Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«Αποκούμπι» για τη γυναίκα θύμα

Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών 

TRANS EPTA 580

 

Ως αξιοσημείωτη, λίαν ενδιαφέρουσα, ουσιαστική και εξόχως αποτελεσματική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η λειτουργία τού Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών που λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια στην Κατερίνη.

 

Πρόκειται για ένα από τα 40 Συμβουλευτικά Κέντρα ανά την Ελλάδα, που παρέχει πολύ σημαντικές υπηρεσίες σε γυναίκες οι οποίες άλλοτε έχουν πέσει θύματα σωματικής κακοποίησης, άλλοτε υφίστανται ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία, άλλοτε υφίστανται οικονομική ή σεξουαλική βία. Προσφέρει ακόμη υπηρεσίες σε γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού, που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή trafficking, που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών Δήμου Κατερίνης στελεχώνεται από Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό, Κοινωνιολόγο και Νομικό. Προσφέρονται δωρεάν υπηρεσίες σε κακοποιημένες γυναίκες, τηρώντας πάντοτε εχεμύθεια, τηρώντας πάντοτε τους κανόνες τού απορρήτου.

 

EPTA1 (3)

 

Πρόγραμμα με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Κέντρο λειτουργεί ως πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του ΕΣΠΑ, για την περίοδο 2013-2015 και συγκεκριμένα από το Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013», ενώ για την περίοδο 2016-2018 η χρηματοδότηση γίνεται μέσα από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα» Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Κέντρο στελεχώθηκε το 2013 ενώ η ουσιαστική λειτουργία του είναι από το 2014. Η οικονομική διαχείριση για τη λειτουργία τού Κέντρου είναι στον Δήμο Κατερίνης και υπεύθυνος έργου είναι από το 2014 ο κ. Εμμανουήλ Κοσμαδάκης ο οποίος και φρόντισε για την υποβολή της νέας πρότασης χρηματοδότησης που πρόσφατα εγκρίθηκε από την ΕΥΔ ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Περί τα τέλη του 2015 με αρχές τού 2016 η διαχειριστική αρχή αυτών των Κέντρων που υπάρχουν σε διάφορα μέρη τής χώρας, πέρασε από την ΓΓΙΦ, στην Ειδική Υπηρεσία διαχείρισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το εγκεκριμένο κόστος λειτουργία του για τον Δήμο Κατερίνης, στα επόμενα 3 χρόνια, είναι 280.000 ευρώ.

 

EPTA1 (4)

 

Αναζητώντας βοήθεια

Όπως επισημαίνει η Κοινωνιολόγος τού Κέντρου, Χαρίκλεια Πιπεροπούλου, μέχρι σήμερα, πολλές δεκάδες γυναίκες που έχουν υποστεί κάθε είδους βία, έχουν έρθει σε επικοινωνία με το Κέντρο για να αναφέρουν ένα πρόβλημα βίας που αντιμετωπίζουν και να αναζητήσουν κάποιες συμβουλές.

Ορισμένες απ’ αυτές τις γυναίκες που πήραν συμβουλές, δεν ήθελαν να αφήσουν στοιχεία και βέβαια δεν έκαναν την εμφάνισή τους στο Κέντρο. Οι λόγοι που δεν εμφανίστηκαν είναι ενδεχομένως προσωπικοί (όπως η ντροπή, οι ενοχές), κοινωνικοί (όπως ο φόβος τού στιγματισμού, της περιθωριοποίησης, της κατακραυγής), κυρίως όμως ο φόβος να μη γίνει γνωστό στους συζύγους τους, λόγω των απρόβλεπτων αντιδράσεών τους. Γενικά, εκτιμάται ότι οι  γυναίκες φοβούνται να γνωστοποιήσουν το πρόβλημά τους στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Απ’ την άλλη πλευρά, 144 άτομα έχουν έρθει σε επικοινωνία με το Κέντρο, μέχρι σήμερα, αναζητώντας για τον εαυτό τους, για τα παιδιά τους, ή για κάποιο γνωστό – τρίτο πρόσωπο, ενημέρωση, βοήθεια, υποστήριξη για την αντιμετώπιση προβλημάτων βίας.

 

Νομική υποστήριξη στις γυναίκες που είναι θύματα βίας

Η Νομικός Σοφία Σαλαμπασίδου, αναφερόμενη στις νομικού περιεχομένου υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών, λέει μεταξύ άλλων: «Είμαι έναν περίπου χρόνο εδώ και προσπαθώ με τη σειρά μου να βοηθήσω, από νομικής πλευράς, όσο γίνεται, τις γυναίκες που ζητούν νομική βοήθεια, ώστε να απαλλαγούν από τη βία που υφίστανται εκείνες αλλά και τα παιδιά τους.

Ωστόσο, δεν μπορώ να εκπροσωπήσω τις γυναίκες που απευθύνονται εδώ για βοήθεια. Η παρουσία μου είναι καθαρά συμβουλευτική προς αυτές. Ο σκοπός τής παρουσίας μου εδώ είναι να τις ενημερώσω για όλες τις ενέργειες που μπορούν να κάνουν, ώστε να απευθυνθούν στις αρμόδιες αρχές, όπως στην Αστυνομία, στην Εισαγγελία ή στον Δικηγορικό Σύλλογο. Από κει και πέρα είμαι εδώ για διευκρινίσεις, τι χρειάζεται να κάνουν ώστε να διεκπεραιώσουν νομικά το όποιο πρόβλημα βίας υφίστανται.

Εάν υπάρχει άμεσος κίνδυνος βίας σε βάρος γυναίκας, εάν κινδυνεύει ιδίως η σωματική της ακεραιότητα, συνιστούμε τη γυναίκα αυτή να καταγγείλει το περιστατικό στην Αστυνομία και, εφόσον το επιθυμεί, την ενημερώνουμε ότι μπορεί, να φύγει από το σπίτι της και να μεταφερθεί κάπου αλλού, φυσικά μαζί με τα παιδιά της, τηρώντας τη νόμιμη διαδικασία.

Εφόσον η ίδια αποφασίσει ότι η υπόθεσή της πρέπει να οδηγηθεί στα Δικαστήρια και στην περίπτωση που οι γυναίκες πληρούν τις προϋποθέσεις για την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας, έρχομαι σε επαφή με τον Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης ο οποίος, βάσει νομοθεσίας, αναλαμβάνει δωρεάν τη νομική υποστήριξη αυτών των γυναικών είτε στις Αστυνομικές Αρχές, είτε στα Δικαστήρια, είτε για οποιαδήποτε άλλη νομική ενέργεια απαιτηθεί.