Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Η κομποστοποίηση συμφέρει

Εκδηλώσεις στην πλατεία Ελευθερίας0000

Περισσότεροι από 300 μαθητές δημοτικών σχολείων της πόλης, συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις της πρώτης ημέρας των εκδηλώσεων, που ολοκληρώνονται το Σάββατο το μεσημέρι

Με κεντρικό σύνθημα «Καν’ το κι εσύ!» και παρουσία του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη ξεκίνησαν χθες το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας, οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δράσεις, που επικεντρώνονται στην Κομποστοποίηση, που γίνεται στο Δήμο μας και μπορεί να γίνει και στο σπίτι μας.

Περισσότεροι από 300 μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, (με τον συντονισμό της υπεύθυνης σχολικών δραστηριοτήτων της Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Μαργαρίτας Αμανατίδου), καθώς και πλήθος πολιτών όλων των ηλικιών, αναμένεται να λάβουν ενεργά μέρος στις προγραμματισμένες δράσεις.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες, κατά την έναρξη των δράσεων είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων με επίκεντρο το περιβάλλον και να ζωγραφίσουν για αυτό. Επιπλέον, μέσα από συγκεκριμένες δραστηριότητες να προβληματιστούν, αλλά και να κάνουν μία πρώτη βιωματική προσέγγιση για την Κομποστοποίηση και ειδικότερα για τον τρόπο με τον οποίο τα θρυμματισμένα οργανικά υλικά ανακυκλώνονται με την εν λόγω μέθοδο και χρησιμοποιούνται ως εδαφοβελτιωτικό υλικό στους χώρους πρασίνου του δήμου Κατερίνης.
Απευθυνόμενος στους μικρούς μαθητές ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης τόνισε ότι «Η Κομποστοποίηση που γίνεται στο Δήμο μας, μπορεί να γίνει και στο σπίτι μας συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και σεβασμού του αστικού πρασίνου», ενώ συνομίλησε με τα παιδιά και τους εξήγησε ότι «στο Δήμο Κατερίνης και στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης των φυτικών υπολειμμάτων δημοτικών πάρκων και δενδροστοιχιών, σκεφτόμαστε απλά όπως η φύση αφού οτιδήποτε κλαδεύεται, ανακυκλώνεται και επιστρέφει πάλι πίσω σε αυτή».
Παράλληλα, άτομα όλων των ηλικιών έχουν τη δυνατότητα, να ενημερωθούν για την ανάγκη και τα οφέλη της Κομποστοποίησης, στην καθημερινή μας ζωή και στο περιβάλλον. Σε όλους όσοι συμμετέχουν και παρακολουθούν τις δράσεις διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια, με οδηγίες για οικιακή κομποστοποίηση οργανικών υλικών (φρούτα, λαχανικά, τσόφλια, κτλ), ενώ λαμβάνουν δωρεάν φυτά ντοματιάς και σπόρους φυτών προς φύτευση, καθώς και 2lt σακούλας φυτόχωμα με κομπόστ, που παράγει ο δήμος.
Ταυτόχρονα, γίνεται η παρουσίαση καλής πρακτικής του δήμου Κατερίνης στην κομποστοποίηση κλαδιών και χόρτων από γεωπόνους και περιβαλλοντολόγους του δήμου, μέσω επίδειξης λειτουργίας του θρυμματιστή κλαδιών και παράλληλης παρουσίασης οπτικοακουστικού υλικού.