Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Να ανακληθούν οι άδειες υλοτόμησης

Διαμαρτυρία κατοίκων των Ν. Πόρων στη Διεύθυνση Δασών Πιερίας!cid_0A77ABE2-DA4B-4F2D-8AAC-449F28D0FEA7

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Διεύθυνση Δασών Πιερίας, πραγματοποίησαν τη Μ. Δευτέρα κάτοικοι των Ν. Πόρων, καταγγελοντας την έκδοση αδειών υλοτόμησης σε δάσος της περιοχής τους, το οποίο ο Δήμος Δίου Ολύμπου διεκδικεί στα δικαστήρια.

Οι κάτοικοι των Ν. Πόρων, θεωρούν ότι η Διεύθυνση Δασών, μέχρι την τελεσίδικη έκβαση της αγωγής του Ελληνικού Δημοσίου για ακύρωση των συμβολαίων της εταιρείας ΑΞΩΝ ΑΕ και των προσφυγών του Δήμου Δίου Ολύμπου, οφείλει να απέχει από οποιαδήποτε αδειοδότηση για εμπορική εκμετάλλευση του δασοκτήματος των Πόρων και να περιοριστεί στην υλοτόμηση, κατόπιν ειδικής διαχειριστικής μελέτης, μόνο για τη δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας. Παράλληλα, ζήτησαν την οριστική και τελεσίδικη ανάκληση των αδειών υλοτόμησης και «απαίτησαν» το σεβασμό και την προστασία του δασικού οικοσυστήματος του Ολύμπου, δηλώνοντας τη θέλησή τους να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα του δάσους. Όπως ανέφεραν είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν με κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να περιέλθει στην κατοχή του Ελληνικού Δημοσίου το σύνολο του δασοκτήματος Πόρων. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της τοπικής κοινότητας Ν. Πόρων και του Αγροτικού Δασικού Συνεταιρισμού Ν. Πόρων. Στη συγκέντρωση παρόντες ήταν επίσης, ο Δήμαρχος Δίου -Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος, εκπρόσωπος του Βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Τζαμακλή, οι επικεφαλείς της αντιπολίτευσης Γιώργος Φαρμάκης Γ., Κώστας Δημητριάδης και Κατερίνα Κουρίτα, οι αντιδήμαρχοι Αθ. Καλαιτζής, Ν. Λάπας, Δ. Γουλάρας, Γ. Ζτάνης, η πρόεδρος της ΔΕΑΔΟ Λ. Γιάννακα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΟ Θ. Σιώκας, η πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Βροντούς Π. Τζιάφα – Κουρινιώτη, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Πόρων Β. Αγάκος. Να σημειωθεί οτι επιτροπή με επικεφαλής τον Δήμαρχο συνοδευόμενο από το σύνολο των παρευρισκομένων αιρετών έγινε δεκτή από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δασών κ. Μαυρίδη, όπου του επιδόθηκε ψήφισμα – καταγγελία των κατοίκων με τα αιτήματά τους. Ο κ. Μαυρίδης επιφυλάχτηκε να απαντήσει εγγράφως προς την τοπική κοινότητα. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι, κατευθύνθηκαν προς τα Γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας όπου είχαν συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου Σοφία στην οποία επίσης επέδωσαν το ψήφισμά τους. Η Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε αλληλέγγυα με τα αιτήματα των κατοίκων εκφράζοντας την πεποίθηση «και απαίτησή της για ειρηνική διευθέτηση των διαφορών που υπήρχαν και υπάρχουν, υπερθεματίζοντας την ανάγκη προάσπισης της κοινωνικής ειρήνης και της δημοσίας τάξεως. Υπογράμμισε προς τα μέλη της επιτροπής να ακολουθήσουν την οδό της δικαστικής επίλυσης των διαφορών και των όποιων διεκδικήσεων υπάρχουν». Τέλος επιτροπή συναντήθηκε και με τον Αστυνομικό Διευθυντή Πιερίας Ταξίαρχο Αθανάσιο Μαντζούκα όπου του επέδωσε το ψήφισμα της.

Το ψήφισμα των κατοίκων
Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να υπερασπιστούμε τη γη μας, τη γη που μεγαλώσαμε, αγαπήσαμε και συνεχίζουμε να προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού. ‘Έχουμε όμως απέναντι μας ιδιώτες με «συμβόλαια» τα οποία αμφισβητούνται δικαστικά. Υπάρχει αγωγή στα Ελληνικά Δικαστήρια, από το 1998, με την οποία ζητείται η ακύρωση του συμβολαίου πώλησης στην ΑΞΩΝ ΑΕ. Έχουμε επίσης απέναντι μας λειτουργούς της δημόσιας διοίκησης και υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι δεν επιτελούν το έργο τους, την προστασία του δημόσιου δάσους και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι χειρισμοί της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας και της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κατά την άποψή μας:
-στερούνται υπευθυνότητας, αφού οι άδειες υλοτόμησης αφορούν εμπορική εκμετάλλευση του δάσους και όχι τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.
-μας προσβάλλουν ως κατοίκους των Πόρων και ως πολίτες αυτής της χώρας.
-εξυπηρετούν συμφέροντα που στόχο έχουν την τσιμεντοποίηση του δασοκτήματος, το οποίο βρίσκεται στο ιερό βουνό των Ελλήνων, σ’ ένα τόπο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς.
-θέτουν σε κίνδυνο το οικοσύστημα του δάσους των Πόρων.
-Εκθέτουν το Ελληνικό Δημόσιο και την Εθνική Οικονομία στον κίνδυνο καταβολής αποζημιώσεων «στους προηγούμενους ιδιοκτήτες», αν γίνει δεκτή η αγωγή κατά της «ΑΞΩΝ Α.Ε.».
-Αγνοούν την ύπαρξη από τον Δήμο Δίου – Ολύμπου αίτησης, στα Διοικητικά Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, για την αναστολή της υλοτόμησης και προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση των αδειών υλοτόμησης.
Καταγγέλλουμε την έκδοση των αδειών υλοτόμησης. Θεωρούμε ότι οι ανωτέρω υπηρεσίες, μέχρι την τελεσίδικη έκβαση της αγωγής του Ελληνικού Δημοσίου για ακύρωση των συμβολαίων της εταιρείας ΑΞΩΝ ΑΕ και των προσφυγών του Δήμου Δίου Ολύμπου οφείλουν να απέχουν από οποιαδήποτε αδειοδότηση για εμπορική εκμετάλλευση του δασοκτήματος των Πόρων και να περιοριστούν στην υλοτόμηση, κατόπιν ειδικής διαχειριστικής μελέτης, μόνο για τη δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας. Άλλωστε οι σχετικές αποφάσεις ισχύουν από την τελεσιδικία τους σύμφωνα με τα άρθρα 904 παρ.2 και 321 του ΚΠολΔ.
Ζητούμε την οριστική και τελεσίδικη ανάκληση των αδειών υλοτόμησης, απαιτούμε το σεβασμό και την προστασία του δασικού οικοσυστήματος του Ολύμπου, δηλώνουμε τη θέλησή μας να υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα του δάσους και γνωστοποιούμε την πρόθεση μας να αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να περιέλθει στην κατοχή του Ελληνικού Δημοσίου το σύνολο του δασοκτήματος Πόρων.