Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Με «ζώνες» ανάπτυξης

Επιπλέον κίνητρα για επιχειρήσεις σε παραμεθόριες περιοχές στον αναπτυξιακόst

 

Επιπλέον κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε παραμεθόριες περιοχές δίνει ο θεσμός της «παραμεθόριας περιοχής», που ενσωμάτωσε η κυβέρνηση στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και αφορά μια ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα, δήλωσε στο «Πρακτορείο» ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι το θετικό πρόσημο ανάπτυξης θα επιτευχθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Ο θεσμός της «παραμεθορίου περιοχής» απαντά σε ορισμένα από τα αιτήματα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος -σε εκδήλωση του οποίου θα μιλήσει απόψε ο κ. Σταθάκης- είπε ο υπουργός, ενώ και τα άλλα αιτήματα του Συνδέσμου είναι υπό συζήτηση, όπως τόνισε. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, διότι τέτοιο θεσμικό πλαίσιο δεν υφίσταται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με εξαίρεση την Πολωνία, όπου υπάρχουν δύο ζώνες με μεταβατική, καταληκτική ημερομηνία) και είναι δύσκολο έως αδύνατο να εισαχθεί τέτοιος θεσμός. «Εμείς, στην κυβέρνηση επιμένουμε να θεωρούμε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα έχουμε θετικό πρόσημο ανάπτυξης», δήλωσε ο κ. Σταθάκης και παρουσίασε τους λόγους που συνηγορούν σε μια τέτοια εξέλιξη, λέγοντας: «Πρώτον, διότι θα δοθούν αρκετοί πόροι στην ιδιωτική οικονομία, ένα σημαντικό ποσό θα έρθει τώρα από τα 10,5 δισ., ευρώ, ένα σημαντικό ποσό θα πάει από τα ΕΣΠΑ, ένα σημαντικό ποσό από την ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου και, αν όλα πάνε καλά, υπάρχει κι ένας πρόσθετος γύρος επενδύσεων που μπορεί να κινητοποιηθούν από το πακέτο Γιουνκέρ.» » Επίσης, εάν θα έχουμε και μια καλή χρονιά τουρισμού και πολύ σημαντικό είναι και η άρση περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, που θα δώσει ώθηση και τη δυνατότητα για πιο ομαλή ροή χρηματοδότησης της ιδιωτικής οικονομίας». Ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για σημαντικές ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, πέρα από το πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων, και η κυβέρνηση καταβάλλει ενεργητική προσπάθεια σε επίπεδο οικονομικής διπλωματίας. Ανέφερε ότι παρατηρείται κινητικότητα προς τη Ρωσία και άλλες χώρες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δώσει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν αυτές οι επενδύσεις, είπε ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός είναι αυτός των στρατηγικών επενδύσεων και εκεί θα γίνουν βελτιώσεις πολύ σύντομα.

Κυβέρνηση: Νόμος ειδικής κοινωνικής βαρύτητας
Υπόθεση «ειδικής πολιτικής και κοινωνικής βαρύτητας» θεωρεί η κυβέρνηση το νέο αναπτυξιακό νόμο εκτιμώντας ότι θα επιδράσει θετικά στην οικονομία και την κοινωνία και θα ενεργοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα.
Όπως επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές «στρατηγικός στόχος της σημερινής διακυβέρνησης είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας στη βάση ενός βιώσιμου και δίκαιου μοντέλου ανάπτυξης».
Ο στόχος αυτός, σημειώνουν, υπερβαίνει την ήπια δημοσιονομική προσαρμογή του τρέχοντος προγράμματος και θέτει τα θεμέλια για μια παραγωγική οικονομία και ευημερούσα κοινωνία.
Στην κατεύθυνση αυτή, με τον νέο αναπτυξιακό νόμο η κυβέρνηση επιδιώκει δύο τομές σε σχέση με τις προηγούμενες πολιτικές: Tον τερματισμό των παθητικών πολιτικών παρακολούθησης και υποστήριξης των καθιερωμένων οικονομικών τάσεων και τον τερματισμό της εσωτερικής υποτίμησης και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας «με το βλέμμα στραμμένο ψηλά».
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι θα υπάρξουν και μια σειρά από θετικές μεταβολές στη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας με δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες, αύξηση της απασχόλησης έντασης γνώσης, τεχνολογική αναβάθμιση, αύξηση του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων και συνεργασίες για επίτευξη οικονομιών κλίμακας, αύξηση παραγωγικότητάς/ανταγωνιστικότητας, παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας, αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της χώρας και εντέλει βελτίωση της θέσης της στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.
Προς την κατεύθυνση αυτή, επιλέγονται να στηριχθούν ιδιαίτερα εκείνοι οι οικονομικοί κλάδοι που μπορούν να συμβάλλουν στις παραπάνω θετικές μεταβολές και στους οποίους η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και η αγρο-διατροφική αλυσίδα (από το χωράφι έως το ξενοδοχείο) αλλά και παραδοσιακοί τομείς όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία.
Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, δεν μπορεί το κράτος να απέχει από οποιαδήποτε αναπτυξιακή διαδικασία αλλά χρειάζεται ένα αποτελεσματικό κράτος που διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία καθοδήγησης και υποστήριξης. Αυτά είναι σήμερα το ΕΣΠΑ, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, το υπό ίδρυση αναπτυξιακό ταμείο, και το ανακεφαλαιοποιημένο και διαρκώς σταθεροποιούμενο τραπεζικό σύστημα.