Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Όσα δεν έγιναν σε 5 χρόνια

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας για την εκποίηση του Ελληνικούpits

Ικανοποίηση στο Μαξίμου για την συμφωνία με την Lamda Development

Την αποφασιστικότητα με την οποία στηρίζει την προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση εξήρε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης (MoU) για το Ελληνικό. Mιλώντας στoν ΒΗΜΑ 99,5 τόνισε ότι «η κυβέρνηση έκανε σε ένα χρόνο και δύο – τρεις μήνες όσα δεν έχουν γίνει τα τελευταία 5 – 6 χρόνια».

Συγκεκριμένα σημείωσε: «Ήταν μία συζήτηση που κράτησε καιρό, από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν μία ομάδα, η οποία δούλεψε μεγάλο χρονικό διάστημα με επικεφαλής τον κ. Φλαμπουράρη, η οποία δούλεψε παραγωγικά. Στο τέλος βεβαίως υπήρξε, μέχρι να κλείσει το τελικό κείμενο, υπήρξαν στιγμές που έπρεπε να λυθούν αρκετά προβλήματα. Πρέπει να πω ότι υπήρχε πολύ καλή θέληση και από την πλευρά των επενδυτών και το αποτέλεσμα νομίζω ότι είναι πάρα πολύ καλό.» Ο Στ.Πιτσιόρλας τόνισε: «Όποιος και να κυβερνούσε αυτά τα προβλήματα θα υπήρχαν. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε ούτε απεργίες ούτε αντιδράσεις. Υπάρχει ενδιαφέρον μεγάλο για τη χώρα και το Ελληνικό. Υπάρχουν βεβαίως τα προβλήματα της φορολογίας που δημιουργούν θέματα, παρά ταύτα όμως, φαίνεται ότι όλοι κρίνουν ότι ήρθε η στιγμή να τοποθετηθούν στην Ελλάδα. Και αυτό θα το αξιοποιήσουμε. »Παρά τις αντιρρήσεις που υπάρχουν από πολλές πλευρές, παρά τις διαφωνίες, το καινούριο στοιχείο σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι σε ένα χρόνο και δυο- τρεις μήνες έχει γίνει τόση δουλειά όση δεν έγινε τα προηγούμενα πέντε- έξι χρόνια. Αυτή, δεν μπορεί να μην αναγνωριστεί! Είναι η αποφασιστικότητα με την οποία στηρίζει αυτήν την προσπάθεια η κυβέρνηση. Αυτό που κρίνει την κυβέρνηση και τα πράγματα είναι αν τελικώς, ό,τι αποφασίζεται, υλοποιείται. Και μέχρι στιγμής υλοποιείται.» Σε ό,τι αφορά καθαυτό το έργο για το Ελληνικό, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επισήμανε: «Νομίζω ότι αρχές του ’17 θα έχουμε ξεκινήσει. Στα 12 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το 80% του έργου, στη πρώτη πενταετία να γίνει το μεγάλο μέρος των έργων υποδομής και επίσης το τίμημα να καταβληθεί το 50% μέχρι το ’18 που μας καίει πάρα πολύ για τα θέματα των υποχρεώσεών μας». Σχετικά με το ύψος της επένδυσης, ανέφερε: «Μεγαλώσαμε κατά πολύ το συνολικό ύψος της επένδυσης. Αποδέχτηκαν οι επενδυτές να κάνουν μία σειρά από έργα που δεν περιέχονταν στην προηγούμενη σύμβαση, όπου το ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 7 δις. Πρόκειται για κάτι πάρα πολύ μεγάλο.» Για τη χωροθέτηση του έργο, είπε: «Μπροστά στο Ελληνικό υπάρχει παραλία 3 χλμ. Εκεί υπήρχε ο φόβος ότι θα χτιστούνε σπίτια και δεν θα υπήρχε καμία πρόσβαση του κόσμου στη θάλασσα. Αυτά τα θέματα διευκρινίστηκαν και λύθηκαν. Η κάλυψη 15% στην παραλία μπροστά, μεγάλα κομμάτια ανοιχτά, ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα. »Το δεύτερο είναι ότι ουσιαστικά από τα 6.000 στρέμματα που είναι όλη η έκταση περίπου τα 3.000 στρέμματα θα είναι πράσινο και ανοιχτοί χώροι. Θα υπάρξει πρόσβαση όλων στην περιοχή αυτή. Θα οργανωθεί ένα τεράστιο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων που θα συνδέει όλες τις περιοχές με όλα τα σημεία της έκτασης.»

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση
Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσής της, που οδήγησαν στη συμφωνία για το Ελληνικό, εκφράζουν κυβερνητικές πηγές επισημαίνοντας, σε σχετικό μακροσκελές σημείωμα, τα οφέλη για το Δημόσιο με βάση τις αλλαγές που έγιναν στην συμφωνία.
Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι πέτυχε σημαντική αύξηση του οικονομικού οφέλους του ελληνικού Δημοσίου, υπογραμμίζοντας ότι η επένδυση για την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου σε ό,τι αφορά το οικονομικό αντικείμενο και το όφελος του Δημοσίου έχει δυο σκέλη: Το ένα αφορά το τίμημα παραχώρησης και το δεύτερο αφορά τη δέσμευση για επενδύσεις και ιδιαίτερα άμεσες επενδύσεις για δημιουργία δημόσιων υποδομών κοινωφελή χαρακτήρα.
Η διαφορά είναι, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ότι το μεν τίμημα, με βάση τα μνημόνια από τα οποία δεσμεύεται η χώρα, πηγαίνει απευθείας στο χρέος, δηλαδή σε μια μαύρη τρύπα, (δεδομένου ότι το χρέος δεν πρόκειται να επηρεαστεί καθοριστικά όσες αποκρατικοποιήσεις και αν γίνουν παρά μόνο από αποφάσεις απομείωσης του, όπως αυτή του περασμένου Eurogroup), ενώ οι επενδύσεις για δημόσιες υποδομές έχουν άμεση ανταποδοτικότητα και δημόσιο όφελος.
Επιλογή της κυβέρνησης ήταν στην επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης να εστιάσει στο δεύτερο σκέλος και κατάφερε να αυξήσει κατά ενάμισι δισ. ευρώ τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα άμεσα έργα, δηλαδή που θα ολοκληρωθούν στην επόμενη πενταετία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το συνολικό όφελος του Δημοσίου από τη παραχώρηση ανέρχεται πλέον στα 915 εκατ. ευρώ (τίμημα) + 1,5 δισ. ευρώ (δημόσια έργα) = 2,415 δισ. ευρώ.