Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Πρωτομαγιά στο… καφενείο!

Εργατική Πρωτομαγιά στην Κατερίνη3

Με λίγο κόσμο γιορτάστηκε φέτος η εργατική πρωτομαγιά στην Κατερίνη όχι μόνο στο Εργατικό Κέντρο της πόλης αλλά και στην πλατεία Ελευθερίας όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΠΑΜΕ.

Αρκετός νέος κόσμος, αλλά όχι μόνο, κατά τις πρωινές ώρες της Κυριακής 8/5 ήταν …αραχτός σε καφετέριες στην πλατεία, στον πεζόδρομο της Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και σε κάθετες οδούς του κεντρικού πεζόδρομου, ωστόσο οι φετινές εκδηλώσεις της πρωτομαγιάς δεν φάνηκε να συγκινούν το κοινό της πόλης. Μάλιστα, το γεγονός αυτό σχολίασε με δηκτικό τρόπο ο Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πιερίας, Θεόδωρος Τσιώτσιος, εκφράζοντας το παράπονό του όχι τόσο για τη νεολαία, την οποία και δικαιολόγησε για την απουσία της, όσο κυρίως για μεγαλύτερους οι οποίοι, όπως είπε, θα έπρεπε να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης Δέσποινα Κωνσταντίνου Την εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης άνοιξε με ομιλία της η Πρόεδρος Δέσποινα Κωνσταντίνου η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα μνημόνια που, όπως ανέφερε, ταλαιπωρούν εδώ και έξι χρόνια την ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα όμως την κοινωνία της Πιερίας, λόγω της ύφεσης που προήλθε από τις περικοπές, την έλλειψη ανάπτυξης, τις απολύσεις, τα συνεχώς νέα μέτρα. «Είμαστε εξοργισμένοι και θλιβόμαστε με τη δραματική κατάσταση που βιώνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η κ. Κωνσταντίνου άσκησε σκληρή κριτική στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο επειδή, όπως είπε, συνεχίζουν τα μνημόνια αλλά επειδή έφεραν νέα μνημόνια παρά το γεγονός ότι προεκλογικά είχαν ταχθεί εναντίον των μνημονίων και είχαν δώσει υπόσχεση ότι θα τα καταργούσαν. «Στον εορτασμό της περσινής εργατικής πρωτομαγιάς ήταν εδώ μαζί μας και κυβερνητικοί βουλευτές οι οποίοι σήμερα είναι στη βουλή και ψηφίζουν, χωρίς ντροπή, το επαίσχυντο αυτό νομοσχέδιο (του ασφαλιστικού – φορολογικού), ψηφίζουν αυτά που τόσα χρόνια καταγγέλλουν και καταδικάζουν», σημείωσε η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης. Πάντως, η κ. Κωνσταντίνου στο κλείσιμο της ομιλίας της εξέφρασε την πεποίθηση ότι με εργατικούς αγώνες μπορεί η χώρα να αλλάξει ρότα προς όφελος όλων, λέγοντας: «Η πρωτομαγιά του 2016 μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια νέα αφετηρία για μια άλλη πορεία της χώρας μας… Ο αγώνας μας συνεχίζεται! Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά»!

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κατερίνης Θ. Τσιώτσιος Το παράπονό του για την απουσία σημαντικής μερίδας κόσμου από τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης εξέφρασε ο Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πιερίας, Θεόδωρος Τσιώτσιος, στο ξεκίνημα της ομιλίας του. «Όσο η ανεργία μεγαλώνει, τόσο η συμμετοχή (σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας) μικραίνει!», είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε δε σε παλιότερα χρόνια όπου όλες οι κομματικές παρατάξεις κατέβαιναν από κοινού στους δρόμους και διεκδικούσαν δικαιώματα, σε αντίθεση βέβαια με τη σημερινή κατάσταση όπου γίνονται χωριστές συγκεντρώσεις στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης και στην πλατεία Ελευθερίας, σε μια δύσκολη εποχή όπου θα έπρεπε όλοι να είναι ενωμένοι, όχι χωρισμένοι, όχι λίγοι αλλά πολλοί. Ακολούθως μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία και η πιερική κοινωνία, δυσκολίες που προέρχονται από την κρίση, από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί αλλά και από την αδυναμία των πολιτικών να κλείσουν τον κύκλο της κρίσης. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσιώτσιος είπε ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλες περικοπές, γι αυτό και θα πρέπει να αγωνιστούν όλοι για να σταματήσει αυτή η κατάσταση.

4

 

Το ψήφισμα Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης ολοκληρώθηκε με ψήφισμα που ανέγνωσε η Γραμματέας του Ε.Κ. Χρυσούλα Ζαρκανέλα, ψήφισμα το οποίο ενέκριναν οι παρευρισκόμενοι. Στο κείμενο αυτό αποτυπώνονται τα αιτήματα των εργαζομένων της Πιερίας με στόχο να επιστρέψει ο νομός στην ανάπτυξη. Στις τελευταίες γραμμές, ωστόσο, του ψηφίσματος ζητείται από τους βουλευτές της Πιερίας να καταψηφίσουν τα μέτρα: «Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα, να αποσύρει το σχέδιο για το ασφαλιστικό που μόνο στόχο έχει την εξυπηρέτηση των δανειστών και την πληρωμή των «θεσμών». Καλούμε τους Βουλευτές του Νομού Πιερίας να μη ψηφίσουν σε καμία περίπτωση αυτά τα μέτρα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά. Επαναλαμβάνουμε ότι όσο η κυβέρνηση αγνοεί την κοινωνία και τις ανάγκες της, όσο παραμένει προσηλωμένη σε μέτρα και πολιτικές που φτωχοποιούν τον ήδη ταλαιπωρημένο κόσμο της μισθωτής εργασίας, η απάντησή μας θα δίνεται στους δρόμους με συνεχή αγώνα, όπως μας δίδαξαν οι ανώνυμοι και επώνυμοι αγωνιστές της εργατικής μας τάξης».