Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Στέγη αγάπης και προσφοράς

Εκκλησιαστικό Γηροκομειο Ιερας Μητροπολης Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμωνος


 

Μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή των αδελφών Κωνσταντίνου & Ματθαίου Τσαχουρίδη και με φιλική συμμετοχή τής Αρετής Κετιμέ, διοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος αλλά και το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο, τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016, στις 9:30 το βράδυ, στο γήπεδο του Πιερικού.

Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης αλλά και Αρετή Κετιμέ έρχονται αυτό το καλοκαίριμε δοξάρι και φωνή να παίξουν και να τραγουδήσουν ό,τι καινούριο

και ό,τι παλιό τούς αγγίζει… Ο Κωνσταντίνος και ο Ματθαίος, ανταμώνουν με σπουδαίους συνθέτες, συνομιλούν με την ελληνική μουσική παράδοση με τρόπο μοναδικό και «παντρεύουν μουσικές τού κόσμου από έρωτα και όχι από προξενιό»! Πρόκειται για μια μοναδική ροή ρεπερτορίου και μια ομάδα επτά εξαιρετικών καλλιτεχνών που συνθέτουν μια από τις πιο δεμένες μουσικές ομάδες τής χώρας, μια ομάδα καλλιτεχνών που είναι ικανή να εκπλήξει, να πλημμυρίσει μελωδίες και να ξεσηκώσει ψυχές!

Το εισιτήριο είναι 10 ευρώ ενώ τα έσοδα θα διατεθούν στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο, ένα ίδρυμα το οποίο, εν μέσω κρίσης, αναζητά πόρους για να ενισχύσει τη λειτουργία του.

 

DSC_0051

 

Το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο – Δωρητές

Εξήντα ένα χρόνια σημαντικής προσφοράς και πραγματικής αγάπης συμπληρώνει φέτος το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο τής Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Είναι κατασκευασμένο σ’ ένα ύψωμα, στη θέση «Προσήλιο» ΣΒορώνου Δ.Κατερίνης, μαζί με τα Εκκλησιαστικά Συσσίτια για Απόρους «Ο Άρτος ο Επιούσιος», μαζί με την Ιερατική Σχολή Δεύτερης Ευκαιρίας. Και στο κέντρο αυτών των κτιριακών συγκροτημάτων δεσπόζει ο Ναός τής Αγίας Σοφίας.

Κάθε ένα από αυτά τα ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως που βρίσκονται στο «Προσήλιο» ΣΒορώνου, έχει τη δική του ιστορία και προσφορά, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα. Η Ιερατική Σχολή (Δεύτερης Ευκαιρίας) έχει μια πολύχρονη και μεγάλη προσφορά στην εκκλησιαστική παιδεία και στη στελέχωση της Εκκλησίας με Κληρικούς. Τα Εκκλησιαστικά Συσσίτια για Απόρους «Ο Άρτος ο Επιούσιος», είναι μια νεότερη δομή Αγάπης που όμως έχει στηρίξει, μέχρι σήμερα, εκατοντάδες φτωχούς συμπολίτες μας. Και το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο έχει προσφέρει, εδώ και 61 χρόνια, πλούσια αγάπη και μεγάλη ζεστασιά σε εκατοντάδες ηλικιωμένες γυναίκες.

Τα εν λόγω Εκκλησιαστικά Ιδρύματα ως κτιριακά συγκροτήματα ανηγέρθησαν σε αγροτεμάχιο συνολικού εμβαδού 20 στρεμμάτων το οποίο δωρήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη το 1955 από τις οικογένειες Δημητρίου Χαλκίδη τού Κυριάκου,

Παύλου Αμανατίδη τού Νικολάου,

Γεωργίου Αμανατίδη τού Νικολάου,

Θεοδώρου Αμανατίδη τού Νικολάου,

Σουμελάς Αμανατίδου – χήρας Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνου Μανουσαρίδη τού Γεωργίου,

Χαράλαμπου Μανουσαρίδη τού Ευσταθίου,

Θεόδωρου Τρελλόπουλου τού Μουράτιου,

Ιωάννη Πουρσανίδη τού Γεωργίου,

Θεοχάρη Χατζηπαναγιώτη τού Χαράλαμπου,

Νικολάου Ζουγκουρίδη τού Αριστείδη,

Κυριακής Ηλιάδου – χήρας Γεωργίου και Εμμανουήλ Ηλιάδη τού Γεωργίου.

