Τα Ολύμπια Νέα

Οικονομία

«Παίζει» καθυστερήσεις η ΕΚΤ

Ντράγκι: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά waiverntragki-mario

Η ΕΚΤ αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα, αλλά απόφαση για επαναφορά του waiver (την κατ” εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων στις πράξεις αναχρηματόδοτησης των τραπεζών) δεν πάρθηκε, καθώς αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, είπε ο επικεφαλής της κεντρικής Ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Μόλις τα προαπαιτούμενα (prior actions) εφαρμοστούν, η ΕΚΤ θα αποφασίσει για την επαναφορά του waiver, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. Επισήμανε ωστόσο πως για τη λήψη της απόφασης αυτής θα απαιτηθεί νέα συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, καθώς θα πρέπει να εξεταστούν και οι αποφάσεις του ESM. Σχετικά με την νομισματική πολιτική ο Μ.Ντράγκι επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή θα υποχωρήσουν και σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αρκετά μετά το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, που -όπως είπε- θα συνεχιστεί ως τον Μάρτιο 2017 ή και αργότερα αν κριθεί αναγκαίο. Τονίζοντας πως είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι το περιβάλλον πολύ χαμηλού πληθωρισμού δεν θα εδραιωθεί στην οικονομία της ευρωζώνης, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για να επιτύχει το στόχο του πληθωρισμού. Υπεραμυνόμενος δε των μέτρων που έχει λάβει μέχρι σήμερα η ΕΚΤ για την οικονομία είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουν κάνει μεγάλη διαφορά».

Προβλέψεις για ανάπτυξη, πληθωρισμό Αναφορικά με την κατάσταση στην οικονομία της ευρωζώνης, η ΕΚΤ προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεων της για την ανάπτυξη. Οι οικονομολόγοι της ευρωτράπεζας τοποθετούν το ρυθμό ανάπτυξης για το 2016 στο 1,6%, από 1,4% προηγουμένως, ενώ συνεχίζουν να αναμένουν ανάπτυξη 1,7% το 2017. Ωστόσο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο θα συνεχιστεί με χαμηλότερη ρυθμό από το πρώτο. Οι κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης για την ανάπτυξη παραμένουν και σχετίζονται με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και το βρετανικό δημοψήφισμα, επισήμανε. Σχετικά με τον πληθωρισμό ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά ή και σε αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες και να κινηθεί υψηλότερα το δεύτερο εξάμηνο του 2016 . Η πρόβλεψη για φέτος είναι να διαμορφωθεί στο 0,2% και για το 2017 στο 1,3%. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ απηύθυνε για άλλη μια φορά έκκληση στους πολιτικούς για αποφασιστική συμβολή στην τόνωση της ανάπτυξης με προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών πολιτικών που να στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη.

Σειρά τροπολογιών για τα προαπαιτούμενα Με ενστάσεις της Αντιπολίτευσης επί της διαδικασίας συζητήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες, ώστε να εκταμιευθεί η δόση. Οι τροπολογίες ήταν ενταγμένες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας, το οποίο αφορά κυρώσεις συμβάσεων της Ελλάδος με Ισραήλ και Αίγυπτο καθώς και τη συμφωνία για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό. Η Aντιπολίτευση εξέφρασε την έντονη διαφωνία της να συζητηθούν με ταχύτατες διαδικασίες οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο και αφορούν την υλοποίηση των υπόλοιπων προαπαιτούμενων μέτρων και προβλέπουν μεταξύ άλλων, βελτιωτικές αλλαγές σε κόκκινα δάνεια, ΕΝΦΙΑ, ΑΕΕΑΠ, ΑΔΜΗΕ και ειδικά μισθολόγια. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, χαρακτήρισε εύλογες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ωστόσο επισήμανε την αναγκαιότητα να ψηφιστούν οι νέες ρυθμίσεις, προκειμένου να επιτευχθεί το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης και μέσα στον Ιούνιο να εκταμιευτεί η πρώτη δόση. Υπενθύμισε παράλληλα ότι και στο παρελθόν, την περίοδο 2010-2014, ακολουθήθηκε επανειλημμένα η ίδια διαδικασία τουλάχιστον, όπως είπε, 20 φορές, καθώς υπήρχαν έκτακτες συνθήκες στη χώρα. «Δεν έχουμε την ευχέρεια να πάμε σήμερα πιο σωστά. Αυτό όμως δεν είναι σωστό να γίνει καθεστώς», παρατήρησε ο κ. Βούτσης.