Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Ο καθηλωτικός «Άμλετ» του Κόζιντσεφ

Κινηματογραφικά Αφιερώματα Κατερίνης1

 

Στέλλα Βατούγιου: «Σαίξπηρ και Άμλετ αποτελούν μαγνήτη για τον κινηματογράφο, παρά τις δυσκολίες στην μεταφορά»

Με την προβολή μιας ταινίας ορόσημο συνέχισαν το πρόγραμμά τους τα Κινηματογραφικά Αφιερώματα Κατερίνης 2016.

Ο «Άμλετ» του Κόζιντσεφ καθήλωσε το κοινό, χάρη στις απαράμιλλες ερμηνείες και την σκηνοθετική μαεστρία με την οποία δημιουργήθηκε. Οι θεατές εξέφρασαν την ευχαρίστησή τους που ένα τέτοιο έργο της 7ης τέχνης προβλήθηκε στην πόλη μας και άκουσαν με προσοχή την ανάλυσή του από την Στέλλα Βατούγιου, φιλόλογο με εξειδικευμένες σπουδές στον Κινηματογράφο.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πιερίας Μπάμπης Παπαδόπουλος, ως μέλος της οργανωτικής ομάδας των Κινηματογραφικών Αφιερωμάτων Κατερίνης, χαρακτηρίζοντας την ταινία ως ένα από τα επιτεύγματα της εποχής της, με βαθιά συνεισφορά στον ανθρώπινο πολιτισμό. «Πρόκειται για μια ευτυχής συνάντηση του μεγάλου βρετανού δημιουργού, με τον σκηνοθέτη Γκριγκόρι Κόζιντσεφ και τους συνεργάτες του».
Η κα Βατούγιου αναφέρθηκε στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ αλλά και τον Άμλετ ειδικότερα ως «μαγνήτη, ακόμα και για τον κινηματογράφο, την τέχνη των εικόνων, που κανονικά αποφεύγει τέτοιες δημιουργίες που βασίζονται στον λόγο». Ο Σαίξπηρ, όπως και οι ελληνικές τραγωδίες, είναι δύσκολο να μεταφερθούν και οι κριτικοί έτοιμοι να «πυροβολήσουν».
Ο Άμλετ του Κόζιντσεφ ήταν ήδη ο 14ος και ακολούθησαν πάρα πολλοί ακόμη. Κρίθηκε εξαιρετικός, ακόμα και οι άγγλοι είπαν ότι ήταν ο καλύτερος μέχρι τότε. Κλείνοντας, η κα Βατούγιου είπε ότι δεν υπήρχε μόνο η δυσκολία του θεατρικού λόγου αλλά και αυτή του θεατρικού χώρου, ενώ στάθηκε και στην ειδοποιό διαφορά ότι «παρακολουθούμε έναν πιο δυναμικό Άμλετ, που καταλαβαίνει πιο είναι το σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, έχει αφήσει στην άκρη το υπαρξιακό να ζει κανείς ή να μην ζει. Θα πεθάνει αποφασισμένος, σαν να θυσιάζεται ελπίζοντας ότι κάτι θ’ αλλάξει».
Να θυμίσουμε ότι, η πρώτη εβδομάδα των προβολών των Κινηματογραφικών Αφιερωμάτων έκλεισε με την «Κυρία από τη Σαγκάη» χθες Πέμπτη. Από Δευτέρα, οι προβολές συνεχίζονται με την Όπερα της πεντάρας στις 7μ.μ. Επιπλέον, στο χώρο λειτουργεί και έκθεση βιβλίων, επιλεγμένων με βάση το θέμα «Λογοτεχνία και Κινηματογράφος», από το βιβλιοπωλείο Μάτι.