Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Αγωγός ανάπτυξης

Για «νέα εποχή για τη χώρα» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός εγκαινιάζοντας τον TAPtap

«Τρέχει λαχανιασμένος να εγκαινιάσει ένα έργο, που ο ίδιος συνειδητά χτυπούσε και συστηματικά υπονόμευε», σχολίασε η Νέα Δημοκρατία.

Τα εγκαίνια των εργασιών του αγωγού ΤΑΡ συμπίπτουν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αλ.Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία του έργου, τόσο για την Ελλάδα με τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. «Η κατασκευή του TAP αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και καθιστά την Ελλάδα κόμβο στην περιοχή» εξήγησε. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στη γεωστρατηγική σημασία του TAP, επισημαίνοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα» για τη σύνδεση των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αίρει την αβεβαίοτητα για την ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για επενδύσεις. Η Ελλάδα μπαίνει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης, εξήγησε ο πρωθυπουργός. Ιστορική στιγμή για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ευρώπης αποτελεί η έναρξη της κατασκευής του ΤAP, καθώς η ολοκλήρωσή του θα συνδράμει στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Γηραιάς Ηπείρου μέσω της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών της, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας του έργου, Ίαν Μπράντσο. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο αγωγός αναμένεται να παραδοθεί βάσει χρονοδιαγράμματος. Ο Μπράντσο εξέφρασε μάλιστα την ευγνωμοσύνη του προς τον πρωθυπουργό και τις ελληνικές αρχές για τη στήριξή τους στην υλοποίηση του εγχειρήματος.

Η ομιλία Τσίπρα στα εγκαίνια Στην ομιλία του τόνισε πως η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του TAP, λαμβάνει χώρα σε μια κομβική στιγμή για την ελληνική οικονομία και την ευρύτερη περιοχή μας, ενώ συμπίπτουν χρονικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης & την ταχεία ανάκτηση του αναπτυξιακού βηματισμού της χώρας. Ο TAP, που θα ανοίξει τον ζωτικής σημασίας Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου 3.500 χλμ., αποτελεί ένα εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία και σε αρχική φάση θα μεταφέρει ετησίως 10 δισ. κ.μ. αζέρικου φυσικού αερίου, που επαρκεί για περίπου 7 εκατ. νοικοκυριά στην Ευρώπη Μελλοντικά δε, η ικανότητα του ΤΑP μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερα από 20 δισ. κυβικά μέτρα. Ταυτόχρονα, ο ΤΑP θα διαθέτει δυνατότητα «φυσικής αντιστροφής ροής», θα μπορεί, δηλαδή να διοχετεύει αέριο από την Ιταλία προς τη ΝΑ Ευρώπη. Επίσης, ο σχεδιαζόμενος αγωγός Φυσικού Αερίου IGB, έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό σχεδιασμό της πατρίδας μας καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Οι αγωγοί TAP και IGB, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και με το έργο της αναβάθμισης του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα. Αποτελούν δομικά στοιχεία της επιδιωκόμενης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας. Η απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εμπλοκή ελληνικών επιχειρήσεων και της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, ενώ οι πυκνές διακλαδικές αλληλεξαρτήσεις του έργου,θα ωφελήσουν πληθώρα τεχνικών επαγγελμάτων & θα ενισχύσουν την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο. Επίσης θα προχωρήσει η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης,ύψους 32 εκατ. ευρώ, προς τις τοπικές κοινωνίες. Έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες εξασφαλίσεις για τη μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος υπό τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις. Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας ο πρωθυπουργός μίλησε για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που περιμένουμε να καταγραφούν στο β” εξάμηνο του 2016 και για απελευθέρωση πόρων για επενδύσεις που θα προέλθουν από τη συμφωνία για το χρέος. Εκτίμησε ότι η αστάθεια και η αβεβαιότητα φεύγουν σίγα-σιγά από το τραπέζι, επιτρέποντας στην οικονομία να εκδηλώσει την παραγωγική της δυναμική. Σε όλα τα παραπάνω -κατέληξε – συντελεί και ο αγωγός ΤΑΡ τα εγκαίνια του οποίου έγιναν χθες.

Νέα Δημοκρατία: Υποκλίνεται σε ότι υπονόμευσε Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει η Ν.Δ. με αφορμή τα εγκαίνια των εργασιών του TAP, κατηγορώντας τον πως σήμερα υποκλίνεται σε ένα έργο που στο παρελθόν «συνειδητά χτυπούσε και συστηματικά υπονόμευε». Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου “ΤΑΡ” είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και δρομολόγησε η Νέα Δημοκρατία. Σήμερα, ο κ. Τσίπρας υποκλίνεται στο έργο αυτό. Τρέχει λαχανιασμένος να εγκαινιάσει ένα έργο, που ο ίδιος συνειδητά χτυπούσε και συστηματικά υπονόμευε. Όπως ακριβώς έκανε και με την Cosco. Αυτός είναι ο κ. Τσίπρας. Τελευταίος στα έργα ανάπτυξης, πρώτος στις καταιγίδες φόρων».