Τα Ολύμπια Νέα

Οικονομία

Το μεγάλο «ριφιφί» της «ΠΦΑ»

Όλα τα ταμειακά διαθέσιμα συγκεντρώνονται στην ΤτΕ, θυμίζοντας Μάη του 2015tte

 

Αυξάνει τον ΦΠΑ (στο 24%), μειώνει συντάξεις, διαλύει βιώσιμα ασφαλιστικά ταμεία, εξοντώνει τον επαρχιακό τύπο και «σκουπίζει» τα ταμειακά διαθέσιμα ακόμη και από τα νοσοκομεία, μήπως και καταφέρει να «κλείσει συμφωνία» με τους δανειστές η κυβέρνηση της «Πρώτη Φορά Αριστερά» (ΠΦΑ)

Μέρες Μαΐου 2015 θυμίζει η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να συγκεντρώσει τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές συνεχίζονται επί μακρόν και όπως φαίνεται δημιουργείται η ανάγκη για εξασφάλιση ενός «μαξιλαριού», προκειμένου να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο οικονομικής ασφυξίας. Πέρσι είχαν συγκεντρωθεί ποσά από διάφορους φορείς, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πληρωμή μισθών και συντάξεων. Φέτος, η προσπάθεια συγκέντρωσης των ταμειακών διαθεσίμων άρχισε -κατά τις πληροφορίες- στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς η συμφωνία με τους θεσμούς δεν έχει κλείσει και πλησιάζει επικίνδυνα το χρονικό όριο που έχει θέσει τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Οι δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης και υπεύθυνοι για το βασικό κορμό της διαπραγμάτευσης έχουν προειδοποιήσει ότι αν η αξιολόγηση τραβήξει έως τον Μάιο – Ιούνιο «καήκαμε». Και μπορεί να υπάρχει συμφωνία, κατά 95% -σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ-, μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το πακέτο των μέτρων 5,4 δισ. ευρώ της τρέχουσας αξιολόγησης, ωστόσο το νέο και βασικό αγκάθι των διαπραγματεύσεων είναι η υιοθέτηση των μέτρων – εγγυήσεων ή αλλιώς «αυτόματου κόφτη δαπανών», ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Καθώς οι δανειστές ζητούν να υιοθετηθούν όλα τα μέτρα άμεσα, η θέση της κυβέρνησης καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη και όπως όλα δείχνουν οι διαπραγματεύσεις πολύ δύσκολα θα ολοκληρωθούν πριν από το Πάσχα.Σε αυτό το πλαίσιο, η οικονομική ασφυξία και η επανάληψη των ημερών του Μαΐου 2015 δεν μπορεί να αποκλειστεί. Έτσι, η κυβέρνηση άρχισε και πάλι να συγκεντρώνει τα αποθεματικά φορέων.Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν ζητηθεί τα ταμειακά διαθέσιμα από τον ΟΑΕΔ, την ΕΥΔΑΠ, τον ΕΟΠΥΥ, το Ταμείο Νομικών και τη Βουλή.

Μειώσεις μισθών και συντάξεων 8% φέρνει ο αυτόματος κόφτης δαπανών Τα εναλλακτικά μέτρα που συμφώνησε στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος περιμένουν οι πιστωτές από την κυβέρνηση. Τα μέτρα αυτά αφορούν στην ουσία τη νομοθέτηση «κόφτη» δαπανών, αφού όλοι αποδέχονται ότι η επιβολή νέων φόρων δεν αποτελεί αξιόπιστη λύση, καθώς έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων και δεν θα αποδώσει. Σύμφωνα με Το Βήμα, στο Eurogroup του Άμστερνταμ οι πιστωτές ζήτησαν και ο κ. Τσακαλώτος συμφώνησε ότι χρειάζεται ένα πρόσθετο πακέτο προληπτικών μέτρων 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ σε περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους του τρέχοντος προγράμματος. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να νομοθετηθούν προκαταβολικά, να είναι αξιόπιστα και να μπορούν να ενεργοποιηθούν αυτόματα. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών επεξεργάζεται τα εναλλακτικά σενάρια για τον αυτόματο έλεγχο των δαπανών. Με δεδομένο ότι οι λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου έχουν συρρικνωθεί στα όρια της ομαλής λειτουργίας του κράτους και οι δημόσιες επενδύσεις αφορούν το ΕΣΠΑ, δεν απομένει τίποτα άλλο πέρα από τη μείωση μισθών του Δημοσίου και συντάξεων. Συνολικά το κράτος ξοδεύει κάθε χρόνο περίπου 30 δισ. ευρώ για συντάξεις και περίπου 15 δισ. ευρώ για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Για να προκύψει μείωση 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) απαιτείται μέση μείωση μισθών και συντάξεων κατά 8%. Και το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση αντέχει να σηκώσει το βάρος μιας τέτοιας επιλογής, στην οποία ο κ. Τσακαλώτος, με την έγκριση φυσικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμφώνησε στο Eurogroup του Άμστερνταμ. Σύμφωνα με το καλό σενάριο αν η Αθήνα ανταποκριθεί στη συμφωνία, εκτιμάται ότι μέχρι την Μ. Πέμπτη μπορεί να έχει βγει «λευκός καπνός» από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να συγκληθεί, έστω και με τηλεδιάσκεψη, το Eurogroup για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και στη συνέχεια να έλθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο για διαβούλευση και ψήφιση. Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για Eurogroup. Αν υπαναχωρήσει η κυβέρνηση σ΄αυτά που συμφώνησε, τότε θα εισέλθουμε σε νέα φάση περιπλοκής, που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικά γεγονότα. Σημειώνεται ότι ο αυτόματος κόφτης δαπανών προβλέπεται τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς οικονομικής διακυβέρνησης Six Pack και Two Pack, για την ενίσχυση του δηµοσιονοµικού συντονισµού και ελέγχου των χωρών μελών της ευρωζώνης γενικότερα (Six Pack) και ιδιαίτερα (Two Pack) για τα κράτη – µέλη που λαµβάνουν οικονοµική βοήθεια, οι οποίοι έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο το 2011 και 2013 αντίστοιχα.