Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Περιμένοντας το Π.Δ. για τον Όλυμπο

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου εγκαινίασε ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος1

Μετά τον Εμφύλιο, το βουνό και η φύση αντιμετωπίστηκαν ανάμεσα σε δύο άκρα: Το ένα άκρο ήταν η εγκατάλειψη και το άλλο ήταν η καταλήστευση, υποστήριξε ο Γιάννης Τσιρώνης, δίνοντας το «στίγμα» της δικής του «πολιτικής» για την ανάδειξη του Ολύμπου

Με την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, Βουλευτών, εκπροσώπων τοπικών Αρχών και φορέων, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης, στο Λιτόχωρο.

Η τελετή άρχισε με ομιλία του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Παύλου Ανδρεδάκη, καθώς και με ομιλία του Υπουργού κ. Τσιρώνη, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί, Αγιασμός και περιήγηση στον χώρο του Μουσείου. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Παύλος Ανδρεδάκης, αναφέρθηκε στο ιστορικό ένταξης του έργου σε χρηματοδοτικά προγράμματα, στη διακοπή των εργασιών για κάποιο διάστημα, αλλά και στη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου. Γι αυτό και ευχαρίστησε τον τ. Δήμαρχο Λιτοχώρου και Δίου-Ολύμπου Γιώργο Παπαθανασίου, τον τ. Νομάρχη Πιερίας Γιώργο Παπαστεργίου, τον τ. Δ/ντή της Δ/νσης Δασών Πιερίας Ν. Πασχαλούδη καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν προς τον σκοπό αυτό.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος
Ακολούθησε ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος, μεταξύ των άλλων που είπε, σημείωσε ότι μετά τον Εμφύλιο επικράτησαν πολιτικές εγκατάλειψης της υπαίθρου και εγκατάστασης σε μεγάλες πόλεις. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «το βουνό, όπως και η υπόλοιπη φύση μας, αντιμετωπίστηκε ανάμεσα σε δύο άκρα: Το ένα άκρο ήταν η εγκατάλειψη. Και το άλλο άκρο ήταν η καταλήστευση», υπονοώντας ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η μέση οδός.
Εξηγώντας περισσότερο την άποψή του ανέφερε ότι «αυτό που υπήρχε επί αιώνες ότι ο άνθρωπος ζούσε μέσα στη φύση και συμβίωνε μαζί της, βιώσιμα, αειφορικά, το χάσαμε! Κι έτσι επικράτησαν αυτά τα δύο άκρα… Απ’ τη μια μεριά, ισχυρές πιέσεις “να μην ακουμπάμε τίποτα, να μην πειράζουμε τίποτα, να διώξουμε τον άνθρωπο για να σώσουμε τη φύση”. Κι απ’ την άλλη μεριά, αλόγιστη εκμετάλλευση, πίεση, καταπατήσεις, ακόμη και η βοσκησιμότητα έγινε απειλή…», όπως είπε χαρακτηριστικά. Διαβεβαίωσε δε ότι «σήμερα η Πολιτεία πάει να λύσει αυτά τα προβλήματα».
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων όπου μεταξύ των άλλων που ειπώθηκαν, από πολλούς έγινε λόγος και για το πολυπόθητο Προεδρικό Διάταγμα. Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός ανακοίνωσε ότι το Προεδρικό Διάταγμα θα εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών!
Στην όλη εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, Αρχιμανδρίτης Μάξιμος, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Μπέτυ Σκούφα, Χαρίλαος Τζαμακλής και Στέργιος Καστόρης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος, ο τ. Δήμαρχος Λιτοχώρου και Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Νίκος Λάππας, ο Αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Αθανάσιος Καλαϊτζής, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Κατερίνης Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο Πρόεδρος του Olympus Marathon και μέλος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πιερίας, Άρης Νίκας, ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο τ. Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Αντώνης Ζαρκανέλας, ο τ. Δ/ντής της Δ/νσης Δασών Πιερίας Ν.Πασχαλούδης, κ.ά.