Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Αναγκαία η θέσπιση «ακατάσχετου»

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Πιερίας Ε. Σκούφα1

Η πρόταση των βουλευτών, αφορά τη θέσπιση ακατάσχετου της εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών με τέκνα υποχρεωτικής εκπαίδευσης και χαμηλά εισοδήματα

Την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, προκειμένου να μην μπορεί να κατασχεθεί το επίδομα των 300 ευρώ που δίνεται από το κράτος σε οικογένειες που είναι κάτω από το όριο της φτώχιας, για την οικονομική ενίσχυση των παιδιών που πηγαίνουν δημοτικό ή γυμνάσιο.

Όπως αναφέρουν στην ερώτηση τους οι βουλευτές, το επίδομα δικαιούνται οικογένειες που έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ, ωστόσο αυτή η εισοδηματική ενίσχυση δεν θεσπίστηκε ως ακατάσχετη, με αποτέλεσμα το ποσό της ενίσχυσης να είναι κατασχετό και να συμψηφίζεται με οφειλές των δικαιούχων προς το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να μην το παίρνουν αφού η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων έχει οφειλές προς το Δημόσιο. Επιπλέον όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, το όριο των 3.000 ευρώ θα πρέπει να θεσπιστεί στις 5.000 ευρώ, καθώς ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό. Σε περίπτωση που το ένα από τα δύο εισοδήματα (συνολικό ή τεκμαρτό) είναι άνω των 3.000 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος δεν είναι δικαιούχος του επιδόματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, δεδομένου ότι για τη χορήγηση του επιδόματος λαμβάνεται υπόψη και το τεκμαρτό εισόδημα, οι έγγαμοι φορολογούμενοι να μην δικαιούνται την εισοδηματική ενίσχυση, καθώς ακόμα και με μηδενικό πραγματικό εισόδημα έχουν, ως έγγαμοι, τεκμαρτό εισόδημα 5.000 ευρώ.