Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

«Η Παναγία της Φωτιάς» στη Κατερίνη

Παρουσιάζεται απόψε στο ΜΑΤΙ το βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη6F83BA92D7EE83BF45F18406F22C7980

 

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη Το απόγευμα της 3ης Ιουνίου, στις 8.30 το βράδυ, στο βιβλιοπωλείο “Μάτι” έρχεται γι ακόμη μια φορά ο αγαπημένος συγγραφέας πολλών αναγνωστών της πόλης μας ο Σπύρος Πετρουλάκης. Διοργανωτές της παρουσίασης είναι οι Εκδόσεις Μίνωας, ο σύλλογος Κρητών Πιερίας “Το Ξαθέρι”, η Ένωση Συγγραφέων Πιερίας και το βιβλιοπωλείο “Μάτι” όπου θα γίνει και η παρουσίαση. Για το βιβλίο θα μιλήσει η Ευγενία Κορτσάρη, φιλόλογος και Γραμματέας της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας.

Για όσους δεν γνωρίζουν τον Σπύρο Πετρουλάκη ή δεν έχουν διαβάσει βιβλία του ακόμη, γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε στο Ρέθυμνο και στα Χανιά από όπου και κατάγεται. Είναι συνθέτης και στιχουργός και έχει συμμετάσχει σε μουσικές παραστάσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Έχει διατελέσει διευθυντής στο διαφημιστικό τμήμα και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δίκτυο fm 91,5 στα Χανιά.Ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία, είναι αφηγητής παραμυθιών, προπονητής και Πανελληνιονίκης στο άθλημα του Taekwondo και έχει ως χόμπι την αναρρίχηση και τις καταδύσεις.
Άλλα βιβλία του που κυκλοφορούν, όλα από τις εκδόσεις Μίνωας είναι:
(2015),Η εξομολόγηση ,(2015),Ο θησαυρός του κυβερνήτη, (Παιδικό), (2014) Στα χνάρια του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα, (Παιδικό) και το”Το παράθυρο της Νεφέλης
Μετά την “Εξομολόγηση” που τόσο πολύ αγαπήθηκε ,έρχεται με τη “Παναγία της Φωτιάς” για να μας γνωρίσει καλύτερα τους δευτεραγωνιστές της Εξομολόγησης χωρίς να σημαίνει ότι οι αναγνώστες που δεν έχουν διαβάσει το προηγούμενο δεν θα μπορούν να καταλάβουν το νέο του βιβλίο.
Θαρρείς ο συγγραφέας ως μαέστρος τοποθέτησε τη μια νότα δίπλα στην άλλη άλλοτε να μας προκαλέσει το καρδιοχτύπι και άλλοτε να μας γαληνέψει με τις ομορφιές του τόπου έχοντας το ρόλο του ξεναγού.Μας ξετυλίγει το κουβάρι και μας φωτίζει τη ζωή των δευτερευόντων ηρώων της «Εξομολόγησης» που δεν ζήσαμε. Το έγραψε με ένα τόσο όμορφο τρόπο ώστε να μη χρειάζεται ο αναγνώστης να διαβάσει και την Εξομολόγηση για να καταλάβει και να ζήσει την ιστορία του δεύτερου χωρίς να του δημιουργεί απορίες ή κενά. Ένα ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη έως τα Σφακιά της Κρήτης, κι από εκεί στηνΙερά Μονή της Βρεφοκρατούσας, στο όμορφοΠάπιγκο, την Καστοριά, το Φραγκοκάστελλοστα Χανιά της Κρήτης, την Σίνδο, την Κατοχή, την Αθήνα της Χούντας και του Πολυτεχνείου έως και την μακρινη Σομαλία.
“Ο Μανούσος έπιασε το χέρι του γερο-Χαραλάμπη και το φίλησε με στοργή, σαν να φιλούσε το χέρι του πατέρα και της μάνας του. Ο γέρος τον χάιδεψε απαλά στο κεφάλι και ψιθύρισε “Σ΄ευχαριστώ που με τίμησες κοπέλι μου”.
Ένα μουρμουρητό άρχισε σιγά-σιγά να φουντώνει από στόμα σε στόμα. Σαν ένας σεισμός που ξεκινά αργά, μέχρι να φτάσει στην καταστροφική του κορύφωση. Ένας ξεκίνησε, χίλιοι συνέχισαν. Κρητικοί και Μακεδόνες τραγουδούσαν με μια φωνή, που συντάραζε θαρρείς συνθέμελα τον κόσμο: “Πότε θα κα-πότε θα κάνει ξαστεριά…” Χέρι-χέρι, στίχο τον στίχο, ο Μανούσος οδηγούσε με αργά βήματα έξω από το δικαστήριο τον γερο-Χαραλάμπη. Καθένας άνθρωπος , καθώς περνούσαν από δίπλα του, τον άγγιζε τον ώμο. Ήταν σαν να ήθελαν όλοι να πάρουν την ευχή του, σαν να ήθελαν μέσα από το άγγιγμα να αποκτήσουν μερίδιο, συμμετοχή στη πράξη, στο χρέος που είχε εκπληρωθεί …..
Το απόγευμα της 3ης Ιουνίου λοιπόν ελάτε στο βιβλιοπωλείο “Μάτι” να συναντήσετε τον συγγραφέα, να ταξιδέψετε μαζί του σε ένα υπέροχο ταξίδι. Αφήνω τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Άλλωστε το ταξίδι του καθενός μας είναι μοναδικό και μοναχικό. Εύχομαι να κατάφερα να σας μεταφέρω συναισθήματα και να σας άναψα το φυτίλι της αγωνίας.
Και πού ξέρετε; Στη παρουσίαση μπορεί να συναντήσετε και εκπλήξεις….Ρακές είναι σίγουρο ότι θα κεραστούν…Τα άλλα τα αφήνουμε στο Ξαθέρι…