Τα Ολύμπια Νέα

Οικονομία

Χρειάζεται ρεαλισμός

Εμμένει στην γραμμή της η Κριστίν Λαγκάρντ για το χρέος7F5534533FF9632CA01C4116705F7F07

 

Χρειάζεται ρεαλισμός και βιωσιμότητα σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία και το χρέος ξεκαθάρισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συνεχίζοντας στην ίδια γραμμή για το μέλλον των συζητήσεων στην Ελλάδα και την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Μιλώντας στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, είπε χαρακτηριστικά: «Λέμε ότι τα μεγέθη πρέπει να είναι ρεαλιστικά. Δεν μπορούμε να κάνουμε παρατραβηγμένες και φανταστικές υποθέσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. » Πρέπει επίσης να δούμε πραγματικά μέτρα, που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση και θα αποκαταστήσουν την ελληνική οικονομία. Το τρίτο -μιλάμε για μια πρόταση με τρία σκέλη- πρέπει το χρέος να είναι βιώσιμο. Αν συνδυαστούν αυτά τα τρία τότε, χρειάζεται ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα». Το βράδυ του Σαββάτου η Κρ.Λαγκάρντ από την Ουάσινγκτον δήλωσε πως μπορεί οι θεσμοί να επιστρέφουν στην Ελλάδα, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένονται αποτελέσματα άμεσα, καθώς «αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Το μόνο που μπορώ να πώ είναι ότι είχαμε εποικοδομητικές και εγκάρδιες συνομιλίες με διάφορα πρόσωπα που εμπλέκονται στην ελληνική υπόθεση, στη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, οπότε μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα γιατί αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο. Η θέση μας πάνω στο θέμα της βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας δεν έχει μεταβληθεί» είπε μετά το τέλος της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Στην Αθήνα οι θεσμοί Στην Αθήνα επέστρεψαν, οι εκπρόσωποι των θεσμών, προκειμένου σήμερα να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο, με στόχο η αξιολόγηση να κλείσει έως την Παρασκευή, όταν είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup. Ωστόσο, πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, και στα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ φαίνεται να έχει προστεθεί και νέο πακέτο «εγγυήσεων» ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το πακέτο μέτρων στο οποίο φαίνεται να κατέληξαν οι δανειστές κατά τις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον και το οποίο ζητούν να συμφωνηθεί από τώρα και να ψηφισθεί προκειμένου να είναι έτοιμο να εφαρμοστεί αμέσως μόλις διαπιστωθεί απόκλιση από τους διακηρυγμένους στόχους για πλεόνασμα 3,5% το 2018. Το κατά πόσο τα μέτρα αυτά, ύψους 3 δισ. – 3,6 δισ. ευρώ, θα ζητηθεί να ψηφιστούν άμεσα, είναι κάτι που αναμένεται να διευκρινιστεί κατά τις συνομιλίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης που αρχίζουν ξανά αύριο, Τρίτη. Η κυβέρνηση δεν απέκλεισε τη λήψη των επιπλέον μέτρων, ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει μόνο σε περίπτωση που όντως διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους, και μόνο κατά το ποσοστό της απόκλισης αυτής. Παράλληλα, συνέδεσε το πακέτο των μέτρων – εγγυήσεων με τη ρύθμιση του χρέους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το «πακέτο» που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση». Κατά τα άλλα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης πρόκειται να τεθούν το φορολογικό (ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε επισημάνει την κάθετη διαφωνία του για τη μείωση του αφορολόγητου), το ασφαλιστικό (το οποίο ο Γιώργος Κατρούγκαλος προωθεί στη Βουλή άμεσα), τα «κόκκινα» δάνεια, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.α. Αρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει την αξιολόγηση έως την Παρασκευή, που συνεδριάζει το Eurogroup, ωστόσο κάτι τέτοιο δείχνει αρκετά δύσκολο. Για το λόγο αυτό, δεν αποκλείεται να υπάρξει και έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η συμφωνία. Τα αποτελέσματα των επαφών της Ουάσινγκτον, τα ανοιχτά ζητήματα προς διαπραγμάτευση και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης συζητώνται σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Τον Αλέξη Τσίπρα ενημερώνει σχετικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Υπό όρους τα επιπλέον μέτρα, λέει η κυβέρνηση
Επιβεβαιώνει επί της ουσίας η κυβέρνηση την πρόταση των δανειστών για λήψη επιπλέον μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας παράλληλα υπό ποιους όρους θα γίνει δεκτή από την Αθήνα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν «εάν και μόνο εάν δεν καλυφθεί ο στόχος του 3,5% το 2018» και κατά αναλογία του ποσοστού που δεν θα έχει καλυφθεί.
Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση και η τελική θέση θα εξαρτηθεί από το «πακέτο» που θα είναι στο τραπέζι, δηλαδή εάν θα συμπεριλαμβάνεται η ελάφρυνση του χρέους.
Ειδικότερα, μετά το πέρας των επαφών του πρωθυπουργού και των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας τα τελευταία 24ωρα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι όπως έγινε φανερό όλες οι πλευρές συμφωνούν να υπάρξει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) στην Αθήνα έως τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν πως είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε στο Eurogroup, θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα «πακέτο» που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια.