Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Διάλεξη για τα Βαρυτικά Κύματα

Το Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνηςgravwaves

 

«Εξερευνώντας το Σύμπαν με τα Κύματα Βαρύτητας», είναι το θέμα διάλεξης που διοργανώνει το Σάββατο στις 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής, με κεντρικό ομιλητή τον Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Φυσικής ΑΠΘ Νικόλαο Στεργιούλα.

Τα βαρυτικά κύματα προβλέφθηκαν για πρώτη φορά από τον Αϊνστάϊν το 1915 ως ένα από τα αποτελέσματα της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας και παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2015 από τους ανιχνευτές LIGO στην Αμερική. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε το Φεβρουάριο 2016 σε μία εκδήλωση που μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της Βαρυτικής Αστρονομίας, η οποία αναμένεται να γνωρίσει μεγάλη άνθηση τις ερχόμενες δεκαετίες.
Η πρώτη άμεση ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων που επιτεύχθηκε πρόσφατα, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την Αστρονομία. Ο συνδυασμός παρατηρήσεων βαρυτικής ακτινοβολίας με ταυτόχρονες παρατηρήσεις στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην κατανόηση αστροφυσικών φαινομένων, των ιδιοτήτων της ύλης σε πολύ υψηλές πυκνότητες αλλά και της δομής του Σύμπαντος. Κρίσιμο ρόλο στην ταυτοποίηση των πηγών βαρυτικών κυμάτων έχουν οι προσομοιώσεις που γίνονται με αριθμητικές τεχνικές της υπολογιστική σχετικότητας. Στην ομιλία θα παρουσιαστούν τα κύρια χαρακτηριστικά των βαρυτικών κυμάτων και ο τρόπος που παράγονται και ανιχνεύονται αυτά. Θα συζητηθούν τα κύρια συμπεράσματα που προέκυψαν από την πρώτη ανίχνευση της συγχώνευσης ενός ζεύγους μελανών οπών και θα παρουσιαστούν οι μελλοντικές προοπτικές για τη μέτρηση της ακτίνας των αστέρων νετρονίων.