Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Κάθε χρόνο και χειρότερα

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πιερίας

IMG_2234

Τα ζητήματα που αφορούν τις συντάξεις επιδεινώνονται χρόνο με τον χρόνο, σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πιερίας, κατά την πρόσφατη εκλογοαπολογιστική συνέλευση που πραγματοποιήσε, χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα άσχημες» τις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα για τους συνταξιούχους.

Θέματα αποδοχών, παροχής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, απασχόλησαν την Γενική Συνέλευση, η οποία στο ψήφισμα που εξέδωσε κατέστησε σαφές οτι θα συνεχίσει να παλεύει και να διεκδικεί την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντισυνταξιουχικών, αντιλαϊκών, αντεργατικών μέτρων, μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων που ψηφίσθηκαν τα περασμένα χρόνια, επιδιώκοντας την αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στα επίπεδα πριν τις περικοπές.
Στο όμοφωνο ψήφισμα που εξέδωσαν αναφέρουν επίσης οτι διεκδικούν, να μην γίνει καμιά περικοπή στις Κύριες και Επικουρικές συντάξεις και επιμένουν στην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Επίσης διεκδικούν:
-Άμεση επαναφορά 13ης και 14ης Κύριας και Επικουρικής Σύνταξης σε όσους έχει περικοπεί, χωρίς μισθολογική διάκριση, καθώς στις ειδικές ομάδες, όπως Συντάξεις Αναπηρίας, Χηρείας.
-Να σταματήσουν οι κρατήσεις από τον Ιούλη του ’15, που επιβλήθηκαν με τους νόμους 4051/12 και 4093/12, (απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας).
-Να καλύψει το κράτος και να πληρώσει τα ασφαλιστικά ταμεία για τις ζημιές από την δέσμευση των αποθεματικών για δεκαετίες, τις ζημιές από το τζογάρισμα σε μετοχές και άλλα χρημοτοοικονομικά προϊόντα, των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων που είναι περίπου 14 δις ευρώ.
-Να πληρώσει το κράτος και το κεφάλαιο, που έχουν την ευθύνη για τα ελλείμματα στα ταμεία. Το κράτος με επαρκή χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και το κεφάλαιο με την κατάργηση όλων των απαλλαγών που έχουν γίνει στις εισφορές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αποδίδοντας άμεσα όσα οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία που φθάνουν τα 20 δις.
-Να καταργηθεί κάθε εμπόδιο για τη θεώρηση του Βιβλιαρίου Υγείας σε όλους, καθώς των αυτοαπασχολούμενων που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.
-Το κράτος να αναλάβει την ευθύνη της αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν υγείας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους όσους την έχουν ανάγκη χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα, με κατάργηση όλων των πληρωμών των ασφαλισμένων για φάρμακα, εξετάσεις και νοσηλεία. Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην υγεία σε όλους όσους την έχουν ανάγκη δίχως προϋποθέσεις προαπαιτούμενα. Να συνεχισθεί το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι με κρατική χρηματοδότηση.
-Άμεση κατάργηση της εισφοράς των συνταξιούχων και των εργαζομένων στον κλάδο υγείας.
-Να λειτουργήσουν παντού τα Κέντρα Υγείας σε 24ωρη βάση. Να ανοίξουν τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που είναι κλειστές.
-Άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων.
-Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
-Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.
-Τροποποίηση των διατάξεων της Διαδοχικής ώστε να μην οδηγεί σε μείωση του ποσού της Σύνταξης.
-Να καταργηθεί η προϋπόθεση των 100 ενσήμων ανά έτος για τα τελευταία 5 χρόνια για την απονομή μειωμένης σύνταξης.
-Να επανέλθουν στα Βαρέα – Ανθυγιεινά τα επαγγέλματα που αποχαρακτηρίσθηκαν (εκτός όσων έχουν εκλείψει). Να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ.
-Να εφαρμοσθούν οι δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας σε όλους τους Συνταξιούχους άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και προαπαιτούμενα.