Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Θέμα ημερών το Προεδρικό Διάταγμα

Ο Όλυμπος στο επίκεντρο της συνάντησης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος13457556_10209591498295108_63010669_n

Με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Τσιρώνη, συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων του Κέντρου Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν ο Όλυμπος και σ’ αυτήν παρόντες ήταν οι βουλευτές Μπέττυ Σκούφα, Στέργιος Καστόρης η συντονίστρια της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Γνωσούλα Χαλαϊτζίδου, ο υπέυθυνος του τομέα Περιβάλλοντος της ΝΕ Αντώνης Μάντζιος, αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος Δίου Ολύμπου Άρης Ρεμπατσιός. Κατά τη συναντηση ο υπέυθυνος περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μάντζιος έθεσε τα θέμα της άμεσης υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Ολύμπου, το θέμα της νομικής κατοχύρωσης των φορεων διαχείρισης των προστατευμένων περιοχών, το πρόβληματα της χρηματοδότησης τους, ενώ έγινε και μια γενικότερη συζήτηση για περιβαλοντικά ζητήματα αλλά και για το κηνύγι. Από τη μεριά του ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Ολύμπου είναι θέμα λίγων ημερών για να προωθηθεί από το Υπουργείο στο ΣΤΕ για προληπτικό έλεγχο πριν την υπογραφή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για τα ζητήματα της προστασίας των περιοχών που είναι στο natura υπάρχει έτοιμο το νομοθετικό πλέγμα για την προστασία τους, για την αναβάθμιση των Φορέων Διαχείρισης και την λειτουργία τους στο πρότυπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων με κάθετη δομή καθώς και το θέμα του προσωπικού που απασχολείται σήμερα στους φορείς. Η πολιτική του Υπουργείου είναι τα ζητήματα του τι και πως θα προστατευτεί, να είναι αντικείμενο των επιστημόνων και από εκεί και πέρα οι Φορείς να έχουν τα μέσα να εφαρμόσουν αυτά τα επιστημονικά πορίσματα. Όσον αφορά το κυνήγι το υπουργείο δεν έχει καμιά πρόθεση για την κατάργησή του. Στόχος είναι να υπάρχει ένα ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης των αδειών, με πλήρη διαφάνεια αλλά και στοιχειώδη έλεγχο της υγείας των ενδιαφερομέων να πάρουν άδεια, οι δε περιοχές για κυνήγι και η περίοδος κυνηγιού για κάθε είδος να είναι αποτέλεσμα επιστημονικών μελετών και όχι εξαρτώμενο από πολιτικές πιέσεις. Κλείνοντας την συζήτηση εκφράστηκε η ανάγκη από όλους να υπάρχει πλήρης συνεργασία με το Υπουργείο για την προώθηση και επίλυση των περιβαλοντικών προβλημάτων της περιοχής θεωρώντας ότι η προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος βοηθά στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. «Οι παλιννωδίες, οι καθυστερήσεις αλλά και οι αστοχίες των πολιτικών που εφαρμόσθηκαν όλα τα χρόνια κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη να εφαρμοσθεί πλέον ένα ολοκληρωμένο συγχρονο και ρεαλιστικό πρόγραμμα για την περιοχή», καταλήγει σχετική ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας.