Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Δραματική πτώση της παραγωγής

Οι καιρικές συνθήκες «χτύπησαν» την παραγωγή κερασιών3_m

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Απρίλιο, αλλά και ο ιδιαίτερα ήπιος χειμώνας, φαίνεται οτι είναι οι σημαντικότερες αιτίες που βλέπουν την παραγωγή τους δραματικά μειωμένη οι κερασοπαραγωγοί (και) της Πιερίας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μόνον στη Ράχη, η μείωση στις πρώιμες ποικιλίες αγγίζει το 95%! Η συγκεκριμένη περιοχή την περσινή χρονιά είχε διαθέσει στην αγορά συνολικά 600 τόνους πρώιμης ποικιλίας. Φέτος οι κερασοπαραγωγοί ίσα που κατάφεραν να μαζέψουν κάτι παραπάνω από 65 τόνους! Στον ήπιο χειμώνα ήρθαν να προστεθούν οιανεμοθύελλες και οι βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή της Ράχης, κατά την περίοδο της συγκομιδής κάτι που είχε αρνητική επίπτωση στην ποιότητα του προϊόντος. Ίδια εικόνα παρουσιάστηκε και στον Κολινδρό, αλλά και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας όπου και εκεί οι άσχημες καιρικές συνθήκες κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής κερασιών.
Μειωμένη όμως αναμένεται να είναι και η παραγωγή στις όψιμες ποικιλίες κερασιών εξαιτίας των τελευταίων βροχοπτώσεων. Ακόμη οι παραγωγοί δεν μπορούν να εκτιμήσουν με ακρίβεια το μέγεθος της ζημίας, ωστόσο σε ορισμένες ποικιλίες μπορεί να αγγίξει το 80%. Το ακριβές μέγεθος της ζημίας θα φανεί τις επόμενες μέρες, όταν οι κερασοπαραγωγοί θα ξεκινήσουν τη συγκομιδή των καρπών.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί οτι ένας ακόμη «πονοκέφαλος» των κερασοπαραγωγών μας, είναι η μη έγκαιρη παρουσία γεωπόνων του ΕΛΓΑ στα κτήματά τους για την καταγραφή των ζημιών, λόγω της αποχής από την εργασία τους. «Αναμένουμε τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, ώστε να καταγράψουν το μέγεθος της καταστροφής. Εξαιτίας, όμως, της αποχής από τα καθήκοντά τους, δεν γνωρίζουμε πότε θα επισκεφθούν τα κτήματα για την καταγραφή. Έχουν περάσει αρκετές μέρες και ότι δείγματα είχαν αφήσει οι παραγωγοί πάνω στα δένδρα έχουν υποστεί αλλοίωση», αναφέρει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κερασοπαραγωγών Ράχης Δημήτρης Ντούρος.
Ο κ. Ντούρος ζητά να υπάρξει πολιτική παρέμβαση προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Άλλωστε, στο Συνεταιρισμό της Ράχης όλα τα συγκριτικά μεγέθη είναι καταγεγραμμένα, όποτε πολύ εύκολα οι εκτιμητές μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για την πραγματική εικόνα του κάθε παραγωγού. «Είναι πρώτη χρονιά που έχουμε τόση μεγάλη ζημία στην παραγωγή μας. Φαίνεται ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει δραστικά την παραγωγική διαδικασία και ελπίζουμε να είναι μόνον στα κεράσια, γιατί τότε θα υπάρχουν πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής μας», σημειώνει ο κ. Ντούρος.