Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Μόνο στην Πέτρα πρόσφυγες

Πιερία – Προσφυγικό1 Φωτο Αρχείου - Χράνη

Η Χράνη έκλεισε, ο Νηρέας κλείνει εντός της εβδομάδας και η Κόρντακ είναι «ακατάλληλη»

Μετά από δύο μήνες παραμονής στην Χράνη, τις προηγούμενες μέρες μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες για τη Σίνδο. Έστω και με καθυστέρηση στο αρχικό χρονοδιάγραμμα (το γήπεδο της Χράνης είχε παραχωρηθεί από το Δήμο για φιλοξενία 10 ημερών), η πολιτεία τήρησε τις δεσμεύσεις της.

Η Χράνη, αποτέλεσε το πρώτο καλό παράδειγμα οργάνωσης, συνεργασίας και φιλοξενίας (και ίσως όχι μόνο για την περιοχή μας), συμβάλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση της εικόνα της τοπικής κοινωνίας για το «τί είναι ακριβώς» οι άνθρωποι αυτοί που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, με προορισμό την πολιτισμένη Ευρώπη.

Τις επόμενες ημέρες, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τους πρόσφυγες στο Κάμπιγκ «Νηρέας» της Γρίτσας, οι οποίοι επίσης αναμένεται να μεταφερθούν στον χώρο που έχει στηθεί για τη φιλοξενία τους στη Σίνδο. Αρχικά, επιχειρήθηκε η μετακίνησή τους το Σάββατο, αλλά αντέδρασαν στην απόφαση αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους πρόσφυγες (κυρίως συριακής καταγωγής) στη Γρίτσα, επισκέφθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Μπέττυ Σκούφα η οποία τους ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στους πρόσφυγες που διαμένουν στον «Νηρέα» έδειξαν φωτογραφίες από τον χώρο στον οποίο προβλέπεται να εγκατασταθούν, ώστε να πειστούν οτι οι συνθήκες διαβίωσής τους εκεί θα είναι τουλάχιστον αξιοπρεπείς.

Εν τω μεταξύ τις τελευταίες μέρες, έντονη ήταν η φημολογία οτι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν στον πρώην βιοτεχνικό χώρο της Κορνταγκ στον Κορινό. Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο αποκλείστηκε τελικά, αφού ο χώρος κρίθηκε ακατάλληλος. Όπως τονίζεται «δεν ενδείκνυται για την εγκατάσταση προσφύγων», αφού πρόκειται για στεγασμένο χώρο με απλή λαμαρίνα και πανταχόθεν κλειστό με λαμαρίνα, (χωρίς την κατάλληλη μόνωση) χωρίς παράθυρα και φωταγωγούς και έτσι χωρίς καθόλου φυσικό φως και φυσικό αερισμό. Επιπλέον, δεν διαθέτει αύλειο χώρο, ενώ η διαμονή προσφύγων εκεί θα ήταν αδύνατη ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όλες οι προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στον χώρο φιλοξενίας στην Πέτρα (αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 1000 άτομα). Η υποδομές που έχει «στήσει» ο στρατός στην περιοχή είναι κατάλληλες για το καλοκαίρι, αλλά ακατάλληλες για την φιλοξενία ανθρώπων το χειμώνα, όταν και οι καιρικές συνθήκες θα είναι ιδιαίτερα αντίξοες.
Να σημειωθεί οτι μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας οτι επίκειται μεταφορά των προσφύγων και από το ξενοδοχείο «Ορφέας» της Σκοτίνας, οι μόνες περιοχές που θα συνεχίσουν να φιλοξενούν πρόσφυγες θα είναι η Πέτρα Ολύμπου και το Κτήμα «Ηρακλής».
Β.Ζ.