Τα Ολύμπια Νέα

Οικονομία

Λιγότερα έσοδα από τον αυξημένο ΦΠΑ

Η αύξηση των φόρων «επιβεβαιώνει» τον… κανόναmain_fpa

Από την άλλη, καθημερινότητα έγιναν για τις ΔΟΥ οι κατασχέσεις. Τα στοιχεία δείχνουν οτι μόνο η ΔΟΥ Κατερίνης προχώρησε σε 12.993 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων», από τις αρχές του έτους!

Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά όχι μόνο δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά φαίνεται και να έδωσε μεγαλύτερο κίνητρο για φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με το Mega, τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου δείχνουν ότι τα έσοδα από ΦΠΑ σε νησιά όπως παράδειγμα η Μύκονος παρουσιάζουν υστέρηση έναντι των στόχων κατά 62%. Παράλληλα, σε άλλα νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος, η Κως και η Ζάκυνθος η απόκλιση έναντι των στόχων κυμαίνεται από 35% έως 40%. Ανάλογη εικόνα αποτυπώνεται και στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου, τα οποία υπολείπονται του στόχου κατά 488 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και στα έσοδα από ΦΠΑ για το αντίστοιχο τετράμηνο που υστερούν κατά 127 εκατομμύρια ευρώ έναντι των στόχων. Η εικόνα φαίνεται να είναι καλύτερη τον Μάιο σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, που είναι αυξημένα κατά 473 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου, ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστό από ποιους φόρους και από ποια έσοδα προέρχεται αυτή η αύξηση. Προκειμένου να «πιαστούν» οι στόχοι του προϋπολογισμού και να αποφευχθεί η συζήτηση για ενεργοποίηση του «κόφτη», πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να εισπράττονται μηνιαίως έσοδα 4 δισ. ευρώ. Πληροφορίες, που επικαλείται το Mega, αναφέρουν ότι εάν η εικόνα των εσόδων δεν είναι ικανοποιητική, είναι πολύ πιθανό να ανοίξει η συζήτηση τον Οκτώβριο για προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του «κόφτη».

Οι κατασχέσεις έγιναν… καθημερινότητα!
Πρωταθλήτρια Ελλάδας στους ρυθμούς διενέργειας κατασχέσεων «εις χείρας τρίτων» αναδεικνύεται μέχρι τώρα η ΦΑΕ Πειραιά, η οποία έκανε 6.554 κατά τον μήνα Απρίλιο, φτάνοντας στις 18.179 συνολικά στο α’ τετράμηνο του 2016. Πέραν τούτου, η ΦΑΕ Πειραιά άσκησε και τις 300 από τις 2.300 ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν συνολικά από τις εφορίες της χώρας μέσα στο α’ τετράμηνο του 2016! Από κοντά ακολουθεί η Ε’ ΔΟΥ Πειραιώς με 14.030 κατασχέσεις λογαριασμών. Δεν είναι τυχαίο ότι η Φορολογική Περιφέρεια Πειραιά ήταν η πρώτη σε είσπραξη ληξιπροθέσμων χρεών, φέρνοντας τα υψηλότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία (134% έναντι του στόχου που είχε να καλύψει κατά το α’ τετράμηνο του έτους).
Γεωγραφικά, πάντως, τα πρωτεία στις κατασχέσεις διεκδικούν μάλλον οι ΔΟΥ της Βόρειας Ελλάδας. Πάνω από 250 κατασχέσεις την ημέρα -κατά μέσο όρο- υφίστανται και οι φορολογούμενοι της Ε’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, με 6.324 κατασχέσεις κατά τον μήνα Μάρτιο και 17.355 συνολικά στο α’ τετράμηνο του 2016 (μ.ό. περίπου 170 την ημέρα).
Πάνω από 150 κατασχέσεις την ημέρα κάνουν πλέον:
- Η Ζ” Θεσσαλονίκης, που εκτέλεσε 16.288 κατασχέσεις λογαριασμών από Ιανουάριο μέχρι και Απρίλιο
- Η ΔΟΥ Κατερίνης, που έφτασε στις 12.993 κατασχέσεις
- Η ΔΟΥ Σερρών με 12.334 κατασχέσεις μέχρι τώρα
- Η ΔΟΥ Ιωαννίνων με 5.180 κατασχέσεις τον Απρίλιο και 12.935 σε ολόκληρο το α’ τετράμηνο.
- Η ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης με 11.755 κατασχέσεις στο τετράμηνο
Ψηλά στην κατάταξη φιγουράρουν επίσης:
- Η ΔΟΥ Μυτιλήνης με 15.000 κατασχέσεις
- Η ΔΟΥ Πάτρας με 12.300 κατασχέσεις στο τετράμηνο
- Η ΔΟΥ Κορίνθου με 5.124 κατασχέσεις τον μήνα Μάρτιο (όσες έκανε σχεδόν σε ολόκληρο το τετράμηνο π.χ. η ΔΟΥ Σπάρτης!) και 9.784 συνολικά έως τον Απρίλιο (όσες ακριβώς έκανε δηλαδή η Α’ Αθηνών σε 4 μήνες). Πιο ήρεμα φαίνονται τα πράγματα στην Αττική, όπου μόνο στη Γλυφάδα οι κατασχέσεις έφτασαν σχεδόν στις 12.000 (11.963), αλλά πουθενά αλλού δεν έχουν ξεπεράσει τις 8.000-9.000 σε ολόκληρο το α’ τετράμηνο. Χωρίς τα προβλήματα αυτά πάντως φαίνεται ότι ζουν οι φορολογούμενοι σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως π.χ. στο Ρέθυμνο με μόλις 1.535 κατασχέσεις σε τέσσερις μήνες, στη Δράμα με 1.910 κατασχέσεις, στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης με 1.950, στην Καστοριά με 2.444, στην Εδεσσα με 2.908 κατασχέσεις κ.λπ.