Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Το πιο μεγάλο χρέος μας

Σήμα κινδύνου από τον ΠτΔ για την κλιματική αλλαγήos_climate_prob

Ως την σημαντικότερη απειλή για τον άνθρωπο, χαρακτηρίζει ο Προκόπης Παυλόπουλος την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας οτι είναι χρέος όλων μας η συντονισμένη και ειλικρινή παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος

«Το σήμα κινδύνου των βαρύτατων επιπτώσεων της, πλανητικών διαστάσεων, κλιματικής αλλαγής ακούγεται στις μέρες μας ολοένα και πιο δυνατό, άρα ολοένα και πιο έντονα προειδοποιητικό, ως προς τις σχεδόν ανεπανόρθωτες πια συνέπειες αυτής της αλλαγής. Η άμεση αντίδρασή μας, μεσ’ από μια ειλικρινή και συντονισμένη παγκόσμια συνεργασία, συνιστά στοιχειώδες χρέος μας, ιδίως για τις γενιές που έρχονται» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο μήνυμά του με αφορμή τη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάστηκε χθες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι κάθε ολιγωρία ενεργοποιεί, μεταξύ πολλών άλλων δυστυχώς, και τα εξής δύο καταστροφικά αποτελέσματα. Πρώτον, θέτει σε κίνδυνο τους όρους διαβίωσης και, επέκεινα, επιβίωσης του ανθρώπου στον πλανήτη.
«Συνεπώς» επισημαίνει «θέτει σε κίνδυνο τo μέλλον της ίδιας της Ανθρωπότητας, δοθέντος ότι υπονομεύει τις προοπτικές ειρηνικής και δημιουργικής πορείας του Ανθρώπου, κατ’ επέκταση δε και τις αντίστοιχες προοπτικές συνύπαρξης των Λαών».
Και δεύτερον, αλλά συνακόλουθα, οδηγεί, μοιραίως, σε διεύρυνση των ήδη τεράστιων ανισοτήτων μεταξύ κρατών και λαών, επιφέροντας εξαθλίωση του ανθρώπου, με αποτέλεσμα «και πάλι μεταξύ πολλών άλλων δυστυχώς, την γιγάντωση ανεξέλεγκτων -και γι’ αυτό ιδιαίτερα επικίνδυνων- μεταναστευτικών ροών. Το φαινόμενο αυτό είναι, ήδη, κάτι παραπάνω από ορατό».
Με τα δεδομένα αυτά, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δεν μπορεί να έχει επετειακό χαρακτήρα. Πρέπει ν’ αποτελέσει αφετηρία περίσκεψης, συναίσθησης των ευθυνών μας και λήψης των επιβεβλημένων, γενναίων, αποφάσεων».
Βάση ανασυγκρότησης μπορεί να αποτελέσει το φυσικό περιβάλλον της χώρας, υπογραμμίζει το Τμήμα Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και σημειώνει πρέπει ότι ο περιβαλλοντικός πλούτος και οι φυσικοί πόροι να διαφυλαχθούν.
«Σήμερα, μετά το τέλος της αξιολόγησης και τη δρομολόγηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η διαφύλαξη του περιβαλλοντικού πλούτου και των φυσικών πόρων, σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείρισή τους και με κύριο άξονα -στην διαχείριση και προστασία- τον αναντικατάστατο ρόλο του Δημόσιου Τομέα, μπορεί να αποτελεί την ραχοκοκαλιά και το πλαίσιο αναφοράς μιας ανθρωποκεντρικής οικονομίας» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι η χώρα διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά παγκόσμιας κληρονομιάς, που επιτελεί σημαντικές φυσικές ρυθμιστικές και προμηθευτικές λειτουργίες και προσδίδει αξία στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας, σε κάθε κλάδο της οικονομίας.
«Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει το διάλογο και την κοινή δράση με όλους τους πολίτες και τις κινήσεις που θέλουν να συμβάλλουν στην προστασία, αλλά και τη διαρκή βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας. Οφείλουμε στο σχέδιό μας για την Ελλάδα που θέλουμε, το περιβάλλον να αποτελεί ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και συμπληρώνει:
«Η σημερινή ημέρα υπενθυμίζει το κοινό χρέος στις σημερινές, αλλά και στις επόμενες γενιές. Το περιβάλλον είναι συνώνυμο της αειφόρου ανάπτυξης αλλά και της ίδιας της ζωής. Για την Ελλάδα μας είναι πηγή πλούτου που απλώνεται και στη γη και στις θάλασσές μας».