Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

10 σημαίες για την Πιερία

Ανακοινώθηκαν οι Γαλάζιες σημαίες. Στην τρίτη θέση παγκοσμίως η Ελλάδα1 Φωτο αρχείου

Η Κεντρική Μακεδονία έλαβε 75 σημαίες. 52 Γαλάζιες σημαίες για τη Χαλκιδική, 12 για τη Θεσσαλονίκη και μια για τις Σέρρες!

Σε εκδήλωση που έγινε στη Χαλκιδική ανακοινώθηκαν οι Γαλάζιες σημαίες των ακτών του κόσμου, σε μια διοργάνωση η οποία για πρώτη φορά φιλοξενήθηκε στη χώρα μας. Η Ελλάδα, παρέμεινε στην Τρίτη θέση (μεταξύ 50 χωρών). Συνολικά βραβεύθηκαν 3.462 ακτές και σε 660 μαρίνες από 50 χώρες Υπογραμμίζεται ότι με 430 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα το 2016 διατήρησε την 3η θέση παγκοσμίως. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 52 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής.

75 Γαλάζιες σημαίες στην Κεντρική Μακεδονία. Η Κεντρική Μακεδονία, ευτύχησε να έχει την Περιφερειακή Ενότητα με τις περισσότερες Γαλάζιες σημαίες στην Ελλάδα και αυτή δεν είναι άλλη από την Χαλκιδική η οποία έλαβε σημαία για 52 ακτές της. Η Πιερία, συγκέντρωσε 10 Γαλάζιες σημαίες με τις περισσότερες να ανήκουν σε ακτές του Δήμου Κατερίνης. Συγκεκριμένα Γαλάζια σημαία θα ανεμίζει στο Δήμο Κατερίνης σε Ολυμπιακή Ακτή, Παραλία, Καλλιθέα, Καλλιθέα/Mediterranean Vilage, Κορινό και Περίσταση. Οι υπόλοιπες 4 Γαλάζιες σημαίες θα αναρτηθούν σε ακτές του Δήμου Δίου-Ολύμπου και συγκεκριμένα σε Λεπτοκαρυά, Νέους Πόρους, Πλαταμώνα και Σκοτίνα Και αν δεν είναι έκπληξη οι 52 Γαλάζιες σημαίες της Χαλκιδικής, σίγουρα είναι ο αριθμός των ακτών του Νομού Θεσσαλονίκης που έλαβε Γαλάζια σημαία, αφού με τις 12 που έλαβε, ξεπέρασε κατά δύο των αριθμό γαλάζιων σημαιών της Πιερίας.

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά. Τα κριτήρια που πρέπει να πληρεί μια ακτή για να λάβει Γαλάζια σημαία, μόνο απλά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού δεν σχετίζονται μόνο με την καθαρότητα των νερών, αλλά και την οργάνωση της παραλίας. Αυτά τα κριτήρια είναι:

Καθαριότητα θάλασσας και ακτής -Ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. -Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία και καθαρισμό. -Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης. -Συνεχής, τακτικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

Οργάνωση ακτής -Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων στον υποχρεωτικό πίνακα ανακοινώσεων της κάθε ακτής. -Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού. -Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή. -Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης. -Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

Ασφάλεια επισκεπτών -Παρουσία εκπαιδευμένων, πτυχιούχων ναυαγοσωστών σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη σχετική νομοθεσία, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες. -Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση -Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο. -Οργάνωση δραστηριοτήτων από τον διαχειριστή της ακτής, που να επιβεβαιώνουν και να υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του. -Υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.