Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Σε πρώτο πλάνο ο ασθενής

Ολοκληρώθηκε το Πρώτο Ολυμπιο Συμπόσιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Λιτόχωρο1

Με εντυπωσιακή προσέλευση κοινού, πραγματοποιήθηκε το Πρώτο Ολύμπιο Συμπόσιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Δήμο Δίου Ολύμπου.

Το συμπόσιο, φιλοξενήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (στο Λιτόχωρο) και συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου και το Δήμο Δίου Ολύμπου, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και είχε ως βασικό του θέμα την ενημέρωση του κοινού.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι του υπουργείου υγείας, η ΥΠΕ και εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στις εργασίες του συμποσίου συμμετείχε όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας και των Περιφερικών ιατρείων του (γιατροί – οδοντίατροι – νοσηλευτές – επισκέπτες υγείας – μαίες – το προσωπικό του μικροβιολογικού και του ακτινολογικού, κ.ά.) όπου παρουσιάστηκε το έργο του Κέντρου Υγείας στον τομέα της πρόληψης αλλά και της παρακολούθησης χρονίων νοσημάτων. Επίσης συμμετείχε και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσω του επίκουρου καθηγητή κ. Σμυρνάκη.
Υψηλού επιπέδου η Ημερίδα με εξαιρετικές εισηγήσεις από όλους τους ομιλητές, οι οποίοι όλοι τους έχουν εξειδικευτεί σε πολλά αντικείμενα, με σημαντικές παρουσιάσεις εργασιών σε μεγάλα συνέδρια και με δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά.
Αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια και ειδικότερα στην Ζαφειρία Σεκέρη, Διευθύντρια του Κ.Υ.Λιτοχώρου και προέδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, καθώς και σε όσους γιατρούς είχαν την ιδέα της πρωτοβουλίας αλλά και σε όσους συμμετείχαν στην υλοποίηση της σημαντικής Ημερίδας, γιατρούς και επαγγελματίες υγείας καθώς και στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής.
Τις εργασίες του Συμποσίου άνοιξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης ο οποίος επαναβεβαίωσε τη βασική αρχή της σημερινής κυβέρνησης, πως η υγεία δεν μπορεί παρά να είναι δημόσια και να υπηρετεί τους πολίτες με όρους καθολικότητας, ισότητας και ποιοτικής φροντίδας.
Πράγμα το οποίο, όπως είπε, δε συνέβαινε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των μνημονιακών επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων, που, την περίοδο 2009-2015, μεταφράστηκαν σε δραματικές περικοπές των κονδυλίων (κατά 41,28% των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων, κατά 56% για την Πρωτοβάθμια Υγεία, κατά 56,63% για τη φαρμακευτική δαπάνη, που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ) και σε πάγωμα, επί μια 6ετία, των προσλήψεων.
Επακόλουθο αυτών των πολιτικών, τόνισε ο κ. Καστόρης, ήταν η επέκταση της υγειονομικής φτώχειας στην κοινωνία και παράλληλα η διεύρυνση του ζωτικού χώρου για την επιχειρηματική παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της διάγνωσης, της θεραπείας και της αποκατάστασης.
«Αν στα παραπάνω», επεσήμανε, «προσθέσουμε και τις επιλήψιμες συναλλαγές στο χώρο του φαρμάκου και του ιατρικού εξοπλισμού, τις σπατάλες και τη διαφθορά, την αδιαφάνεια και την ανομία, που εξαπλώθηκαν και διογκώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης και την παντελή έλλειψη ελέγχων, τότε έχουμε μια πανοραμική εικόνα του εγκλήματος που συντελέστηκε σε βάρος τα δημόσιας υγείας»