Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

«Κλειδί» η εμπιστοσύνη

 

Εφικτή και αναγκαία η επίτευξη συμφωνίας, δηλώνει ο Μοσκοβισίmm

 

Δυσοίωνες οι εαρινές προβλέψεις για την ανεργία στη χώρα μας, αν και ηπιότερες για την ανάπτυξη

Η Ελλάδα θα επανέλθει στην ανάπτυξη, κυρίως λόγω της επαναφοράς της εμπιστοσύνης, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος ανέφερε επίσης ότι προσδοκά επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επαναληφθεί η κρίση του περασμένου καλοκαιριού σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ο ίδιος εξήγησε ότι το πλαίσιο είναι σήμερα διαφορετικό, τόσο σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί όσο και από πλευράς επιδόσεων της οικονομίας, που είναι καλύτερες των προσδοκιών. Η επίτευξη συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι εφικτή και αναγκαία, υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας πως είναι υπό συζήτηση το θέμα της νομικής έγκρισης από την Ελλάδα ενός μηχανισμού αυτόματης προληπτικής δημοσιονομικής εξισορρόπησης σε περίπτωση που αυτή κριθεί επιβεβλημένη. Ανέφερε, επίσης, ότι το ζήτημα του χρέους είναι θέμα που πρέπει να εξεταστεί, ενώ σημείωσε πως δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης. Σχετικά με το Eurogroup της 9ης Μαΐου, ο Μοσκοβισί εμφανίστηκε «συγκρατημένα αισιόδοξος» ως προς την πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία. Απέφυγε, πάντως, να απαντήσει εάν οι βελτιωμένες προβλέψεις της Κομισιόν θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το πακέτο των εφεδρικών μέτρων. Αυτά που εκκρεμούν δεν είναι εύκολα, κατέληξε.

Μια κρίσιμη εβδομάδα H εβδομάδα που ξεκίνησε και κορυφώνεται με το Eurogroup της 9ης Μαΐου είναι κρίσιμη. Με συμφωνία να έχει επιτευχθεί σε αρκετά σημεία, αγκάθι παραμένει το ζήτημα των προληπτικών μέτρων που ζητούν οι δανειστές, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει μηχανισμό αυτόματης διόρθρωσης. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης μιλούν για «αργή πρόοδο», αμφισβητώντας το ενδεχόμενο συμφωνίας την επόμενη Δευτέρα. Δύο αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters αναφέρουν πως το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένει το ζήτημα των προληπτικών μέτρων και εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει ακόμη συμφωνία στο επόμενο Eurogroup. «Κάνουμε αργή πρόοδο, δεν θα περίμενα οριστική συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου» ανέφερε ο πρώτος αξιωματούχος. «Είναι ακόμη πολύ νωρίς, θα χρειαστούν ακόμη κάποιες εβδομάδες» ανέφερε. Ο αξιωματούχος είπε πως θα «ήταν προτιμότερο» οι διαπραγματεύσεις να κλείσουν πριν το βρετανικό δημοψήφισμα (στις 23 Ιουνίου) ώστε να αποφευχθεί γενικότερη «ατμόσφαιρα», όμως καθώς η Ελλάδα χρειάζεται τη δόση στα μέσα Ιουλίου, «δεν υπάρχει αίσθηση έντονου επείγοντος». Ο δεύτερος αξιωματούχος ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γεφυρωθεί η απόσταση μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκής πλευράς για το ζήτημα του χρέους.

Ηπιότερη ύφεση το 2016 και υψηλή ανεργία
Ελαφρά βελτιωμένες είναι οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία το 2016 σε σχέση τουλάχιστον με τις χειμερινές προβλέψεις.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει το β” εξάμηνο του 2016 και να ενισχυθεί το 2017, χάρη στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, μετά τα βελτιωμένα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015 και την ολοκλήρωση του δημοσιονομικού πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ.
Η Επιτροπή τονίζει ότι το 2015 η ύφεση ήταν ηπιότερη (-0,2%) σε σχέση με το αναμενόμενο, λόγω της επιβολής των περιορισμών κεφαλαίων.
Η ύφεση προβλέπεται στο -0,3% το 2016, ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις, χάρη στην εσωτερική κατανάλωση, στις εξαγωγές και σε μια ακόμη θετική χρονιά στον τουρισμό.
Η Επιτροπή εκτιμά ότι η αβεβαιότητα θα υποχωρήσει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία αναμένεται να στηρίξει την σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και να τονώσει τις επενδύσεις.
Το 2017 αναμένεται ανάπτυξη (+2,7%) με την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, τη βοήθεια των διαρθρωτικών ταμείων και την ένεση ρευστότητας μέσω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Όσον αφορά την ανεργία, η Επιτροπή επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί καθ’ όλη την περίοδο των προβλέψεων, σημειώνοντας ότι σε αυτό συνετέλεσαν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια.
Πάντως, το ποσοστό θα παραμείνει εξαιρετικά υψηλό: στο 24,7% το 2016 (24,9% το 2015) με μικρή αποκλιμάκωση το 2017 στο 23,6%.
Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη και ότι η προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται από την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και από τη θετική αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το θετικότερο σενάριο θα μπορούσε να προέλθει από την ταχύτερη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.
Το πιο αρνητικό σενάριο θα μπορούσε να προκύψει από μια ενδεχόμενη αποτυχία πλήρους εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, από μία πιο αρνητική επίδραση της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και στον τουρισμό, αλλά και από την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου.