Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Με συναντίληψη για τον Όλυμπο

«Όλυμπο» είχε και το μενού της συνάντησης Τζιτζικώστα-Τσιρώνη1

 

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη είχε χθες το πρωί και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη συνάντηση ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε στον Υπουργό το ζήτημα της υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων στην Κεντρική Μακεδονία, τα οποία εμφανίζουν σημαντικότατη υστέρηση επί δεκαετίες, εξαιτίας κυρίως των ελλιπών χρηματοδοτήσεων από την πλευρά της Πολιτείας.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε επίσης τον Υπουργό για τα έργα περιβάλλοντος που προγραμματίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα Προγραμματική Περίοδο, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε 217,12 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 22,38 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, 77,94 εκ. ευρώ για δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και 120,8 εκ. ευρώ για δράσεις αμιγώς προστασίας του περιβάλλοντος και αποδοτικότητας των πόρων.
Επίσης, έθεσε στον Υπουργό το ζήτημα της επέκτασης του δικτύου του φυσικού αερίου στα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός Θεσσαλονίκης. «Οι επενδύσεις για το φυσικό αέριο προγραμματίζεται να υποστηριχθούν και μέσω του εργαλείου Jaspers. Το ύψος της επένδυσης στην Κεντρική Μακεδονία ανέρχεται σε περίπου 85 εκ. ευρώ», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στη συνάντηση των δυο ανδρών συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της προστασίας και ανάδειξης του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου, της Κορώνειας, των δασικών χαρτών, του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων που ολοκληρώνεται στην Κεντρική Μακεδονία το επόμενο διάστημα, αλλά και των ελέγχων που γίνονται για τη θωράκιση του περιβάλλοντος.
Από την πλευρά του ο κ. Τσιρώνης επισήμανε ότι «υπάρχει συναντίληψη με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στα κρίσιμα θέματα, καθώς το περιβάλλον δεν είναι πλέον ο φτωχός συγγενής. Οι ορεινοί όγκοι, όπως ο Όλυμπος μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και για βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού σε περιοχές δωδεκάμηνου τουρισμού, όπως η Κεντρική Μακεδονία. Το προεδρικό διάταγμα για τον Όλυμπο είναι σε τελική φάση ολοκλήρωσης. Όλοι πλέον έχουμε κοινή στάση για το βουνό.
Σε ό,τι αφορά στους δασικούς χάρτες ως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα είναι όλοι αναρτημένοι και οι περισσότεροι θα κυρωθούν ως το τέλος του χρόνου στην Κεντρική Μακεδονία και μέχρι το καλοκαίρι του 2018 θα είναι ολοκληρωμένοι σε όλη τη χώρα.»
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο νέος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς.