Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Η Ευρωπαϊκή διάσταση του πολιτισμού

Τα Ολύμπια Εν Δίω στο Φεστιβάλ της Segobriga στην Ισπανία1

Η Ελληνική κλασσική δραματολογία σε θριαμβική απόδοση από τις Θεατρικές Ομάδες “Selene” και “Hellios”

Προσκεκλημένοι του φεστιβάλ της Segobriga βρέθηκαν στην Μαδρίτη μέλη της οργανωτικής επιτροπής «Ολύμπια εν Δίω» για να παρακολουθήσουν την διοργάνωση που γίνεται για τις σχολικές μονάδες της Μαδρίτης σε Πανισπανικό επίπεδο.

Την αποστολή αποτελούσαν ο πρόεδρος του θεσμού κος Μπίντας Αθανάσιος, η προϊσταμένη του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Μυράντα Παππά και το μέλος της οργανωτικής επιτροπής κος Αλέξανδρος Βουτσάς. Στην αποστολή συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος παιδείας του Δήμου Δίου-Ολύμπου κος Καλαϊτζής Αθανάσιος. Την πρόσκληση στην επιτροπή απέστειλε ο Ελληνιστής και κλασσικός φιλόλογος κος Jose Luis Navarro πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων κλασσικών σπουδών της Ευρώπης (Euroclassica).
Κοντά στην εξαίρετη φιλοξενία τα μέλη της επιτροπής παρακολούθησαν και τέσσερεις(4) παραστάσεις, δύο αρχαίες τραγωδίες, τους Πέρσες του Αισχύλου και την Ελένη του Ευριπίδη και δύο λατινικές κωμωδίες. Το φεστιβάλ αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών δραμάτων της Segobriga διεξάγεται εδώ και 34 χρόνια και ήταν μια ιδέα του πανεπιστημιακού καθηγητή κου Aurelio Bermejo και της συζύγου του, τέως γερουσιαστή κας Lucia Delgrado.
Ευχάριστη έκπληξη υπήρξε για τα μέλη της επιτροπής η σκηνοθεσία των έργων, καθόσον υπήρξαν στιγμές που άγγιξαν τη θεατρική τελειότητα και νόμιζε κανείς πως παρακολουθεί αντίστοιχο έργο στα θέατρα της Επιδαύρου ή του Δίου.
Η σκηνοθέτης Gema Lopez που είναι και διευθύντρια του “Ελληνολατινικού Σκηνικού Μουσείου” κατάφερε να οδηγήσει τους ηθοποιούς της να αποδώσουν τα αθάνατα κείμενα με αριστοτεχνικό τρόπο. Εντυπωσίασαν τόσο οι ρόλοι όσο και οι πρωταγωνιστής χορός που αρκετά χορικά τα απέδωσε στην Ελληνική γλώσσα ώστε τα μέλη της επιτροπής να αναλυθούν σε δάκρυα συναισθανόμενοι το μεγαλείο της ελληνικής σκέψης να αποδίδεται τόσο μακριά από τα Ελληνικά χώματα αλλά και τόσο αριστοτεχνικά εξανθρωπίζοντας τους ανθρώπους.
Η σύμπνοια της ομάδας από το Λύκειο Carlos III υποδειγματικά κατάφερε να τους μεταφέρει σε καιρούς που η συλλογικότητα έκανε θαύματα. Τη συνεχίζουν αυτά τα παιδιά έτσι που διδάσκουν καθημερινά τι είχαμε, τι έχουμε και τι μας πρέπει στην Ελλάδα. Αυτά που πρέπει να κάνουμε στη χώρα μας με τα δικά μας παιδιά, τα υλοποιούν άλλοι ευτυχώς για μας. Η ευγνωμοσύνη προς αυτούς θα ήταν πολύ λίγο. Εύσημα απέδωσε η Ελληνική Αποστολή στην ηθοποιό (Ατοσσα) Cayetana Paso και τον κορυφαίο του χορού Goyo Gracia που ευγενικά συνόδεψαν τα μέλη της στον πολιτιστικό γύρο της Μαδρίτης.
Οδυνηρά ευχάριστη έκπληξη απετέλεσε για τους έλληνες της αποστολής η επίσκεψή τους στον εκδοτικό οίκο EDICIONES CLASSICAS όταν διαπίστωσαν πως δεν υπάρχει αρχαίος Έλληνας που δεν μεταφράστηκε στα Ισπανικά. ήταν μια άλλη μεταρσίωση του Ελληνικού πνεύματος που μας διδάσκει να το κάνουμε και στην Ελλάδα για τη νέα μας γενιά. Ο διευθυντής της Ediciones Classicas κος Alfonso Martinez τους υποδέχθηκε στο χώρο του και τους ξενάγησε στις χιλιάδες εκδόσεις από όπου προμηθεύονται οι μαθητές οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται για τα αρχαία Ελληνικά Γράμματα, και δεν είναι λίγοι.. Ο κος Alfonso Martinez είναι και πρόεδρος του φεστιβάλ C.R.E.T.A.(Κέντρο για την παρουσίαση και την μελέτη του Αρχαιου θεάτρου) Centro para la Representación y el Estudio del Teatro Antiguo
Ο κος Jose Luis Navarro πρότεινε στην αποστολή να γίνουν τα «Ολύμπια Εν Δίω» μέλος της μεγάλης οικογένειας της EUROCLASSICA εκπροσωπώντας την Ελλάδα ως φεστιβάλ καθ’ ύλην αρμόδιο και ως διοργάνωση που προσάδει με τους σκοπούς της Euroclassica.
Ο αντιδήμαρχος παιδείας του δήμου Δίου-Ολύμπου κος Καλαϊτζής Αθανάσιος αναγνωρίζοντας τη συμβολή της κλασσικής παιδείας και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν πρότεινε ευρύτερη και σε πολλά επίπεδα συνεργασία της αντιδημαρχίας του Δήμου Δίον-Ολύμπου με τους αντίστοιχους θεσμούς και φορείς της Ισπανίας επ’ αγαθώ της νεανικής κοινότητας Ελλάδος και Ισπανίας.