Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Με την ευχή όλων μας!

Πανελλήνιες ΕξετάσειςPANELLADIKES

Αυλαία σήμερα για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, με τους 103.366 υποψηφίους να διεκδικήσουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η έναρξη των εξετάσεων σηματοδοτείται με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στην οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων, είτε δίνουν με το παλιό, είτε με το νέο σύστημα, αλλά και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ (ομάδα Β’) που δίνουν με το παλιό σύστημα. Με το ίδιο μάθημα, μία μέρα αργότερα, αύριο Τρίτη, 17 Μαΐου, θα ξεκινήσουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που δίνουν με το νέο σύστημα και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ (ομάδα Α’) που δίνουν με το παλιό σύστημα.

Οκτώ λάθη προς αποφυγή και… καλή επιτυχία Η αδυναμία κατανόησης των ζητουμένων, κυρίως, αλλά και του είδους του επικοινωνιακού λόγου που πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές οδηγούν σε σοβαρά λάθη, όπως: -Η προβολή μιας φανερά παράλογης ή ακαθόριστης θέσης. -Η έλλειψη προσπάθειας για λογική τεκμηρίωση μιας ορθής θέσης. -Η εκφραστική φτώχεια που συχνά συνοδεύεται από τη μονότονη επανάληψη λέξεων και εκφράσεων. -Η απεραντολογία με επαναλήψεις νοημάτων. -Η εκφραστική ανομοιομορφία, η φλυαρία, ο ρητορισμός, ο επιφανειακός εκφραστικός πλούτος. -Η μη ορθή χρήση των σημείων στίξης, οι συχνές διαγραφές λέξεων, οι μουντζούρες. -Η έλλειψη καθορισμένης πορείας και η άτακτη παράθεση των σκέψεων. -Η κυκλική πορεία στην ανάπτυξη που την επαναφέρει στο σημείο αφετηρίας με επαναλήψεις και «αναμασήματα».

Στη μάχη των μαθητών, αναφέρονται με μήνυμά τους ο βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας, ο Δήμαρχος Κατερίνης και ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού. Ο Κώστας Κουκοδήμος στο μήνυμά του αναφέρει: Εύχομαι ολόψυχα να ευοδωθούν οι προσπάθειες, να επιτευχθούν οι στόχοι, να επιβραβευθεί ο κόπος πολλών ετών στην σχολική σας διαδρομή. Από σήμερα θα δώσετε τον αγώνα σας επιδιώκοντας μέσα από τη γνώση, να δημιουργήσετε τις συνθήκες εκείνες που θα σας οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων σας και στην εκπλήρωση των ονείρων σας. Αισιοδοξία, επιμονή και θέληση θα σας δώσουν δύναμη. Καλή επιτυχία!»

Ο Σάββας Χιονίδης, αναφέρει: «Η έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων σηματοδοτεί το επισφράγισμα των αγώνων σας, για την οριοθέτηση νέων στόχων και το ξεκίνημα μιας δημιουργικής πορείας αναζήτησης για ένα καλύτερο αύριο. Εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στην προσπάθεια εισαγωγής σας στα Ανώτατα και Ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα και προπάντων να συνεχίσετε να αγωνίζεστε μαχητικά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σας. Αντιμετωπίστε τις εξετάσεις ως μια δοκιμασία, η οποία σας ανοίγει το δρόμο για την επένδυση στη γνώση, καθώς και σε ένα ευρύ κύκλο εμπειριών και νέων οριζόντων. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα επιτύχετε, να θυμάστε πως το μέλλον σας δεν εξαρτάται μόνο από τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Παράλληλα να γνωρίζετε, ότι για όλους εμάς αποτελείτε πρότυπα δύναμης και αισιοδοξίας, που σε δύσκολες εποχές για τη χώρα, μας γεμίζουν με ελπίδα για το αύριο. Θέλω να ευχηθώ σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά να ανταμειφθούν η μελέτη και οι κόποι σας. Επιπλέον, συγχαίρω τους γονείς σας, οι οποίοι είναι πάντα κοντά σας, αρωγοί, στις αγωνίες, στα όνειρά σας, καθώς και τους δασκάλους σας, για τα εφόδια που σας παρείχαν. Οπλιστείτε με θέληση, επιμονή και υπομονή για την κατάκτηση της ίδιας της ζωής. Σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία!»

Ο Βαγγέλης Λαγδάρης, στο δικό του μήνυμα προς τους μαθητές τονίζει: Καθώς ολοκληρώθηκε ένας κύκλος μαθητείας που επισφράγισε τις προσπάθειές σας να αποκτήσετε όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις και εφόδια, μια νέα φάση διανοίγεται με τις εξετάσεις, προκειμένου να διεκδικήσετε με αποφασιστικότητα το μέλλον και τις προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά σας. Στη δοκιμασία των Πανελληνίων Εξετάσεων χρειάζεται να οπλιστείτε με ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή, για να ανταποκριθείτε επιτυχώς στις απαιτήσεις τους, να ανταμειφθεί ο αγώνας της συστηματικής μελέτης και να δικαιωθούν οι κόποι σας. Ωστόσο, οι εξετάσεις και το όποιο αποτέλεσμά τους δεν κρίνουν καθοριστικά και αμετάκλητα την επιτυχία και ευτυχία της ζωής σας. Είναι σαφώς μια σημαντική στιγμή και μια ευκαιρία, ανάμεσα όμως σε πολλές άλλες που θα έχετε στη ζωή σας και θα προδιαγράψουν το μέλλον σας.
Εύχομαι στον καθένα ξεχωριστά, αλλά και στους γονείς σας που σας συμπαραστέκονται και σας στηρίζουν, να καρποφορήσει ο αγώνας σας και να επιβραβευτεί ο μόχθος σας.
Καλή επιτυχία!»