Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Επιχείρηση εκκένωσης

Μετά από μήνες η κυβέρνηση αποφάσισε να δράσει στην Ειδομένη1

Ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας να επαναλειτουργήσει η Σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. Βαρύ το κόστος για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις (κυρίως της βόρειας Ελλάδα) από την διστακτικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το αυτονόητο

Στις παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε Σίνδο και Δερβένι, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, έφτασαν οι πρώτοι 1.529 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν χθες με 32 πούλμαν από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού, που ξεκίνησε από νωρίς χθες το πρωί, εξελίσσεται ομαλά, αφού συνεχίζεται και σήμερα. Σε επιφυλακή και σε απόσταση από τον καταυλισμό βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Στόχος μας είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να αδειάσει η Ειδομένη, είπε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού, Γ. Κυρίτσης. Τα πρώτα λεωφορεία είχαν φτάσει στις δύο δομές φιλοξενίας όπου γίνεται ο διαχωρισμός των προσφύγων με βάση την υπηκοότητά τους. Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί και η πρόσβαση σε δημοσιογράφους και φωτογράφους για πλάνα και εικόνες έχει επιτραπεί μόνο στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ. Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης. Μέλη ΜΚΟ, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι έχουν περιορισμένη έως καθόλου πρόσβαση στον καταυλισμό και εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στη διανομή τροφίμων. Στον καταυλισμό εισήλθε χθεα μια τουλάχιστον μπουλντόζα, με σκοπό είναι να απομακρυνθούν οι σκηνές. Το Reuters μετέδωσε ότι εντόπισε τα ξημερώματα μερικούς πρόσφυγες σε κοντινή από τον καταυλισμό απόσταση να τρέχουν για να αποφύγουν την μεταφορά τους σε κέντρο φιλοξενίας. Χώροι φιλοξενίας υπάρχουν μέχρι στιγμής για περίπου 6.500 άτομα και αναμένονται να δημιουργηθούν σύντομα και άλλα κέντρα. Η περιοχή της Ειδομένης έχει χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που θα είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν μέχρι τα σύνορα. Περίπου 8.500 υπολογίζεται ότι είναι τα άτομα που συνολικά θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα. Όλοι οι πρόσφυγες που βρίσκονταν στον καταυλισμό ήταν ενημερωμένοι από τη Δευτέρα για την επιχείρηση προκειμένου να μη δημιουργηθούν εντάσεις. Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική. Τη Δευτέρα έφθασαν στην Ειδομένη περίπου 10 διμοιρίες ενίσχυσης από την Αθήνα. Παράλληλα έχει δοθεί εντολή να μην υπάρξουν σκηνές βίας και να αποφεύγονται οι εντάσεις ενώ έχει δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας μέσα στην οποία δεν θα μπορούν να κινούνται άτομα άσχετα με την επιχείρηση. Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα.

Κυρίτσης: Η Ειδομένη θα αδειάσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα
Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να εκκενωθεί η Ειδομένη, τόνισε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργο Κυρίτσης.
Μιλώντας στο Mega είπε πως την τελευταία εβδομάδα μετακινήθηκαν 2.500 άτομα από την Ειδομένη προς κέντρα φιλοξενίας και τη Δευτέρα μερικές εκατοντάδες. Όπως υπογράμμισε, υπάρχουν επτά στεγασμένοι χώροι και δύο με σκηνές που είναι επαρκείς και αξιοπρεπείς για να διαμείνουν οι πρόσφυγες.
Ερωτηθείς γιατί δεν επιτράπηκε η παρουσία δημοσιογράφων στην Ειδομένη, υποστήριξε ότι «σε τέτοιες επιχειρήσεις, σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν περιοριστικά μέτρα» για να συμπληρώσει ότι κρίθηκε πως στην πρώτη φάση της επιχείρησης «δεν θα έπρεπε να είναι πολλές κάμερες», εκτιμώντας πως «το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα είναι πιο χαλαρά».
Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση η σιδηροδρομική γραμμή που παραμένει κλειστή επί περίπου δύο μήνες, θα ανοίξει και θα λειτουργήσει μέσα στις επόμενες 3-4 ημέρες.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά και στο Ελληνικό, σημείωσε ότι κατασκευάζονται χώροι φιλοξενίας στην Ελευσίνα, στη Νίκαια και στα Οινόφυτα για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες.
Η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα και οι περισσότεροι «καταλαβαίνουν ότι τα περιθώρια να συνεχιστεί το ταξίδι στην Ευρώπη είναι περιορισμένα» σημείωσε ο κ. Κυρίτσης, διευκρινίζοντας ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης, ορισμένοι θα αναχωρήσουν για χώρες της ΕΕ, άλλοι θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους και άλλοι θα παραμείνουν στην Ελλάδα.
Ερωτηθείς για το αν θα παραμείνει στη θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης για το προσφυγικό, μετά την ορκωμοσία του ως βουλευτής, είπε ότι ο ίδιος θα ήθελε να παραμείνει, αλλά πρόσθεσε: «δεν είναι δικιά μου απόφαση».