Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Αξιολόγηση χωρίς καθυστερήσεις

Ο πρόεδρος της Κομισιόν στην Αθήναgg

Στήριξη στην Αθήνα εν όψει της δύσκολης διαπραγματεύσης για τα εργασιακά παρείχε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Γιούνκερ κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στο θέμα τονίζοντας τη σημασία της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στην συντριβή της εργασίας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, άποψη με την οποία συμφώνησε ο κ. Γιούνκερ. Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων είπε ακόμη ο Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ελληνική πραγματικότητα και η νομοθεσία να προσαρμοστεί στις βέλτιστες πρακτικές. Άλλωστε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που στην τοποθέτησή του έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, φρόντισε να υπενθυμίσει τις από κοινού δηλώσεις με τον κ. Γιούνκερ γι” αυτό το θέμα πέρυσι. Όπως είπε, πρέπει να προχωρήσουμε στη β’ αξιολόγηση χωρίς καθυστερήσεις και εν όψει αυτού πρέπει να θυμίσω και την άποψη του κ. Γιούνκερ ότι «στη χώρα πρέπει να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως άλλωστε συμφωνούσαμε από πέρυσι το καλοκαίρι». Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε απόψεις που ακούγονται και προσκρούουν στο κοινοτικό κεκτημένο, επισημαίνοντας όμως ότι κοινή πεποίθηση μας είναι ότι «η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και την προστιθέμενη αξία». Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισε, αξιοποιείται το πακέτο Γιούνκερ και πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι εγκρίσεις για την ανάκαμψη και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Μάλιστα ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι η χώρα έχει υποβάλει 42 επενδυτικά έργα, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, για ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα. «Πρέπει όλοι να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική στον παραγωγικό επενδυτή», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στην τόνωση της επιστημονικής έρευνας, στην κατάρτιση των εργαζομένων, στη δημιουργία υποδομών και τη δημιουργία ξεκάθαρου και σταθερού φορολογικού συστήματος. «Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε, και όχι στην κατεύθυνση της κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε.

«Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων» Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κομισιόν στη δική του τοποθέτηση σημείωσε ότι «είμαι σύμφωνος με τον Αλέξη Τσίπρα για τα θέματα που ανέφερε». Πιο σαφής έγινε όταν ρωτήθηκε για το θέμα των εργασιακών και των ομαδικών απολύσεων και αν θα στηρίξει τις ελληνικές θέσεις . «Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες», είπε, αλλά συμπλήρωσε ότι «οι συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να λάβουν υπόψη την ελληνική πραγματικότητα» και ότι η εργατική νομοθεσία πρέπει να προσαρμοστεί στις βέλτιστες πρακτικές. «Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων και θα ήθελα να καταρτίσει η Αθήνα μια πρόταση με την οποία θα είμαι σύμφωνος», συμπλήρωσε.

Και συνάντηση… προέδρων
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Στις δηλώσεις του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Πρ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην «καθοριστική συμβολή», όπως είπε, του προέδρου της Κομισιόν για την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη το καλοκαίρι του 2015, ενώ επανέλαβε πως πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι δύο πράγματα που πηγαίνουν μαζί» και γι” αυτό κατέβαλε προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από την ΕΕ και την Ευρωζώνη. «Τελικά νικήσαμε» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διανύει πλέον την απόσταση για να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Παράλληλα, εξήρε τους χειρισμούς της χώρας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σημειώνοντας πως η ΕΕ οφείλει να στηρίξει την Ελλάδα.
Αναφερόμενος στην άφιξη του προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης καλωσόρισε «έναν μεγάλο φίλο της Ελλάδας που στήριξε τη χώρα μας διαρκώς».
«Με τη στήριξη της ΕΕ και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα μπορεί να μπει σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης» υπογράμμισε ο κ. Καρβούνης.