Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Η Ευρώπη, μας βαρέθηκε…

Ούτε Eurogroup, ούτε Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα5BD2C9F43F83049AB2A8D4BE2EC23752

 

Σε νέα επικοινωνία του με τον Τουσκ, ο πρωθυπουργός «εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup

Τη διεξαγωγή νέου Eurogroup για την Ελλάδα εντός των επομένων ημερών -και όχι εβδομάδων-, ώστε να αποφευχθεί μια νέα περίοδος αβεβαιότητας για την δυνατότητα της χώρας να χρηματοδοτηθεί, ζητεί την Μ.Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αποκλείοντας τουλάχιστον προς το παρόν το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Ο ίδιος δήλωσε πως είχε συνομιλία για το θέμα με τον έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος την Μ.Τρίτη, μετά την αιφνίδια διακοπή των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – θεσμών, φερόταν να σκοπεύει να ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα. «Πρέπει να αποφύγουμε μια κατάσταση νέας αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Πρέπει να οριστεί μια ημερομηνία για Eurogroup στο άμεσο μέλλον. Ημέρες, όχι εβδομάδες» δήλωσε ο Τουσκ. Αμέσως μετά την εμπλοκή στη διαπραγμάτευση από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός θα ζητούσε σύγκληση Συνόδου Κορυφής άμεσα, ακόμη και τις ημέρες του Πάσχα, προκειμένου να διασφαλιστεί «η εφαρμογή των συμφωνηθέντων» του περασμένου Ιουλίου. Η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι η πολιτική διαπραγμάτευση με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, απομονώνοντας το ΔΝΤ ή υποβαθμίζοντας τις απαιτήσεις του, καθώς η ελληνική κυβέρνηση απέδιδε στο Ταμείο και στον γερμανό υπουργό Οικονομικών την εμπλοκή στις συζητήσεις. Ωστόσο, σύντομα έγινε φανερό πως οι Βρυξέλλες δεν ήταν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα -τουλάχιστον όχι πριν από τη διεξαγωγή ενός ακόμη Eurogroup- κάτι που αποδείχτηκε από τη δήλωση Τουσκ.

Νέα επικοινωνία Τσίπρα-Τουσκ
Να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλησης Συνόδου Κορυφής, εφόσον επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες η αδυναμία σύγκλησης ενός νέου Eurogroup ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, Μ.Τετάρτη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Τουσκ, ο πρωθυπουργός «εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup».
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη».
Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει νέα τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Μ. Πέμπτης, «προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup εντός των επμένων ημερών, κι όχι εβδομάδων, «ώστε να αποφευχθεί μια νέο περίοδος αβεβαιότητας για την δυνατότητα της χώρας να χρηματοδοτηθεί».