Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Σπάνια και ενδημικά φυτά του Ολύμπου

Έκθεση φωτογραφίας του Λευτέρη Κηπόπουλου στο ΜΑΤΙOrchis simia

 

Φωτογραφίες από τη σπάνια χλωρίδα του Ολύμπου θα εκτίθενται από τις 4 -18 Ιουνίου 2016 στο βιβλιοπωλείο-γκαλερί ΜΑΤΙ της ΚατερίνηςΣτη φωτογραφία της πρόσκλησης εικονίζεται, η Potentilla deorum ένα τοπικό ενδημικό φυτό του Ολύμπου, που φύεται από τα 2000-2800 μ.

Η χλωρίδα του Ολύμπου αποτελείται από 1700 περίπου είδη(taxa) φυτών, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1/3 περίπου της χλωρίδας της Ελλάδας. Δίκαια λοιπόν ο Όλυμπος αποτελεί έναν χλωριδικό παράδεισο. Στον Όλυμπο υπάρχουν φυσικά τοπικά ενδημικά -έχουν καταγραφεί 27 είδη . Ο Λευτέρης Κηπόπουλος στις αμέτρητες εξόδους στο βουνό έχει ασχοληθεί συστηματικά με την φωτογράφιση, την αναγνώριση και την καταγραφή της χλωρίδας του Ολύμπου. Στην έκθεση έγινε μια υποχρεωτική επιλογή 45 περίπου ειδών από τα πιο σπάνια φυτά του Ολύμπου, μεταξύ των οποίων αυτοφυείς ορχιδέες και άλλα ενδημικά και μη φυτά. Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας του Λευτέρη Κηπόπουλου, που ξεπερνά τις φωτογραφίσεις πλέον των 460 φυτών του Ολύμπου είναι δημοσιευμένα στη διεύθυνση http://floraolympus.blogspot.gr/.
Στην έκθεση φωτογραφίας με τα «σπάνια και ενδημικά φυτά του Ολύμπου», συμμετέχουν με θεματικά έργα τους ο ζωγράφος Γιώργος Σιαμάτρας, και μαθητές του γυμνασίου Λιτοχώρου που αποτύπωσαν στον καμβά θέματα από φωτογραφίες του Λ. Κηπόπουλου, στα πλαίσια προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Στόχος της έκθεσης είναι να δώσει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει μέρος της φυσικής κληρονομιάς του Ολύμπου. Να ελκύσει το ενδιαφέρον για την έρευνα και την προστασία της βιοποικιλότητας και να διευρύνει το ενδιαφέρον για την ετυμολογία, ιστορία, μυθολογία που συνδέεται με τη χλωρίδα του βουνού. Οι βοτανολογικές εξορμήσεις είναι μια από τις πολλές δράσεις του οικοτουρισμού με σκοπό να γνωρίσει ο άνθρωπος της πόλης τη σπάνια χλωρίδα της περιοχής του και να διευρύνει τις γνώσεις του για το περιβάλλον.
Η έκθεση έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των εαρινών ημερών της Εστίας Πιερίδων Μουσών.