 

 

Εξήντα ενα χρονιά προσφοράς και αγάπης

Το 1955 ιδρύθηκε και άρχισε η ανέγερση του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου υπό του Μακαριστού Μητροπολίτη Βαρνάβα, ανακαινίστηκε δε και εξοπλίστηκε αρχιερατεύοντος του Μητροπολίτη Αγαθονίκου «φιλοτιμώ συνεργία Αρχιμανδρίτου Βαρνάβα Αεοντιάδη, Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Μπιλιάγκα, Ιωάννου Πουλατσίδη και μελών τού Δ.Σ. τη προθύμω συνδρομή των Ιερών Ναών και του Χριστεπωνύμου Πληρώματος της Ιεράς Μητροπόλεως εν έτεσι 2012 – 2014», όπως αναφέρεται σε εκεί μαρμάρινη πλάκα.

Σημερινός Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου είναι ο ΣεΒασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος. Από τον Σεπτέμβριο του 2014, Αντιπρόεδρος και Διευθυντής είναι ο Αιδεσιμότατος π. Αθανάσιος Τσαρούχας. Υποδιευθυντής είναι ο κ. Ιωάννης Πουλατσίδης. Το Διοικητικό Συμβούλιο πλαισιώνουν και δύο λαϊκοί.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, Υποδιευθυντής ήταν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Λεοντιάδης, ο οποίος, όπως αναφέρει ο π. Αθανάσιος Τσαρούχας, «είχε φέρει σε πέρας το πρόγραμμα της αναβάθμισης του χώρου» σε συνεργασία με την Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. Κι όπως τονίζει ο π. Αθανάσιος, το έργο λειτουργίας και αναβάθμισης του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου συνεχίζεται «με την ευλογία τού Σεβασμιοτάτου κ. Γεωργίου». Προσθέτει δε ότι τον Νοέμβριο του 2014 «προχωρήσαμε και μπορέσαμε να λάβουμε την άδεια λειτουργίας τού ιδρύματος».

Στελέχη, Εξωτερικοί Συνεργάτες και Εθελοντές

Αυτή τη στιγμή το ίδρυμα διαθέτει 15 στελέχη και κάμποσους εξωτερικούς συνεργάτες και εθελοντές. Συγκεκριμένα, διαθέτει τον Διευθυντή, τον Υποδιευθυντή που είναι και ο λογιστής, 5 νοσηλευτές, 4 καθαρίστριες, 2 μαγείρισσες, 2 τραπεζοκόμους, υπάρχει συνεργασία με μια ψυχολόγο, υπάρχει όμως και ψυχίατρος ως εξωτερικός συνεργάτης. Επιπλέον δε, προσφέρουν υπηρεσίες και άλλοι 15 συνεργάτες ιατροί, διαφόρων ειδικοτήτων, οι περισσότεροι των οποίων συνεργάζονται αφιλοκερδώς.

Τα τελευταία χρόνια, λέει ο π. Αθανασιος, το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο είχε την ευλογία να συνεργάζεται με τμήμα τού ΙΕΚ Κατερίνης, όπου οι σπουδαστές έρχονταν στο ίδρυμα προκειμένου να πάρουν την εμπειρία, να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση στη μαγειρική. Η πρακτική αλλά και το μάθημα γινόταν μαζί με τους εκπαιδευτές τού ΙΕΚ. Την όλη προσπάθεια στήριξε ο ΣεΒασμιότατος κ. Γεώργιος.