Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Να μην αγνοούμε την επιχειρηματικότητα

Απόστολος Τζιτζικώστας:tz

«Πιστεύουμε στη ‘δημιουργική συμμαχία’ που χτίζεται. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια η χώρα να αγνοεί την επιχειρηματικότητα», δήλωσε κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση παρουσίασης του «Technopolis Cluster Ανάπτυξης Λογισμικού», ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι πλέον με το cluster μπαίνουν οι βάσεις για να επιτευχθεί η κατάλληλη παραγωγική συνεργασία μεταξύ των μερών της λεγόμενης «τριπλής έλικας»: Επιχειρήσεις – ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα – Φορείς της Πολιτείας.
Τόνισε μάλιστα ότι τα οφέλη που θα προκύψουν από το συγκεκριμένο cluster θα είναι πολλά και πολύπλευρα:
-Ενίσχυση της εξωστρέφειας: Με την άνοδο του επιπέδου εξειδίκευσης και την αύξηση της απορρόφησης νέας τεχνολογίας. Με την ταχύτερη ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων. Με την καλύτερη διείσδυση σε αγορές του εξωτερικού.
-Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας: Με την αναδιοργάνωση των υφιστάμενων επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων. Με την ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών.
-Προσέλκυση και διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού: Με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής αξίας. Με νέες προοπτικές για νέους ανθρώπους ώστε επιτέλους να αρχίσουμε να αναχαιτίζουμε το brain drain, την μεγαλύτερη ίσως ανοιχτή πληγή στη χώρα μας.
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η δέσμευσή μας στη συνεργασία είναι ισχυρή και έμπρακτη. Γι’ αυτό και συμμετέχουμε και στηρίζουμε την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε. Γι’ αυτό και σήμερα γινόμαστε βασικός εταίρος στο Technopolis Cluster. Γι’ αυτό και ήδη προβλέψαμε την αξιοποίηση πόρων για clusters στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το 2014 – 2020», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Αναφερόμενος στο νέο Οργανισμό Λειτουργίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι μειώνεται έτσι το κράτος, μέσα από τον περιορισμό των γραφειοκρατικών δομών τουλάχιστον κατά 20%, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται Ειδική Αυτοτελής Διεύθυνση για την Υποστήριξη της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας, για πρώτη φορά από δημόσιο φορέα. «Είναι η πρώτη υπηρεσία με τη φιλοσοφία του one stop shop για νέα επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια. Είναι ένα γραφείο, μία πόρτα, για τον επιχειρηματία και τον επενδυτή», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, «ένα τέτοιο cluster δεν συνιστά εγχείρημα ή πείραμα. Είναι θεμέλιο, είναι επιτυχημένο μοντέλο στο εξωτερικό, είναι πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης».