Τα Ολύμπια Νέα

Οικονομία

Η δέσμευση είναι δέσμευση!

Στόχος η μείωση του πλεονάσματος στο 1,5-2% μετά το 2018, σύμφωνα με τον Γ. Χουλιαράκη, αλλά…x

Παραγωγική θα ήταν, κατά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Από το βήμα του συνεδρίου του Εconomist σημείωσε ότι η σταθερότητα έχει αποκατασταθεί και παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα προσέλκυσης δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι στόχος πρέπει να είναι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο επίπεδο του 1,5% έως 2% μετά το 2018. «Η δέσμευση είναι δέσμευση… και πρέπει να τηρήσουμε τη δέσμευση αυτή, αν θέλουμε να αποκαταστήσουμε και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη» δήλωσε ο Χουλιαράκης, αναφερόμενος στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχουν τεθεί για την επόμενη διετία μέχρι το 2018. «Αλλά πρέπει να επανεξετάσουμε το επίπεδο του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά τη λήξη του προγράμματος, μετά το 2018. Προτιμούμε ένα σημαντικά χαμηλότερο στόχο για πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα μετά το 2018 στην περιοχή του 1,5% με 2%». Επιπλέον, ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ότι «η οικονομική ανάκαμψη θα έρθει, αλλά δεν θα είναι βιώσιμη, αν δεν προσελκύσουμε επενδύσεις» και πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Ειδική μνεία έκανε στις μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, μεταρρύθμισης των αγορών προϊόντων και βελτίωσης του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Τζιαμαρόλι: Έχετε δεσμευτεί για 3,5% και μετά το 2018 Στην τοποθέτηση Χουλιαράκη για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα απάντησε ο εκπρόσωπος του ESM στο κουαρτέτο, Ν.Τζιαμαρόλι, υποστηρίζοντας επί της ουσίας ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις διατήρησης του 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018. «Δεν θέλω να ξεκινήσω τώρα τη συζήτηση για τη διάρκεια του διαστήματος αλλά η δέσμευση είναι και για μετά το πρόγραμμα», σημείωσε ο κ. Τζιαμαρόλι, για να ακολουθήσει η απάντηση Χουλιαράκη σύμφωνα με την οποία τέτοιου μεγέθους πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, πολύ λίγες χώρες έχουν καταφέρει να πετύχουν. «Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να ανταποκριθούμε στους δημοσιονομικούς στόχους κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Αλλά μετά το πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουμε μικρότερους στόχους στο πλαίσιο του DSA», συμπλήρωσε ο κ. Χουλιαράκης. Η κόντρα ολοκληρώθηκε με τον εκπρόσωπο του ESM να σημειώνει ότι ο ίδιος υποστηρίζει πως η δέσμευση της Ελλάδας είναι για τέτοιου ύψους πρωτογενή πλεονάσματα και μετά το 2018, αλλά «φυσικά μπορείτε να το επαναδιαπραγματευτείτε».

Πέντε προκλήσεις για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα
Στις πέντε κύριες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Η πρώτη πρόκληση, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κάτι που θα επιτρέψει, όπως ανέφερε, την άρση των περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων και την σταδιακή επαναφορά των καταθέσεων.
Η δεύτερη είναι η διοχέτευση των πιστώσεων προς παραγωγικές επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Κλειδί για να γίνει αυτό, σημείωσε, αποτελεί η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως των επιχειρηματικών.
Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει την απελευθέρωση κεφαλαίων, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών, και τη διοχέτευσή τους για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων.
Τρίτη πρόκληση αποτελεί η προσαρμογή των τραπεζών στις νέες απαιτήσεις που επιβάλλονται από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) και τις υπόλοιπες ρυθμιστικές και εποπτικές υποχρεώσεις.
Τέταρτη πρόκληση είναι η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και η ανάκτηση της κερδοφορίας των τραπεζών στο νέο ψηφιακό τραπεζικό περιβάλλον.
Τέλος, πρόκληση αποτελεί και η αναβάθμιση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και των συστημάτων διαχείρισης κινδύνων.
Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη η σύνθεση και η δομή των ΔΣ να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις πιεστικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο τραπεζικός τομέας.
Αναφερόμενη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα η κ.Κατσέλη επισήμανε ότι μετά από έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης, το σύστημα βρίσκεται σε μεταβατική φάση μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης, στο τέλος του 2015.
Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν σήμερα μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση με την κεφαλαιακή τους επάρκεια να ανέρχεται σε πάνω από 18%, έναντι 14% στο τέλος του 2014 και 12,2% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Η αναλογία αυτή είναι υψηλότερη από τον αντίστοιχο μέσο όρο από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της ΕΕ, η οποία ανέρχεται σε 16,7%.