Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Εφαλτήριο (και) ανάπτυξης

45ο Φεστιβάλ Ολύμπου1

Τριάντα πέντε εκδηλώσεις είναι φέτος ενταγμένες στο πρόγραμμα του 45ου φεστιβάλ Ολύμπου το οποίο αρχίζει το Σάββατο 2 Ιουλίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 28 Αυγούστου.

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, το πρωί της Δευτέρας 6 Ιουνίου, με την παρουσία του Γενικού Προξένου της Ρουμανίας δρ. Μάρτιν Λαντισλάου Σάλαμον (επειδή τιμώμενη χώρα για φέτος θα είναι η Ρουμανία), της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου, του Αντιδημάρχου Δίου-Ολύμπου Αθανάσιου Καλαϊτζή, της εκπροσώπου του Δημάρχου Κατερίνης Πιπίτσας Μακρίδου – Παρτσαλίδου, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, καθώς και δημοσιογράφων της Πιερίας.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ, Γιώργο Χανδόλια, ενώ χαιρετισμούς έκαναν, εκ μέρους του Σεβασμιοτάτου κ. Γεωργίου ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας, ο Γενικός Πρόξενος της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη και ο Βουλευτής Χάρης Τζαμακλής, όπως επίσης, από την πλευρά της διοίκησης, ο Πρόεδρος Γρηγόρης Παπαχρήστος και ο Νίκος Πασχαλούδης. Χαιρετισμούς ακόμη έκαναν η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαυρίδου, ο Αντιδήμαρχος Αθανάσιος Καλαϊτζής, η εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Κατερίνης Πιπίτσα Μακρίδου – Παρτσαλίδου, ο Πρόεδρος του Olympus Marathon Άρης Νίκας, εκπρόσωποι τουριστικών φορέων κ.ά. Προς το τέλος της παρουσίασης, παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο Χαράλαμπος Ζαπουνίδης, ο Περικλής Χατζηγιάννης, εκπρόσωποι τουριστικών φορέων κ.ά.
Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών όπου θα εγκαινιαστεί και έκθεση εικαστικών κάποιων Ρουμάνων καλλιτεχνών. Λίγο αργότερα, θα ακολουθήσει συναυλία ρουμανικής και ελληνικής μουσικής στο Αρχαίο Θέατρο Δίου.
Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, στο Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου, στο Αγιονέρι Δίου, στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, στον περίβολο της Παναγίας στην Κονταριώτισσα, στο Ανοιχτό Θέατρο Πάρκου Λιτοχώρου, στα Αρχαία Λείβηθρα, στη Λεπτοκαρυά, στο Ανοιχτό Θέατρο Πάρκου Κατερίνης, στον Μακρύγιαλο καθώς και στην Αρχαία Πύδνα.
Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου – Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν συναυλίες όπως του Θάνου Μικρούτσιου – Μίλτου Πασχαλίδη, του Σταμάτη Κραουνάκη, της Νατάσας Μποφίλιου, του Γιώργου Νταλάρα κ.ά. Θα πραγματοποιηθούν θεατρικές παραστάσεις όπως η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή που θα είναι αφιερωμένη στον Κλέαρχο Γώττα, η «Ορέστεια» του Αισχύλου, ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη, οι «Πέρσες» του Αισχύλου, «Επτά επί Θήβας», «Λυσιστράτη» κ.ά. Επιπλέον, θα γίνουν εκδηλώσεις που θα περιέχουν πολλές άλλες μορφές τέχνης (εικαστικά, «αναλόγιο», κλασικά μπαλέτα, κινηματογράφος, φιλοσοφικοί περίπατοι, θεατρικές συνθέσεις, αρχαιολογικές ομιλίες, παιδικό θέατρο, θεατρική παράσταση ατόμων με αναπηρία, μουσικοθεατρικά δρώμενα, ντοκιμαντέρ κ.ά.).
Όπως, μεταξύ άλλων, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Νίκος Πασχαλούδης, «ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για τη συνολική ανάπτυξη της Πιερίας, μια ανάπτυξη συνεργασίας, μια συνεταιριστική τράπεζα που θα μετέχουν όλοι όσοι νοιάζονται πραγματικά για την ανάπτυξη της Πιερίας». Στον δικό της χαιρετισμό η κ. Μαυρίδου σημείωσε ότι «ο πολιτισμός ενώνει, ανακουφίζει και ανατάσσει την ψυχή και το πνεύμα, είναι ίσως η ισχυρότερη απάντηση στις δυσκολίες της ζωής».
Ο Γενικός Πρόξενος της Ρουμανίας δρ. Μάρτιν Λαντισλάου Σάλαμον, μεταξύ των άλλων που ανέφερε, υπογράμμισε ότι η συμμετοχή της Ρουμανίας στο φετινό 45ο φεστιβάλ Ολύμπου είναι σημαντική, διότι θα δοθεί η δυνατότητα να παρουσιαστεί, σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας, η ρουμανική καλλιτεχνία, ο ρουμανικός πολιτισμός. Από την πλευρά του ο Βουλευτής Χάρης Τζαμακλής ανέφερε ότι θα απευθύνει πρόσκληση και θα προσπαθήσει να φέρει στο φεστιβάλ Ολύμπου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
«Στηρίζουμε το φεστιβάλ Ολύμπου, διότι είναι ό,τι πιο δυνατό υπάρχει στην περιοχή μας, στον Δ.Δίου-Ολύμπου, αλλά όχι μόνο», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου Αθανάσιος Καλαϊτζής. «Βρίσκομαι εδώ για να δηλώσω τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στον αγώνα που δίνετε για τον πολιτισμό. Να σας συγχαρούμε για το όλο έργο, για τη δυναμική παρουσία σας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Λεοντιάδης.
Το φεστιβάλ ανήκει στα 2 – 3 μεγάλα φεστιβάλ της χώρας, υποστήριξε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος. Επίσης ο κ. Παπαχρήστος ανακοίνωσε ότι κάμποσες εκδηλώσεις του φεστιβάλ είναι δωρεάν ή με μικρό εισιτήριο, γεγονός που θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς να τις παρακολουθήσουν.
Η παρουσίαση του 45ου φεστιβάλ Ολύμπου ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις δημοσιογράφων και με κάποιες παρεμβάσεις ανθρώπων του πολιτισμού και του τουρισμού.