Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Ο «Καλλικράτης» θέλει διόρθωμα

Με τον Υπουργό Εσωτερικών συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης1

Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε στον κ. Κουρουπλή και το προσφυγικό, σημειώνοντας πως οι αντοχές της Κεντρικής Μακεδονίας «έχουν εξαντληθεί»

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή είχε στη Θεσσαλονίκη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική και θεσμική αυτοτέλεια της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και με την αναθεώρηση του «Καλλικράτη», ενώ συζητήθηκε και το προσφυγικό ζήτημα.
Σε δηλώσεις του για την Αυτοδιοίκηση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «τόσο με τον κ. Κουρουμπλή, όσο και με την κ. Κόλλια – Τσαρουχά έχουμε πολύ καλό επίπεδο και στενή συνεργασία στα θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητάς τους. Τα ζητήματα που μας απασχόλησαν είναι η οικονομική και θεσμική αυτοτέλεια των Περιφερειών, κάτι που ξεκίνησε το 2010 με τον ‘Καλλικράτη’, αλλά έχει μείνει πίσω. Επίσης, συζητήσαμε για την αναγκαία πια, γενναία αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου του ‘Καλλικράτη’, ώστε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις του. Πλέον έχουν περάσει έξι χρόνια και έχουμε όλοι ολοκληρωμένη εικόνα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στο νομοθετικό πλαίσιο. Άμεσα πρέπει να προχωρήσει ένας νόμος – σκούπα, που θα διορθώσει όλες τις παθογένειες και θα προσθέσει ενδεχομένως σημεία για να καλυφθούν κενά στο νόμο».
Ο Υπουργός μάλιστα δήλωσε ότι έχει συσταθεί 25μελής επιτροπή με όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς και ειδικούς εμπειρογνώμονες, για να διορθωθούν οι πολύ μεγάλες δυσκαμψίες και δυσλειτουργίες του «Καλλικράτη» και να επιτευχθεί η πραγματική αποκέντρωση, να αλλάξει το κράτος και να αποκτήσει η Αυτοδιοίκηση την αυτοτέλειά της.
Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε και το ζήτημα του προσφυγικού στον Υπουργό, παρότι δεν εμπίπτει στη δέσμια αρμοδιότητά του, ώστε, όπως είπε, να μεταφέρει το μήνυμα της Κεντρικής Μακεδονίας στους αρμόδιους Υπουργούς και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
«Έθεσα μετ’ επιτάσεως στον Υπουργό το προσφυγικό. Οι ανοχές και οι αντοχές της Κεντρικής Μακεδονίας για το προσφυγικό τελείωσαν. Η Κεντρική Μακεδονία φιλοξενεί πλέον περίπου το 70% των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Το βάρος είναι δυσανάλογο του πληθυσμού της περιοχής μας και δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται από την κυβέρνηση ένας σχεδιασμός, ο οποίος προβλέπει και νέα κέντρα μετεγκατάστασης στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Δεν μπορώ να αντιληφθώ και να διανοηθώ πώς γίνεται σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, το 2016, επί 60 συνεχείς μέρες να είναι κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη με τεράστια κόστη όχι μόνο για τις ελληνικές και ξένες εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και για την ίδια την Πολιτεία που χάνει έσοδα. Θεωρώ ότι πρέπει άμεσα να απεγκλωβιστεί η σιδηροδρομική γραμμή και να εκκενωθεί η Ειδομένη. Η χτεσινή παρέμβασή μου στη Δικαιοσύνη σχετίζεται με το γεγονός ότι από τα συναρμόδια Υπουργεία δεν βλέπω καμιά απολύτως κίνηση στην κατεύθυνση επίλυσης αυτών των ζητημάτων. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητά να γίνει επιτέλους πράξη ο αναλογικός επιμερισμός του προσφυγικού πληθυσμού σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.