Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Το Λαϊκό Κόμμα έρχεται… Μακεδονία

Με πρόταση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας1

Το θέμα της συνεδρίασης θα είναι το προσφυγικό και οι εκπρόσωποι της μεγαλύτερης παράταξης του Ευρωκοινοβουλίου, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις επιπτώσεις του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα

Ομόφωνα αποδεκτή έγινε από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ – ΕΛΚ) της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόταση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΕΛΚ στη Θεσσαλονίκη στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 για το κορυφαίο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Ο κ. Τζιτζικώστας κατέθεσε την πρότασή του για τη συνεδρίαση του ΕΛΚ στη Θεσσαλονίκη και στη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου στις Βρυξέλλες, η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
Η συνεδρίαση του ΕΛΚ, αποφασίστηκε να γίνει για πρώτη φορά στην Κεντρική Μακεδονία, στις 16 Σεπτεμβρίου, ώστε τα μέλη του ισχυρότερου κόμματος στην ΕΕ να αποκτήσουν ίδια άποψη για τη λειτουργία των κέντρων μετεγκατάστασης και φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών και να αντιληφθούν πλήρως τις επιπτώσεις που έχει η άρνηση της Ευρώπης μέχρι σήμερα να δεχτεί το πάγιο ελληνικό αίτημα για αναλογικό επιμερισμό του προβλήματος σε όλη την ΕΕ.
Η πρόταση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο «Ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της Προσφυγικής Κρίσης: Κοινή μας πρόκληση – Συλλογική μας απάντηση», έγινε δεκτή με εγκωμιαστικά σχόλια από τα μέλη του ΕΛΚ κι έτσι στη συνεδρίαση της Θεσσαλονίκης για το προσφυγικό θα συμμετάσχουν τα μέλη του ΕΛΚ που μετέχουν στην Επιτροπή Περιφερειών, Ευρωπαίοι Επίτροποι, Ευρωβουλευτές, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ και σημαίνοντα στελέχη από όλη την Ευρώπη.
«Δώσαμε μια μάχη προκειμένου να πείσουμε τα μέλη του ΕΛΚ να γίνει μια συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη με θέμα το προσφυγικό και την κερδίσαμε. Είναι η πρώτη φορά που το ΕΛΚ θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη και είναι η πρώτη φορά που ορισμένα από τα σημαντικότερα πολιτικά στελέχη της ΕΕ θα δουν από κοντά τις επιπτώσεις του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα. Η Ευρώπη ήρθε η ώρα επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να αποδεχτεί το εθνικό μας αίτημα για αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με βάση τα πληθυσμιακά τους μεγέθη. Η Ελλάδα αφέθηκε μέχρι σήμερα μόνη της να διαχειριστεί ένα ζήτημα, που οφείλει να διαχειριστεί ολόκληρη η Ευρώπη.
Στην πρόταση που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στα μέλη του ΕΛΚ αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η προσφυγική κρίση θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που έχει γνωρίσει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ, για πρώτη φορά στην ιστορία της, αντιμετωπίζει μαζική εισροή προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και αλλού. Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ, δεδομένου ότι αυτό το δύσκολο θέμα απαιτεί ένα κοινό πολιτικό όραμα, βασισμένο στην αλληλεγγύη μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ και μια πολιτική συναίνεσης γύρω από αυτό το όραμα σε όλα τα επίπεδα. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται συνεχώς, ο ρόλος των περιφερειακών και τοπικών αρχών είναι καίριας σημασίας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην κοινή πρόκληση και να διαμορφώσουν μια συλλογική αντιμετώπιση. Επιπλέον, δεδομένης της αύξησης του λαϊκισμού στην ΕΕ, η οικογένεια του ΕΛΚ έχει την ευθύνη της διατήρησης των αξιών μας και την ευθύνη να εξηγήσει σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, ότι η μόνη απάντηση στην τρέχουσα κατάσταση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι μόνο περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη πολιτική ενότητα».
Η συνεδρίαση του ΕΛΚ θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016 και θα ακολουθήσει αυτοψία των Ευρωπαίων αξιωματούχων σε κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων που λειτουργούν στην Κεντρική Μακεδονία.