Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Με κλείσιμο… «ατμοσφαιρικό»

Τα κινηματογραφικά αφιερώματα συνεχίζονται σήμερα1

Η «Κυρία από τη Σαγκάη» έθεσε τις βάσεις της αισθητικής νουάρ, ανέφερε ο Παναγιώτης Δόικος κατά την προβολή της ταινίας η οποία έκλεισε την πρώτη εβδομάδα των κινηματογραφικών αφιερωμάτων

Με ένα ατμοσφαιρικό φιλμ νουάρ έκλεισε η πρώτη εβδομάδα προβολών των Κινηματογραφικών Αφιερωμάτων Κατερίνης 2016, με την «Κυρία από τη Σαγκάη» να ρίχνει ένα πέπλο μυστηρίου στη σκοτεινή αίθουσα προβολής του Κινηματοθεάτρου Ευκαρπίδη, το απόγευμα της Πέμπτης. Την ταινία προλόγισε και σχολίασε ο καθηγητής Φιλοσοφίας του ΑΠΘ Παναγιώτης Δόικος.

Σύμφωνα με τον κ. Δόικο, ο Ουέλς με την «Κυρία από τη Σαγκάη» έθεσε τις βάσεις γι’ αυτό που ονομάζεται αισθητική film noir, η οποία συνίσταται από «μια ερωτική ιστορία σε σκοτεινό φόντο, κινηματογραφημένη με χαμηλές και υψηλές γωνίες λήψης, ευρυγώνιο φακό, παράξενη αίσθηση με προτίμηση στις διαγώνιες κατευθύνσεις της κάμερας, έντονες αντιθέσεις στο ρυθμό και μια αίσθηση μυστηρίου, κυρίως σε αστικό φόντο».
Έχει ενδιαφέρον ότι το πρωταγωνιστικό ζευγάρι της ταινίας, ο Ουέλς και η μεγάλη ντίβα Χέηγουορθ, ήταν ζευγάρι στην πραγματικότητα. Μάλιστα, ως σκηνοθέτης θέλησε να παρέμβει στο ιδανικό της κομψής γυναίκας με τα μακριά κόκκινα μαλλιά, ζητώντας της λίγο μετά το διαζύγιο τους να συνεργαστούν και αυτή να κόψει και να βάψει ξανθά τα μαλλιά της, κάτι το οποίο έγινε παρουσία δημοσιογράφων!
Μετά το πέρας της προβολής, ο κ. Δόικος συζήτησε με τους θεατές για το έργο, σημειώνοντας τις πολλές εναλλαγές στην πλοκή και τον ρυθμό, ειδικά στο τελευταίο μέρος του. Ο Ουέλς χαρακτηρίζει τον κόσμο που παρουσιάζει ως ένα «λαμπερό ένοχο κόσμο» από τα χείλη του πρωταγωνιστή.
Βεβαίως, δεν λείπουν οι αναφορές σε ιστορικά γεγονότα της εποχής που διαδραματίζεται, με τους ήρωες της ταινίας να συζητούν για τον ισπανικό εμφύλιο και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που διαφαινόταν ότι θα ξεσπάσει. Την ταινία παρακολούθησε το Εσπερινό Λύκειο Κατερίνης.
Πλέον, οι προβολές ξαναρχίζουν σήμερα Δευτέρα με την «Όπερα της πεντάρας» και ομιλήτρια την κριτικό Κινηματογράφου Τζία Γιοβάνη, συνεχίζονται την Τετάρτη με το «Ραν» που θα προλογίσει ο φιλόλογος, Δρ. Φιλοσοφίας Όμηρος Ξενίδης και τέλος την Πέμπτη με το «Ανακυκλώνοντας την Μήδεια», το δημιούργημα του Αστέρη Κούτουλα, σκηνοθέτη και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του HELLAS FILMBOX BERLIN (Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Βερολίνου), το οποίο θα παρουσιάσει αυτοπροσώπως στους κινηματογραφόφιλους της Κατερίνης.