Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Χέρι, χέρι οι δύο δήμοι

Πρωτόκολλο συνεργασίας για Δήμο Δίου Ολύμπου και Δήμο Κοβάνυα Βουδαπέστης01

Αντιπροσωπεία του Δήμου Δίου – Ολύμπου, αποτελούμενη από τον αντιδήμαρχο Νικόλαο Λάππα, την δημοτική σύμβουλο Ελένη Βλαχοπούλου – Γιάννακα και τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Τεχνική Υπηρεσίας Νικόλαο Μπονοβόλια, μετέβη στην Ουγγαρία όπου υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με την Κοβάνυα Βουδαπέστης το 2ο Διαμέρισμα σε έκταση και πληθυσμό στην Ουγγρική πρωτεύουσα.

Η αποστολή του Δήμου έτυχε θερμότατης υποδοχής και φιλοξενίας από τον Δήμαρχο της Kobanya κο. Robert Kovacs , τον Αντιδήμαρχο κο. Gabor Radvanyi καθώς και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κο. Γιώργο Κολλατο. Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου έγινε στις 28 Μαΐου μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα στο πλαίσιο της Βαλκανικής Βραδιάς Πολιτισμού που διοργάνωσε ο Δήμος της Kobanya με την εκεί Ελληνική Κοινότητα.

Οι βασικοί τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών είναι η Οικονομία (Τουρισμός – από κοινού προβολή σε Διεθνείς εκθέσεις, Εμπόριο, Κατασκευές, Κτηματομεσιτικά, κ.ά), η Εκπαίδευση – Αθλητισμός (Εκπαιδευτικά σεμινάρια, Ανταλλαγές σχολείων, Αθλητικές εκδηλώσεις, Κατασκηνώσεις, κλπ), ο Πολιτισμός (Ανταλλαγές Πολιτιστικών Συλλόγων, από κοινού Διοργάνωση εκδηλώσεων, κλπ) και το Περιβάλλον (Ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με την Προστασία του Περιβάλλοντος, ενδεχόμενη Σύμπραξη σε ευρύτερα Ευρωπαικά δίκτυα πόλεων).
Τις υπόλοιπες ημέρες η αποστολή του Δήμου Δίου – Ολύμπου, πέρα από την ξενάγηση σε όλα τα αξιοθέατα της Βουδαπέστης, είχε συνάντηση με τον Ελληνικής καταγωγής βουλευτή στο Ουγγρικό Κοινοβούλιο κ. Λαοκράτη Κοράνη. Συζητήθηκαν διάφορα θέματα συνεργασίας καθως και προβολής του Δήμου Δίου – Ολύμπου εντός Ουγγαρίας, ενώ σημαντικό μέρος της συζήτησης κάλυψε και το προσφυγικό ζήτημα.
Την τελευταία ημέρα παραμονής στην Ουγγαρία η αποστολή επισκέφθηκε το χωριό «Belogiannisz» («Μπελογιάννης»), χτισμένο από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες στις αρχές του ’50.
Η αποστολή επέστρεψε με τις καλύτερες των εντυπώσεων από την Ουγγαρία και αναμένεται στους επόμενους μήνες αντίστοιχη αποστολή από την Kobanya να έρθει στο Λιτόχωρο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας που πιθανόν να οδηγήσει μελλοντικά και σε αδελφοποίηση των δύο Δήμων.