Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Η Τουρκία να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της

Η Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών στο Ευρωκοινοβούλιο με αίτημα την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων

Αποστολή Βρυξέλλες: Ασημίνα ΠαπακώσταΦΩΤΟ 1

ΦΩΤΟ 2 Αποστολή στις Βρυξέλλες, πραγματοποίησε για μια ακόμη χρονιά η Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών,  προκειμένου να προωθήσει τη διεθνοποίηση, μέσα από σειρά δράσεων και επαφών, του ζητήματος της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων και των άλλων Χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, όπως των Αρμενίων και των Ασσυρίων καθώς και του ζητήματος σχετικά με την τύχη των Ελληνοχριστιανικών μνημείων του Πόντου.

Στο πλαίσιο της αποστολής πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα: «Η τύχη των Ελληνοχριστιανικών μνημείων, τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου την περίοδο 1914-1923». Η ημερίδα, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών σε συνεργασία με το «Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού» (ΠΑ.Σ.Π.Ε.) και το «Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Βρυξελλών» και σ` αυτήν συμμετείχαν εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε., Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι και Ασσύριοι ιστορικοί, Ευρωβουλευτές καθώς και εκπρόσωποι Ποντιακών, Αρμενικών και Ασσυριακών οργανώσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε την υποστήριξη των εξής Ευρωβουλευτών: του Κώστα Χρυσόγονου, του Μανώλη Κεφαλογιάννη, της Μαρίας Σπυράκη, της Εύας Καϊλή καθώς και της Μαρίας Σακοράφα. Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, επεσήμαναν πως δρουν όλοι μαζί σύσσωμοι, σαν μία ομάδα για την προώθηση του Ποντιακού ζητήματος ανεξαρτήτως της κομματικής τους προέλευσης. Η ημερίδα ήταν η συνέχεια μιας σειράς δράσεων που ξεκίνησαν από το 1992 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο την ευαισθητοποίηση των θεσμικών εκπροσώπων των λαών της Ευρώπης σε ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τον ελληνισμό, αλλά όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Επιπλέον, την Τρίτη 19 Απριλίου, Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, κ. Αθηναγόρας, τέλεσε στον ιερό ναό των Ταξιαρχών στις Βρυξέλλες επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, δηλώνοντας την συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των Ποντίων, τονίζοντας ότι: «Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τα χριστιανικά μνημεία που βρίσκονται στην επικράτεια της, να τα αποκαταστήσει αναδεικνύοντας την ιστορία και την φυσιογνωμία τους, για να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε όσους επιθυμούν να τα επισκεφθούν και να τα προσκυνήσουν». Στην οµιλία του ο Αντιπρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π.Ε., Γενικός Γραµµατέας του «Ιδρύµατος Παναγία Σουµελά» και Άρχων Έκδικος του Οικουµενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, δικηγόρος κ. Χαράλαµπος Αποστολίδης, η οποία έγινε παρουσία των Προξενικών αρχών της Ελλάδος, επισήµων και πλήθους οµογενών, µεταξύ άλλων τόνισε: «την ανάγκη τα φυλασσόµενα εδώ και 100 χρόνια σε διάφορους χώρους στην Τουρκία, κειµήλια της Μονής της Παναγίας Σουµελά, σε συνεργασία µε το Οικουµενικό πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, να µεταφερθούν και να τοποθετηθούν στους ανακαινισµένους χώρους της, για να είναι προσβάσιµα στους χιλιάδες χριστιανούς και µουσουλµάνους, που κάθε χρόνο την επισκέπτονται». Την Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Απριλίου, οι εκπρόσωποι της  Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών καθώς και Ποντιακών, Αρµενικών και Ασσυριακών Οργανώσεων από όλο τον κόσµο, είχαν συναντήσεις µε: την Πρόεδρο της Συνοµοσπονδίας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς κ. Gabriel Tzimmer, τον Aντιπρόεδρο του κόµµατος Σοσιαλιστών ∆ηµοκρατών κ. Knuf Fleckenstein καθώς και µε την εισηγήτρια της έκθεσης προόδου για την Τουρκία Ολλανδέζα Ευρωβουλευτή κ. Kati Piri, τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή κ. ∆ηµήτρη Παπαδηµούλη, τον Εκπρόσωπο των Χριστιανοδηµοκρατών κ. Λ. Χριστοφόρου καθώς και µε τους Ευρωβουλευτές, κ. Μανόλη Κεφαλογιάννη, κ. Εύα Καϊλή, κ. Σωτήρη Ζαριανόπουλο και την κ. Ελένη Θεοχάρους, Βουλευτή της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΦΩΤΟ 3

 

ΦΩΤΟ 4

 

ΦΩΤΟ 5

Στις συναντήσεις οι εκπρόσωποι των οργανώσεων τόνισαν ότι µε τις πρωτοβουλίες τους αυτές, δεν επιδιώκουν την αναµόχλευση παθών, αλλά ζητούν από τους Ευρωβουλευτές α) να λειτουργήσουν ως θεσµικοί δίαυλοι για την προβολή των θεµάτων του ποντιακού ελληνισµού, που αφορούν και την υπεράσπιση των ανθρώπινων και θρησκευτικών δικαιωµάτων στην Τουρκία, που µέχρι σήµερα καταπατούνται βίαια, β) να φέρουν τα σχετικά θέµατα προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γ) να ζητήσουν από τις αρµόδιες αρχές της Τουρκίας σε συνεργασία και µε το Οικουµενικό Πατριαρχείο Κων/πόλεως να φροντίσουν ώστε τα κειµήλια της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουµελά, που εκλάπησαν µετά την καταστροφή και παραµένουν σε αποθήκες και αίθουσες µουσείων, να µεταφερθούν και να τοποθετηθούν στους ανακαινισµένους χώρους της Μονής Σουµελά στην Τουρκία, καθώς και να επαναφέρουν την υπόδειξη που ψήφισε το 2013 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έστειλε προς την Τουρκική κυβέρνηση, ζητώντας της να επαναλειτουργήσει το Ναό της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως Μουσείο. Μέχρι σήµερα η Τουρκία δεν έχει συµµορφωθεί, µε αυτήν την υπόδειξη.