Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Απαγορευτικό… προέδρων!

Πρ. Παυλόπουλος και Ν. Βούτσης λένε «όχι» σε δημοψήφισμα για το Σύνταγμα3BCC03F65DCA460EB073D4D39F82D2E3

Σε παρεξήγηση απέδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Φίλης, τις δηλώσεις Γεροβασίλη για τα περί δημοψηφίσματος στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, ξεκαθαρίζοντας ότι η διαδικασία θα γίνει μόνο μέσα από τη Βουλή και των διαδικασιών που προβλέπονται.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Βούτσης διευκρίνισε ότι θα μπορούσε να ερωτηθεί ο λαός για ζητήματα γνωμοδοτικού χαρακτήρα (πχ σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, εξουσίες Προέδρου κλπ), αλλά η συνταγματική αναθεώρηση θα γίνει μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Είπε, πάντως, ότι δεν πρέπει η υπόθεση δημοψήφισμα να αντιμετωπίζεται ως ταμπού, όπως γινόταν τα τελευταία 40 χρόνια. Έκανε δε γνωστό, ότι η σχετική συζήτηση, η οποία θα εκκινήσει επισήμως στις 24 Ιουλίου με τις σχετικές διακηρύξεις της κυβέρνησης, σε επίπεδο Βουλής θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του χρόνου, αφού όπως είπε θα ξεκινήσει τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου για να ολοκληρωθεί 3-4 μήνες μετά. Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι το θέμα «δεν θα λυθεί σε μήνες, θα λυθεί τώρα» και ανακοίνωσε ότι το εκλογικό σύστημα «θα συζητηθεί τον προσεχή μήνα» ανεξάρτητα αν θα αποτελεί και μέρος της αναθεωρητέας ύλης του Συντάγματος. Μάλιστα υπογράμμισε ότι «θα γίνει προσπάθεια για ευρύτατη συναίνεση ώστε να έχει την συνταγματική βάση να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, δηλαδή μετά από 3 χρόνια κα 3,5 μήνες». Όσον αφορά τα περί απλής αναλογικής είπε ότι «η συζήτηση εξελίσσεται, δεν θέλω να την φορτίσω περισσότερο, είναι γνωστή η άποψή μου και η προγραμματική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική». Αναφέρθηκε πάντως στο όριο 3% για την είσοδο των κομμάτων στην Βουλή. Όπως διευκρίνισε υποστηρίζοντας την διατήρησή του, «δεν είμαστε στην μεταπολιτευτική φάση με τρία ή τέσσερα κόμματα εντός Βουλής». Τασσόμενος κατά της κατάργησης του 3% είπε ότι η άδολη αναλογική «δεν μπορεί να αναφέρεται σε προσωπικά ή προσωποπαγή κόμματα» και ότι θα δημιουργήσει μπουκέτα κομμάτων με αποτέλεσμα το Κοινοβούλιο να μην λειτουργεί.

Για το «παραιτηθείτε» Ο πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε και για τη συγκέντρωση της 15ης Ιουνίου στο Σύνταγμα. «Έρχεται και επανέρχεται η επωδός του παραιτηθείτε. Αν υπήρχε ανταπόκριση δεν θα είχε μείνει μέχρι τώρα κανένας υπουργός στην θέση του» είπε, σημειώνοντας ότι «είναι υπερβολική αυτή η στάση». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του για την αποδοχή της οποιασδήποτε λαϊκής κινητοποίησης είναι δεδομένη», ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις υπουργών, όπως ανέφερε.

Απαγορευτικό Παυλόπουλου στο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα Ξεκάθαρο μήνυμα προς το Μαξίμου να μην συνδέσει την αναθεώρηση του Συντάγματος με ενδεχόμενο δημοψήφισμα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τόσο για πολιτικούς αλλά και κυρίως για για νομικούς και συνταγματικούς λόγους. Σύμφωνα με τα Νέα, η αντίθεση του Πρ.Παυλόπουλου απέναντι σε οποιαδήποτε, έμμεση ή άμεση, διασύνδεση της αναθεώρησης του Συντάγματος με μια δημοψηφισματική διαδικασία, είναι απόλυτη. Εκπεφρασμένη θέση του είναι ότι ένας τέτοιος συνδυασμός οδηγεί σε «παραβίαση και πρωτοφανή ευτελισμό» του Συντάγματος. Συνομιλητές του Προέδρου της Δημοκρατίας μάλιστα, οι οποίοι διατηρούν διαύλους και με το πρωθυπουργικό επιτελείο, προεξοφλούν ότι το σήμα Παυλόπουλου λειτούργησε καταλυτικά και απέτρεψε μια προσωπική εμπλοκή του Αλέξη Τσίπρα, η οποία θα στόχευε στη συντήρηση και ενίσχυση του θέματος που αιφνιδιαστικά ανέκυψε.

Δημοψήφισμα για το Σύνταγμα θα ήταν παρωδία
«Το να εισάγεται όμως, μια τέτοια μορφή έγκρισης, από το λαό, χωρίς να την προβλέπει το Σύνταγμα, είναι επικίνδυνο» δήλωσε ο συνταγματολόγος και καθηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Σωτηρέλης, σχολιάζοντας την άποψη που διατύπωσε η κυβέρνηση περί εμπλοκής του λαού στην Αναθεώρηση.
Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 σημείωσε: «Συνταγματικό δημοψήφισμα, από το άρθρο 110, δεν προβλέπεται. Το πολίτευμά μας, είναι πολίτευμα που βασίζεται στη λαϊκή κυριαρχία, είναι δημοκρατικό πολίτευμα. Λαϊκή κυριαρχία, όμως, δε σημαίνει, ότι ο λαός κάνει, ότι θέλει, όποτε θέλει και όπως θέλει, η λαϊκή κυριαρχία, ασκείται, όπως λεει το ίδιο το Σύνταγμα, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
» Το Σύνταγμα, λοιπόν ορίζει ένα συγκεκριμένο τρόπο για την αναθεώρηση. Εάν η κυβέρνηση θέλει να ακούσει την άποψη των πολιτών, ας κατεβάσει ένα σχέδιο σε διαβούλευση, όπως γίνεται με τα νομοσχέδια, να ακούσει τις απόψεις.
» Το να εισάγεται όμως, μια τέτοια μορφή έγκρισης, από το λαό, χωρίς να την προβλέπει το Σύνταγμα, είναι επικίνδυνο.
» Θα είναι δημοψήφισμα, παρωδία, θα είναι κάτι σαν αυτό που έκανε ο μακαριστός Χριστόδουλος, για τις ταυτότητες.»