Τα Ολύμπια Νέα

Οικονομία

Πιο κοντά στα… φράγκα!

Προς κλείσιμο τα προαπαιτούμενα και οριστική συμφωνία693C2A6F5A4B74663F0E5EE906B65D82

Κλείνουν, κατά πληροφορίες του Βήματος, τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης μετά τις έντονες διαβουλεύσεις του κουαρτέτου με την ελληνική κυβέρνηση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Το θέμα του ΕΚΑΣ και τα προαπαιτούμενα δεν σταματούν την εκταμίευση της δόσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την αυτή των δανειστών. Η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων είναι κοντά και οι δύο πλευρές αφήνουν να εννοηθεί ότι η συμφωνία ολοκληρώνεται άμεσα. Το ΕΚΑΣ θα καλυφθεί από την Εθνική Σύνταξη, τόνισε εξάλλου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και υπογράμμισε ότι το εν λόγω θέμα θα λυθεί χωρίς προβλήματα στη διαπραγμάτευση και δεν θα παρακρατηθεί από τους συνταξιούχους. Σημείωσε δε ότι, αύριο- μεθαύριο, θα γίνουν οι βελτιώσεις για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα και να εκταμιευθεί η δόση, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς. Για το θέμα των κόκκινων δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου, υπογράμμισε ότι θα δοθεί λύση που δεν θα προκαλεί δημοσιονομικό κόστος. Προς επίλυση βρίσκεται και το θέμα του ΑΔΜΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι για τον ΑΔΜΗΕ, οι δανειστές θέλουν προκαταβολικά σχέδιο ιδιωτικοποίησης σε περίπτωση που δεν «περπατήσει» το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί για εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο Όταν επιτευχθεί συμφωνία, τα προαπαιτούμενα θα προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή με την μορφή τροπολογιών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει την Τετάρτη. Αλλωστε, την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ και εφόσον όλα έχουν κλείσει θα μπορούσε να αποφασιστεί η επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες.

Τι απαιτούν οι δανειστές Αναφορικά με τη δόση των 10,3 δισ. ευρώ, ο ESM σημειώνει ότι η εκταμίευσή της θα γίνει σε αρκετές υποδόσεις, η πρώτη από τις οποίες, ύψους 7,5 δισ. ευρώ μπορεί να γίνει στο δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου, εφόσον η Ελλάδα ικανοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα. Για την εκταμίευση της δόσης θα χρειασθεί, επίσης, η έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων. Αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο ESM σημειώνει ότι θα εφαρμοσθούν έως το τέλος του προγράμματος το 2018. Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, η εξομάλυνση του προφίλ των δανείων που πήρε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οποίων ανέρχεται σε 130,9 δισ. ευρώ, μπορεί να γίνει με την επιμήκυνση συγκεκριμένων δόσεών τους εντός της προβλεπόμενης ανώτατης σταθμισμένης μέσης διάρκειας των 32,5 ετών. Παράλληλα, ο EFSF/ESM «εργάζεται με διάφορους τρόπους για να βελτιστοποιήσει τη διάρθρωση του ανεξόφλητου χρέους, σύμφωνα με τα διαφορετικά προφίλ των δανείων που έχουν πάρει οι χώρες (από τα δύο αυτά ταμεία)». Με αυτούς τους τρόπους θα μπορέσει ο EFSF/ESM να μειώσει τον κίνδυνο του επιτοκίου για την Ελλάδα (σ.σ.: να κλειδώσει χαμηλά επιτόκια με πιο μακροπρόθεσμα δάνεια), χωρίς να αυξήσει το κόστος για άλλες χώρες – μέλη που πήραν δάνεια από το EFSF/ESM. Ταυτόχρονα, όμως, σημειώνεται, τα δύο ταμεία βοήθειας θα συνεχίσουν τη στρατηγική διαφοροποιημένης χρηματοδότησής τους με την έκδοση ομολόγων αναφοράς σε όλα τα τμήματα της καμπύλης τους (σ.σ.: αυτό σημαίνει ότι μαζί με την έκδοση περισσότερων ομολόγων με πολύ μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής, θα συνεχισθεί και η έκδοση λιγότερο μακροχρόνιων ομολόγων). Όσον αφορά στην κατάργηση του περιθωρίου, που επιβαρύνει τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα από το EFSF το 2012 για την επαναγορά χρέους της, η διοίκηση του Ταμείου μπορεί να εγκρίνει την κατάργησή του για το 2017, ενώ η οριστική κατάργηση του περιθωρίου θα επέλθει με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, που θα εφαρμοσθούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, σημειώνεται ότι ο ESM μπορεί να διαθέσει τα 19,4 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, για την πρόωρη αποπληρωμή επίσημων δανείων (δηλαδή διμερών δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης ή δανείων από το ΔΝΤ).

Κομισιόν: Είμαστε σε επαφή Οι θεσμοί βρίσκονται σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές σε όλα τα επίπεδα, σε συνέχεια του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. Ερωτηθείσα σχετικά με την επιστολή Τσακαλώτου, απάντησε πως η ανταλλαγή επιστολών αποτελεί μέρος της «συνήθους διαδικασίας».

Τσακαλώτος: Ανοίγει ο δρόμος για προσέλκυση επενδύσεων
Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και τη συμφωνία για το χρέος ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο του IFC κ. Δημήτρη Τσιτσιράγκο.
Ο επικεφαλής του IFC, του επενδυτικού βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενημέρωσε τον υπουργό για τις δραστηριότητες του Οργανισμού στην Ελλάδα, καθώς και για τα μελλοντικά τoυ σχέδια.
Ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο, ευχαρίστησε το IFC για την παρουσία του στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τον ρόλο του ως εγγυητή πιο μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων και επενδύσεων στη χώρα από πλευράς ιδιωτών.