Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Ξεκίνημα (και) από την Κατερίνη

Σε 30 δήμους της χώρας ξεκινά η εφαρμογή του «κοινωνικού επιδόματος»OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οκτώ δήμοι της Μακεδονίας και της Θράκης περιλαμβάνονται μεταξύ των 30 δήμων όλης της χώρας στους οποίους θα εφαρμοστεί -εντός του πρώτου δεκαήμερου του Ιουλίου- το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Μεταξύ αυτών των δήμων συγκαταλέγεται και ο δήμος Κατερίνης. Οι άλλοι δήμοι της Μακεδονίας και της Θράκης είναι οι εξής: Βέροιας, Κιλκίς, Κατερίνης, Ορεστιάδας, Καβάλας, Σκιώνης και Καστοριάς, ενώ στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται και δήμοι της Θεσσαλίας, όπως η Ελασσόνα.
Το «πράσινο φως» έδωσε με απόφασή της η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου η οποία εκτιμά ότι το επίδομα θα δοθεί σε περίπου 40.000 οικογένειες και κατά προσέγγιση σε περίπου 87.000 άτομα.
Το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» όπως μετονομάστηκε το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», σχεδιάζεται να εφαρμοστεί σε 30 Δήμους της χώρας βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, των δεικτών φτώχειας και των ποσοστών ανεργίας και θα περιλαμβάνει παροχές σε είδος, χρήμα και υπηρεσίες καθώς και μέτρα ένταξης στην εργασιακή και κοινωνική ζωή.
Βασικός στόχος του υπουργείου είναι το επίδομα να δοθεί σε περιοχές όπου οι πολίτες έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και περιοχές που έχουν πληγεί από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και για αυτό στη λίστα με τους 30 Δήμους περιλαμβάνονται τόσο το Πέραμα όσο και η Λέσβος. Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στους Δήμους: Νέας Ιωνίας, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Φυλής, Αγίων Αναργύρων (Καματερό), Αιγάλεω, Κερατσινίου-Δραπετσώνα, Νίκαιας – Ρέντη, Περάματος, Λαμίας, Βέροιας, Παύλου Μελά (Θεσσαλονίκη), Κιλκίς, Κατερίνης, Ρεθύμνου, Γόρτυνος, Ορεστιάδας, Καβάλας, Άρτας, Ζακύνθου, Λέσβου, Καλαμάτας, Σκιώνης, Καλύμνου, Λέρου, Τρικκαίων, Ελασσόνας, Πύργου, Αιγιαλείας και Καστοριάς.
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, το κόστος του προγράμματος εκτιμάται σε 68 εκατ. ευρώ.
Οι δικαιούχοι θα επιλεγούν με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα διαφέρουν από τα όσα ίσχυσαν κατά την πρώτη πιλοτική φάση του προγράμματος, σε 13 δήμους. Αναλυτικά, το επίδομα για κάθε μεμονωμένο ενήλικα θα ανέρχεται σε 200 ευρώ το μήνα, εφόσον δεν υπάρχει άλλη πηγή εσόδων. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει κάποιο άλλο εισόδημα, το κράτος θα συμπληρώνει το ποσό μέχρι τα 200 ευρώ. Για κάθε επιπλέον ενήλικα σε ένα νοικοκυριό θα καταβάλλονται επιπλέον 100 ευρώ, ενώ για κάθε ανήλικο μέλος θα καταβάλλονται επιπλέον 50 ευρώ. Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια θα μπορεί να λάβει οικονομική ενίσχυση έως 400 ευρώ το μήνα.
Η δεύτερη πιλοτική φάση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, καθώς από την 1/1/2017 το πρόγραμμα θα πρέπει να επεκταθεί σε όλη τη χώρα.